Co ostatnio oglądaliście?
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
-
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Co ostatnio oglądaliście?
-
- zaufany użytkownik
Re: Co ostatnio oglądaliście?
-
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
Film może mnie zbyt mocno nie zachwycił, ale też nie wyszłam z kina rozczarowana. Zupełnie nie rozumiem fali krytyki tej produkcji. Ten, kto zna twórczość Jerzego Hoffmana, wie czego można oczekiwać po jego filmach. Według mnie reżyser sprostał zadaniu. Miał to być film narodowo-patriotyczny z historią miłosną w tle i taki jest. Na mnie duże wrażenie zrobiły sceny batalistyczne, szczególnie te z udziałem setek koni. Trochę gorzej jest moim zdaniem z grą aktorów. Mimo udziału całej plejady gwiazd polskiego kina zabrakło w filmie wyrazistych postaci. Dodatkowo obsadzenie Nataszy Urbańskiej w jednej z głównych ról to totalne nieporozumienie. Myślę, że ona nigdy nie pozbędzie się maniery artystki musicalowej. W tym filmie pokazała po prostu siebie. Nie ma to nic wspólnego z kreacją aktorską. Zwróciłam natomiast uwagę na Adama Ferencego, który wcielił się w postać zuchwałego czekisty.
W skali od 1 do 10, przyznałabym mocną siódemkę.
-
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
Przez cały film płakałem... ;(
Piękny film !!!!! Pokazuje okrutne oblicze wojny!!!!
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
-
- bywalec
Ostatnio zmieniony śr cze 13, 2012 1:04 am przez ______X, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- zaufany użytkownik
Ale czy na pewno, to się w filmie okaże.
Ci, którzy lubią się zastanawiać nad życiem, dobrem, złem i Ci, którzy lubią podczas seansu pomędrkować powinni czuć się zachęceni.
-
- zaufany użytkownik
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
-
- zaufany użytkownik

-
- zaufany użytkownik
the formless."
-
- zaufany użytkownik
[quote="SięSzłoSkrajemDrogi"]"Spaleni słońcem" -jak dla mnie dzieło wybitne w każdym calu, "Miód" - fantastyczne kino minimalizmu, "Kolory raju" - film irański, skończyłem odlądać przed chwilą i jeszcze nie mogę ochłonąć.Odtrutka na kino zachodnie pełne fałszu.[/quote]
O wszystkich trzech słyszałem, dwa z nich mam nawet ale nie widziałem jeszcze. Majidiego widziałem "Dzieci niebios", ale dawno i nie pamiętam.
A w ogóle - oj tam, oj tam, w kinie zachodnim jest cała masa tytułów wartych obejrzenia.
Polecić jakiś?
-
- zaufany użytkownik
Ostatnio zmieniony czw lut 13, 2014 1:59 am przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
Jared Leto, 13.04.2014.
-
- zaufany użytkownik
Wczoraj przykładowo oglądałem całkiem niezłego amerykańskiego rozrywkowego gatunkowca pt: "Przepowiednia". Film, rzekomo opisujący
-
- zaufany użytkownik
[quote="przeglosowany"]
A w ogóle - oj tam, oj tam, w kinie zachodnim jest cała masa tytułów wartych obejrzenia.
Polecić jakiś?[/quote]
Nie powiedziałem,że nie ma tytułów wartych obejrzenia bo zależy kto czego szuka.Mam raczej na myśli to,że ciężko jest znaleźć w kinie zachodnim tak czyste emocje,sposób pokazania wszystkiego w najprostszy sposób bez zbędnych udziwnień,które nie przystają w gruncie rzeczy do rzeczywistości.Obejrzałem dzisiaj "Dzieci niebios" i chyba zapoznam się bardziej z kinem irańskim bo jestem urzeczony poetyką tych filmów,krajobrazami.Ale przede wszystkim tym o czym pisałem wcześniej.
the formless."
-
- zaufany użytkownik
[quote="SięSzłoSkrajemDrogi"]Mam raczej na myśli to,że ciężko jest znaleźć w kinie zachodnim tak czyste emocje[/quote]
Bo ja wiem czy ciężko?
Ja wiem o czym piszesz, bo w kinie amerykańskim trochę mało jest takich zwyczajnych, prostych historii i dominuje kino gatunkowe (już pomijając cały rozrywkowy szit spod znaku 3D obecnie), ale już niejeden film widziałem i gdybym miał wybierać, to chyba najbardziej lubię historie zachodnie mieszane gatunkowo i pokombinowane tzn. przypadki, gdy niby oglądamy historię gatunkową, ale jeśli się tak bardziej w cały film ów wgryźć okazuje się, że chodzi o całkiem co innego. I ja takie filmy lubię najbardziej, bo są mylące, są intelektualnym wyzwaniem, a do sedna docierają tylko nieliczni.
Teraz, na dniach szykuje się coś ciekawego
wygląda na realistyczny, ważny i łamiący kolejne tabu.
Bardzo fajny, niegatunkowy i prosty w takim nieco irańskim stylu jest "Syn" braci Dardenne, polecam, bo to rewelacyjne kino.
A jak siedzisz już na Bliskim Wschodzie, to ten
-
- zaufany użytkownik
[quote="przeglosowany"][quote="SięSzłoSkrajemDrogi"]Mam raczej na myśli to,że ciężko jest znaleźć w kinie zachodnim tak czyste emocje[/quote]
Bo ja wiem czy ciężko?
są intelektualnym wyzwaniem, a do sedna docierają tylko nieliczni[/quote]
Ty wciąż piszesz o tym co sam lubisz a nie to o czym ja piszę.Ja opisuję czym w dużym skrócie róznią się takie filmy irańskie od kina zachodniego.Ja właśnie nie mam ochoty oglądać kina silącego się na intelektualne.Dla mnie to jest w tym momencie kolejna niepotrzebna forma,niepotrzebny wymiar,balast.Chce widzieć rzeczy takimi jakimi są,bez odrobiny retuszu.Filmy w których przedstawiona jest chociażby jedna sytuacja dnia codziennego z której wyciśnięte jest wszystko a nie sceny odarte z realności choć zagrane nawet po mistrzowsku.Kino w tym przypadku irańskie niejako na nowo definiuje pewne formy opowiadania o tych samych życiowych sprawach,bez sztampy.Albo turecki film Miód.To jest jeden z tych filmów,w którym pojęcie fabuły w najbardziej znanym rozumieniu tego słowa nie istnieje.Czasami sobie myślę,że nie warto silić się na intelekutalne dywagacje zarówno w życiu jak i w filmie.Wystarczy ustawić kamerę i pokazywać autentyczny świat i prawdziwe emocje.
the formless."
-
- zaufany użytkownik
[quote="SięSzłoSkrajemDrogi"]Ty wciąż piszesz o tym co sam lubisz a nie to o czym ja piszę.[/quote]
No, trochę, bo jak sobie pomyślałem, sobie dyskutujemy. Ale dobrze pamiętam, co masz na myśli. I właśnie myśląc o tym, co masz na myśli pozwoliłem sobie zarekomendować Tobie "Syna", "Let's talk about Kevin", "Karmel" i jeden na pm.
[quote="SięSzłoSkrajemDrogi"]Ja właśnie nie mam ochoty oglądać kina silącego się na intelektualne.Dla mnie to jest w tym momencie kolejna niepotrzebna forma,niepotrzebny wymiar,balast.Chce widzieć rzeczy takimi jakimi są,bez odrobiny retuszu.Filmy w których przedstawiona jest chociażby jedna sytuacja dnia codziennego z której wyciśnięte jest wszystko a nie sceny odarte z realności choć zagrane nawet po mistrzowsku.Kino w tym przypadku irańskie niejako na nowo definiuje pewne formy opowiadania o tych samych życiowych sprawach,bez sztampy.Albo turecki film Miód.To jest jeden z tych filmów,w którym pojęcie fabuły w najbardziej znanym rozumieniu tego słowa nie istnieje.Czasami sobie myślę,że nie warto silić się na intelekutalne dywagacje zarówno w życiu jak i w filmie.[/quote]
Ale właśnie Coenowie, autorzy "Fargo" są programowo antyintelektualni.
I nie sądzę, aby takie kino minimalistyczne o narracji całkującej (tzn. stawia się kamerę, pokazuje kawał życia, z którego nie wymazuje się plam nudy, a reżyser nie robi tu za demiurga próbującego wpłynąć na to, co widz ma sobie myśleć) było jakoś mniej silącym się na intelektualizm. Tak jest niestety często czy nawet częściej, niż w przypadku odwrotnym i dzieła tego typu są czasami zwyczajnie nieciekawe, ciężkie, pozbawione sensu, pretensjonalne (Bruno Dumont czy niezjadliwy jak dla mnie Bela Tarr). Choć powstają też rzeczy znakomite czy wybitne: "Słoń" Gusa van Santa, filmy braci Dardenne, niektóre twory Dogmy, genialny Michael Haneke czy Lukas Moodysson. Aby film mówił o życiu czy o rzeczach w życiu ważnych wcale nie musi "pokazywać życia", może formułować swój przekaz w dowolnej formie. Takie moje zdanie.
Nie odbieraj tego jako krytyki kina irańskiego czy "Dzieci Niebios", które choć słabo pamiętam, to wiem, że podobały się.
Czaję mniej więcej, o jaki typ kina Ci chodzi. Dlatego jeszcze raz napomknę o "Synu", czy ogólnie, Dardennach.
-
- zaufany użytkownik
O, tu jest taki film, jakiego być może szukasz. Jeden dzień, zwykłe sytuacje. Dał mi do myślenia i długo zastanawiałem się czy to arcydzieło czy arcygówno, ostatecznie stanęło na tym, że bliżej mu do tego pierwszego, ale musiałem sobie nadbudować sens i stworzyć własną interpretację ukazanych zjawisk dnia codziennego Austriaków.
-
- zaufany użytkownik
[quote="przeglosowany"][quote="SięSzłoSkrajemDrogi"]Ty wciąż piszesz o tym co sam lubisz a nie to o czym ja piszę.[/quote]
pozbawione sensu, pretensjonalne[/quote]
Z tym "pozbawione sensu" to pojechałeś.Bela Tarr dla mnie jest świetny.Czuję jak wszystko we mnie tętni pomimo pozornej monotonii.W ogóle ludzie nadużywają pojęć,szczególnie szalenie łatwo mówią o pretensjonaliźmie.Czysty subiektywizm bez żadnych argumentów. I tak czuję,że brakuje mi precyzji w opisaniu tego o co mi chodziło wcześniej odnośnie filmów irańskich.W tym momencie przydatne może stać się ulubione słowa Zbyszka -metapoziom hehe.Wydaje mi się,że nie potrafisz wejśc w na metapoziom i cały czas piszesz ze swojej perspektywy.Ja nie neguję Twoich fascynacji takim kinem,sam je bardzo cenię.W tym momencie jest to jednak dla mnie bardziej sztuka dla sztuki.
the formless."