chciałam się zapytać czy zażywanie regularnie Depakiny chrono ( biorę 1000 mg od mniej więcej roku czasu) wpłynie pozytywnie na stałe ?? Czy ktoś brał Depakine kilka lat, np 5 i ma takie doświadczenia?? Moja lekarka mówi, żebyśmy miały na to nadzieję, ale nic nie może obiecać. Boję się, że się uzalezniłam od Depakiny bo jak jest słoneczny dzień i wysokie cisnienie to muszę ją wziąć i daje mi po 5 minutach ulgę, a jak np wezmę Depakinę z 30 minutowym opóźnieniem to zaczynam się bardzo nieswojo czuć, ciągle myślę tylko o tym, aby połknąć tą tabletkę. Boję się, że się uzależniłam. Co sądzicie o tym??
Depakina a trwałe zmiany w biochemii mózgu ?
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
Depakina a trwałe zmiany w biochemii mózgu ?
chciałam się zapytać czy zażywanie regularnie Depakiny chrono ( biorę 1000 mg od mniej więcej roku czasu) wpłynie pozytywnie na stałe ?? Czy ktoś brał Depakine kilka lat, np 5 i ma takie doświadczenia?? Moja lekarka mówi, żebyśmy miały na to nadzieję, ale nic nie może obiecać. Boję się, że się uzalezniłam od Depakiny bo jak jest słoneczny dzień i wysokie cisnienie to muszę ją wziąć i daje mi po 5 minutach ulgę, a jak np wezmę Depakinę z 30 minutowym opóźnieniem to zaczynam się bardzo nieswojo czuć, ciągle myślę tylko o tym, aby połknąć tą tabletkę. Boję się, że się uzależniłam. Co sądzicie o tym??
Antoine de Saint-Exupéry
-
- zaufany użytkownik
Re: Depakina a trwałe zmiany w biochemii mózgu ?
[quote="maja500"]bo jak jest słoneczny dzień i wysokie cisnienie to muszę ją wziąć i daje mi po 5 minutach ulgę, a jak np wezmę Depakinę z 30 minutowym opóźnieniem to zaczynam się bardzo nieswojo czuć, ciągle myślę tylko o tym, aby połknąć tą tabletkę. Boję się, że się uzależniłam. Co sądzicie o tym??[/quote]
Jeżeli Depakina pomaga ci po 5 minutach, to jest to efekt autosugestii (placebo). Żeby lek zaczął się rozpuszczać, musi minąć minimum 45 minut do godziny od zażycia tabletki, więc to fizycznie niemożliwe.

-
- bywalec
Odnośnie twojego pytania o uzależnienie to myśle że się nie uzależniłaś nie słyszłem o tym żeby depakina uzależniała chociaż w ulotce jest napisane żeby nie odstawiać jej gwałtownie , co świadczy o tym że jednak przyzwyczaja się organizm do tej substancji więc można by to podciągnąć pod uzależnienie fizyczne.
A jeśli chodzi o ten przymus wzięcia tabletki który ty odczuwasz myślę że on polega raczej na tym że się sama nakręcasz to mi się kojarzy troche z takim natręctwem myślowym a ta ulga po wzięciu tabletki to takie placebo czujesz ulge bo wiesz że wziełaś tabletke i się pozbyłas tych myśli że musisz wziąć tabletkem wątpie żeby po 5 minut tabletka zaczeła już działać
-
- zaufany użytkownik
Antoine de Saint-Exupéry
-
- bywalec
P.S. pisząc tego posta dorównałem ilością postów tobie
-
- zaufany użytkownik
A tak na poważnie, to nie mam padaczki tylko ostatnio moja diagnoza idzie w kierunku zaburzeń schizoafektywnych. Nie wiem jaką mam diagnozę... Nie wiem po co biorę tą Depakinę i jak długo mam ją brać. Lekarka mydli oczy- najpierw mówiła, że 2 lata, a teraz mówi "długo" co w jej języku oznacza kilka lat albo do końca życia :/
Antoine de Saint-Exupéry
-
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
Antoine de Saint-Exupéry
-
- bywalec