czy możewcie mi pomóc
-
- zarejestrowany użytkownik
czy możewcie mi pomóc
Witam dawa lata temu zachorowałam, straciłam pamięc, byłam pobudzona, miałam drobne urojenia, a to wszytsko pod wpływem stresu - liczyłam na dobra pracę a nie przyjęli mnie, poza tym mąz mnie zdradzał i mnie zostawił, trafiłam do psychiatry, brałam mnóstwo leków zaczynając od pernazyny, po abilifify i olzapine lekarka zdiagnozowała mi zaburzenia paranoidalne F20 - poszlam do innego lekarza odstawił mi leki i czuje sie dobrze. zaznaczam że nie lezałam w szpitalu - moje pytanie to czy mam schizofremię - bo już sama nie wiem na co jestem chora , proszę pomóżcie
-
- zaufany użytkownik
Re: czy możewcie mi pomóc
Skoro czujesz się dobrze, to chyba wszystko jest w porządku. Miałaś załamanie, które przeminęło.
Po co Ci jakaś diagnoza? A może nie wszystko jest ok i się martwisz. Napisz coś więcej o Sobie.
Pozdrowionka!
Po co Ci jakaś diagnoza? A może nie wszystko jest ok i się martwisz. Napisz coś więcej o Sobie.
Pozdrowionka!
Pozdrawiam. Paweł.
-
- zaufany użytkownik
Prawdopodobnie psychiatra chciał wykorzystać twoją trudną sytuacje życiową... i zrobić z ciebie pacjenta na całe życie ...
-
- zaufany użytkownik
I na dodatek zamknac w piwnicy, przykuc lancuchami, glodzic, szczuc pijawkami oraz wykorzystywac seksualnie 

-
Nie wiem co o tym mysleć - bardzo przytyłam po tych lekach prawie 30 kg- mam problem ze znaleziem pracy - jest ciezko - a mój maż rozwiódl się ze mna pobrał z kolezanka z pracy która tez sie rozwiodła i maja dziecko - a mi jest przykro:(
-
- zaufany użytkownik
Tylko czas leczy rany! Nie bierz duzych dawek, tak okolo 1/3, 1/4 przepisywanej, nie bedziesz przymulona, a efekt bedzie znacznie lepszy. Co moge powiedziec, kiedys moj nauczyciel powiedzial: kazdemu jest zsylane dokladnie tyle ile jest w stanie zniesc, by dostapic potem tym wiekszego szczescia. Moze jutro przyniesie Tobie slonce, moze pojutrze, co pozostaje, wiara.
-
- zaufany użytkownik
mi się wydawało że należy brać taką dawkę jaką zalecił lekarz....nie rozumiem.AntonPawlowicz pisze:Tylko czas leczy rany! Nie bierz duzych dawek, tak okolo 1/3, 1/4 przepisywanej, nie bedziesz przymulona, a efekt bedzie znacznie lepszy. Co moge powiedziec, kiedys moj nauczyciel powiedzial: kazdemu jest zsylane dokladnie tyle ile jest w stanie zniesc, by dostapic potem tym wiekszego szczescia. Moze jutro przyniesie Tobie slonce, moze pojutrze, co pozostaje, wiara.
-
- zaufany użytkownik
No chodzi o to wlasnie, ze lekarze na poczatku babarduja ogromnymi dawkami, nalezy miec rozeznanie. Tez niepotrzebnie bralas te 800 z poczatku, w zupelnosci by wystarczylo 400, albo nawet 200. Mi zalecil lekarz 600, zrobilem po swojemu, poszedlem do innego , to mi pogratulowal rozumu.
-
- zaufany użytkownik
AntonPawlowicz , uważam, że leki trzeba brać w dawce zaleconej przez lekarza, zwłaszcza jak ktoś wyszedł ze stanu psychozy- wtedy zmniejszając dawki leku może mieć nawet nawrót choroby.
Jak ktoś jest w remisji lub ma zmniejszane dawki leku, to może sprzeciwić się lekarzowi, jak ten każe bezpodstawnie zwiększyć dawkę leku- np. dwukrotnie, ale trzeba się upewnić, że można normalnie funkcjonować i skonsultować się z drugim lekarzem.
Trzeba mieć rozeznanie, jakie objawy chorobowe zostały i w jakim stopniu utrudniają życie.
Zainteresowana123, myślę, że masz rację, pisząc:
Agulandia, a może miałaś tylko jeden epizod psychotyczny, który już nie wróci? Czyli nie bierzesz leków i dobrze się czujesz?
Jak ktoś jest w remisji lub ma zmniejszane dawki leku, to może sprzeciwić się lekarzowi, jak ten każe bezpodstawnie zwiększyć dawkę leku- np. dwukrotnie, ale trzeba się upewnić, że można normalnie funkcjonować i skonsultować się z drugim lekarzem.
Trzeba mieć rozeznanie, jakie objawy chorobowe zostały i w jakim stopniu utrudniają życie.
Zainteresowana123, myślę, że masz rację, pisząc:
Chyba, że trafisz na lekarza, który rzeczywiście bez powodu zwiększy Ci dawkę leku, a nie jest Twoim lekarzem prowadzącym, tylko przyjmuje w zastępstwie. Zmianę dawki leku zawsze trzeba skonsultować z lekarzem prowadzącym.mi się wydawało że należy brać taką dawkę jaką zalecił lekarz....nie rozumiem.
Agulandia, a może miałaś tylko jeden epizod psychotyczny, który już nie wróci? Czyli nie bierzesz leków i dobrze się czujesz?

To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. 

-
No tak miałam jeden epizod psychotyczny - leków nie biorę, dobrze się czuję ale nie wiem co to jest czy schizofrenia - ale ogólnie źle się czuję bo mąż mnie zostawił, musiałm przenieśc sie do innego miasta jest ciezko
-
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
Agulandia, jakiej pomocy od nas oczekujesz? Co moglibyśmy dla Ciebie zrobić?
-
Nie wiem jakiegos wsparcia, wskazówek co dalej robić szukam szperam nie wiem czy jestem chora na schizofremię - boje sie tego
-
- zaufany użytkownik
Ale sie nie dowiesz jezeli nie pojdziesz na wizyte, tylko lekarz psychiatra bedzie mogl udzielic Tobie jakiej kolwiek wskazowki, tylko i wylacznie w przypadku szczerej rozmowy 

-
- zaufany użytkownik
AntonPawlowicz pisze:Ale sie nie dowiesz jezeli nie pojdziesz na wizyte, tylko lekarz psychiatra bedzie mogl udzielic Tobie jakiej kolwiek wskazowki, tylko i wylacznie w przypadku szczerej rozmowy
szczerym można być , ale u psychiatry przydaje sie to :
"Bezgraniczne zaufanie to cecha dzieci i prostych ludzi. Człowiek życiowo doświadczony o skomplikowanej osobowości rzadko przyjmuje coś na wiarę i uważa za pewnik. "
-
- zaufany użytkownik
A na pikniku jest radosnie - sa listki i lataja pajeczynki, niezwykle piekne sa tez radosne promyki jesiennego sloncaNobody-333 pisze:AntonPawlowicz pisze:Ale sie nie dowiesz jezeli nie pojdziesz na wizyte, tylko lekarz psychiatra bedzie mogl udzielic Tobie jakiej kolwiek wskazowki, tylko i wylacznie w przypadku szczerej rozmowy
szczerym można być , ale u psychiatry przydaje sie to :
"Bezgraniczne zaufanie to cecha dzieci i prostych ludzi. Człowiek życiowo doświadczony o skomplikowanej osobowości rzadko przyjmuje coś na wiarę i uważa za pewnik. "