Ciężkie zaburzenie psychiczne a ślub

relacje rodzinne i ogólnie interpersonalne

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
redaktor
zaufany użytkownik

Ciężkie zaburzenie psychiczne a ślub

Postautor: redaktor » sob mar 18, 2023 1:01 pm

Przy jakich konkretnie zaburzeniach psychicznych/psychoneurologicznych sąd rodzinny wydaje zgodę na ślub ?.

Awatar użytkownika
pingui
bywalec
Status: Guru

Re: Ciężkie zaburzenie psychiczne a ślub

Postautor: pingui » sob mar 18, 2023 1:36 pm

Bardzo rzadko wydaje zgodę albo prawie wcale. Jedyna możliwość to nie przyznawać się w urzędzie ale wtedy ponosi się wszelkie konsekwencje takiego czynu, raz że z paragrafu, a dwa ślub można unieważnić w każdej chili skoro został zawarty wbrew prawu.

Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Postautor: Amannn » sob mar 18, 2023 1:44 pm

Mi jeden psychiatra opowiadał ze on jak go się sad pyta to daje zgodę w przypadku schizofrenii . Jak jednak robią inni nie wiem. Na pewno trzeba o taka zgodę wystąpić jak ma się diagnozę F20 Przy depresji zwłaszcza jak minęła to już raczej nie bo wtedy nie jest się chorym.

Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Postautor: FreshEscape » sob mar 18, 2023 4:28 pm

[quote=redaktor post_id=693896 time=1679133685 user_id=5057]
Przy jakich konkretnie zaburzeniach psychicznych/psychoneurologicznych sąd rodzinny wydaje zgodę na ślub ?.
[/quote]

A jesteś w jakimś konkretnym, zaawansowanym związku. Że pytasz ???

redaktor
zaufany użytkownik

Postautor: redaktor » sob mar 18, 2023 6:05 pm

Nie. Jestem rozwodnikiem, na ten moment od dłuższego czasu singlem.

Ale może kiedyś będę chciał się związać z kobietą.

Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Postautor: FreshEscape » sob mar 18, 2023 8:13 pm

[quote=redaktor post_id=693923 time=1679151952 user_id=5057]
Nie. Jestem rozwodnikiem, na ten moment od dłuższego czasu singlem.

Ale może kiedyś będę chciał się związać z kobietą.
[/quote]

A może kiedyś poczujesz, że jesteś koniem. Będziesz się pytał czy koń, może wejść w związek małżeński ? Bardziej po twoich postach wyczuwam, ze ma jakieś, kolejne zaostrzenie. Chyba jedno z wielu, bo idziesz w swoich postach na świat, z motyką. Zastanów się w jakim punkcie jesteś i co możesz z tym zrobić. A nie wyjeżdżasz z pretensjami i marzeniami na cały świat !!!

redaktor
zaufany użytkownik

Postautor: redaktor » sob mar 18, 2023 9:51 pm

Jestem w takim punkcie, że po prawie 23 latach od obrony dyplomu na UW obudziłem się i stwierdziłem ( dzięki dobrze ustawionym teraz lekom ). że chcę coś ze swoim życiem zrobić...

No wiem, że to żenada... :evil: :evil: :evil: Ale, czy mam się zupełnie poddać ?. Siedzieć na rencie, nie próbować chociaż podjąć pracy zarobkowej i iść do DPS- u z powodu uwarunkowań rodzinnych ??.

Czy jestem za stary nawet na pracę w Spółdzielni Inwalidów ?.

A co do kobiet, to przecież i w DPS- ach są śluby.

Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

Postautor: Schibi » ndz mar 19, 2023 11:58 am

Powiem wam szczerze ze najgorzej sie przelamac ja po pierwszym bardzo ciezkim epizodzie dwa lata dochodzilem do siebie, ale jak juz wrocilem to teraz prawie 3 lata ciagle pracuje i nie wyobrazam sobie innego zycia choc ciagle narzekam ze praca mi sie nie podoba, zwiazki mi sie rozpadaja, ale na tym wlasnie polega zycie.

Awatar użytkownika
pingui
bywalec

Postautor: pingui » ndz mar 19, 2023 6:38 pm

A po co komu ślub, żeby potem się rozwodzić? Miłość nie zna granic i czy jest ślub czy go nie ma jak ma przetrwać to przetrwa wszystko. Niepełnosprawni nie powinni się żenić, co najwyżej związki partnerskie jeśli chodzi o zabezpieczenie kapitału, ani tym bardziej nie powinni mieć dzieci. Choć to nie moja sprawa jak się ktoś decyduje na dziecko, to jest tylko moje zdanie, a to jest jego wybór oraz jego partnerki życiowej.

redaktor
zaufany użytkownik

Postautor: redaktor » ndz mar 19, 2023 6:58 pm

Faktycznie- jednak trzeba mądrze podejść do związku i tak zrobić, żeby przed ewentualnym ślubem omówić wszystkie ważne sprawy ( podział ról w związku, praca zarobkowa- kto zarabia więcej a kto mniej, a także, czy któreś z pary zostanie w domu, wychowując ewentualne dzieci ( obojętnie, biologiczne czy adoptowane ))- miłość fizyczna i antykoncepcja.

Ile małżeństw się rozpada, bo po ślubie się okazuje, że np. pożycie seksualne bardzo szwankuje .

Albo on/ona chce partnerstwa, a druga strona związku bardziej tradycyjnego. A przed ślubem nie rozmawiali o tym, zataili przed sobą nawzajem prawdę o sobie, a po ślubie " Po co malować fasadę, skoro chałupa sprzedana ". I płacz i wzajemne pretensje i para się rozwodzi.

Awatar użytkownika
pingui
bywalec

Postautor: pingui » ndz mar 19, 2023 9:46 pm

Inna inszość, że ludzie nie potrafią nawet ze sobą rozmawiać. Potem wychodzi kto miał jakie oczekiwania i że były akurat z kosmosu.

Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Postautor: Amannn » ndz mar 19, 2023 10:00 pm

[quote=redaktor post_id=693965 time=1679241507 user_id=5057]
Faktycznie- jednak trzeba mądrze podejść do związku i tak zrobić, żeby przed ewentualnym ślubem omówić wszystkie ważne sprawy ( podział ról w związku, praca zarobkowa- kto zarabia więcej a kto mniej, a także, czy któreś z pary zostanie w domu, wychowując ewentualne dzieci ( obojętnie, biologiczne czy adoptowane ))- miłość fizyczna i antykoncepcja.

Ile małżeństw się rozpada, bo po ślubie się okazuje, że np. pożycie seksualne bardzo szwankuje .

Albo on/ona chce partnerstwa, a druga strona związku bardziej tradycyjnego. A przed ślubem nie rozmawiali o tym, zataili przed sobą nawzajem prawdę o sobie, a po ślubie " Po co malować fasadę, skoro chałupa sprzedana ". I płacz i wzajemne pretensje i para się rozwodzi.
[/quote]

Moim zdaniem to raczej marny pomysł takie umawianie się Lepiej zamieszkać razem przed ślubem i zobaczyc czy się układa czy nie. W życiu nie da się na wszystko umówić .

redaktor
zaufany użytkownik

Postautor: redaktor » ndz mar 19, 2023 10:41 pm

Zamieszkać razem ?. O to też mi chodziło. Przy mieszkaniu razem przed ślubem para nie zatai nawzajem prawdy o sobie. I rozmawiać też będzie.

Prawdopodobnie to mój właśnie przykład niemieszkania razem przed ślubem ( a potem rozwód był :evil: ) spowodował, że część par w mojej rodzinie nie chce legalizować związków.

cezary123
zaufany użytkownik

Postautor: cezary123 » pn mar 20, 2023 1:34 am

[quote=redaktor post_id=694017 time=1679254916 user_id=5057]
Prawdopodobnie to mój właśnie przykład niemieszkania razem przed ślubem ( a potem rozwód był ) spowodował, że część par w mojej rodzinie nie chce legalizować związków.
[/quote]

Nie.

Każda para ma swoje życie osobiste i powody do takich a nie innych form związku. Nie patrzą na nikogo, tylko podejmują decyzje dla siebie sami.

Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Postautor: Amannn » pn mar 20, 2023 10:08 pm

Wiesz redaktor mieszkanie razem przed ślubem wydaje się obecnie podstawa Związki się rozpadają bo mężczyźni nie chcą się decydować dzisiaj na potomstwo w warunkach ze im kobiety je później przy rozstaniach zabierają Niestety wiele prawdy jest w spostrzeżeniach Cezarego.

Wróć do „rodzina i otoczenie”