Interdyscyplinarnie: Co to za ból? Serio.

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.

Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Awatar użytkownika
Meduzola
zaufany użytkownik

Interdyscyplinarnie: Co to za ból? Serio.

Postautor: Meduzola » pt sie 05, 2022 7:43 pm

Ten ból nie pozwala mi w nocy spać. Trwa od 22:50 i ustaje po trzeciej rano. Umiejscowiony jest w stopach i pojawia się w nich naprzemiennie. Dotyczy obszarów: z boku śródstopia i powyżej pięt, ale paluch rzadko się odzywa, a z czasem ból ten obejmuje bardziej górne części stopy. Jest to ból napływający, kłujący, bardziej rwący, bardziej ciągnący, tak co 10 sekund, gdzie następuje apogeum. Mój rytm dobowy zawsze był rozstrzelony, a teraz, to już brak słów. Ten ból pojawił się poraz pierwszy w okresie dziecięcym, ale zanikł na wiele lat, w międzyczasie się raz czy dwa pojawił, a teraz już noc w noc. Gdy wykonuję ruchy, nie odczuwam go, dopada mnie w spoczynku, bezruchu, czyli przed próbą zaśnięcia. Tabletki "Opokan" nie dają żadnego rezultatu.

Awatar użytkownika
Meduzola
zaufany użytkownik

Re: Interdyscyplinarnie: Co to za ból? Serio.

Postautor: Meduzola » sob sie 06, 2022 5:52 am

(...) Ból. ten dziś zaczął się wyjątkowo o godzinie o 03:45. A męczy mnie od wielu tygodni, noc w noc, właśnie między 22:45 a 03:30. (...)
Ostatnio zmieniony sob sie 06, 2022 6:03 pm przez Meduzola, łącznie zmieniany 1 raz.

Police
bywalec

Postautor: Police » sob sie 06, 2022 12:30 pm

Wypij herbatę na zimno z esencji.

Wypij kawę rozpuczalną 6 porcji i kryształ cukru

Łyżeczka miodu

Grzyby marynowane.

Jak to nie pomoże to napisze inne metody.
na tym forum wszyscy żartują. schizofrenia nie istnieje. tu mamy hyde park do debat kto głupszy.

Awatar użytkownika
Meduzola
zaufany użytkownik

Postautor: Meduzola » śr sie 10, 2022 8:29 pm

Dziękuję. Zostały jeszcze szumy uszne, odczucie zimna, depresja, i co kilka dni rozstrzelona percepcja. Ale główny, tzn. przytaczany problem mam jakby z głowy, nie wiem, jak dziękować. A czy mogę prosić o odłączenie Jacka Sz. od głównej konsoli..? "Głosy"... to nic dobrego.

Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Postautor: amigo » śr sie 10, 2022 10:56 pm

Może coś na "rozluźnienie?"

Polecam diazepam.

Awatar użytkownika
Meduzola
zaufany użytkownik

Postautor: Meduzola » czw sie 11, 2022 8:04 pm

[quote=amigo post_id=673883 time=1660161360 user_id=6813]
Może coś na "rozluźnienie?"

Polecam diazepam.
[/quote]
Na efekt haju czy inne formy/ stopnie sedacji może jeszcze ktoś poleci... Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Postautor: amigo » czw sie 11, 2022 9:27 pm

Chodzi żeby zniwelować te napięcie mięśni.

Nie miałem na myśli, żadnego haju.

Awatar użytkownika
Meduzola
zaufany użytkownik

Postautor: Meduzola » czw sie 11, 2022 10:05 pm

[quote=amigo post_id=673914 time=1660242478 user_id=6813]
Chodzi żeby zniwelować te napięcie mięśni.

Nie miałem na myśli, żadnego haju.
[/quote]
Ten ból to kości, nie mięśnie, coś reumatycznego. Posiłkuję się ironią, w haj albo sedację uciekamy przez natłok, czy to myśli czy emocji, albo wręcz przeciwnie, przez ogarniącą pustkę. Dzięki za odzew :-)

Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Postautor: Catastrophique » pt sie 12, 2022 1:29 am

Byłaś z tym u lekarza?
[i]Życie jest przygodą dla odważnych albo niczym.[/i] |"I do not fear for You are with me" | Semper in altum

Awatar użytkownika
Meduzola
zaufany użytkownik

Postautor: Meduzola » pt sie 12, 2022 12:55 pm

Słabiutkie kości to u mnie scheda po przodku.

Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Postautor: FreshEscape » pt sie 12, 2022 8:56 pm

[quote=Meduzola post_id=673932 time=1660298141 user_id=9051]
[/quote]

Ja też mam problem, z krzyżami 2 ton węgla nie jestem w stanie łopat wrzucić do komórki. Ale to raczej nie po przodkach. Bo moi przodkowie w wieku 70 lat byli zdrowsi niż ja. Od kiedy z\zachorowałem jestem nie tylko kaleka psychicznie ale i fizycznie.

Awatar użytkownika
Meduzola
zaufany użytkownik

Postautor: Meduzola » pt sie 12, 2022 9:07 pm

[quote=FreshEscape post_id=673950 time=1660326992 user_id=9943]
Ja też mam problem, z krzyżami 2 ton węgla nie jestem w stanie łopat wrzucić do komórki. Ale to raczej nie po przodkach. Bo moi przodkowie w wieku 70 lat byli zdrowsi niż ja. Od kiedy z\zachorowałem jestem nie tylko kaleka psychicznie ale i fizycznie.
[/quote]
Wydaje mi się, że dawniej ludzie inaczej racjonowali swoje siły... O ile nie byli ponaglani rzecz jasna. Oczywiście, przy tym, co zbiorczo nazywa się schizofrenią, bywa często brak sił witalnych, na pewno wiele czynników się na to składa, nawet w kontekście międzypokoleniowym... Ja mam generalnie problem z rozeznaniem w terenie, dużo rzeczy mnie też rozprasza... Tak dużo rzeczy może się składać na to, że człowiek niedomaga, ułomności...

Awatar użytkownika
Meduzola
zaufany użytkownik

Postautor: Meduzola » ndz sty 22, 2023 1:40 am

Kilka miesięcy miałam spokój, ale znów się zaczęło. Pierwsze oznaki zawsze między 22:47 a 22:52. Ból wędruje po całej stopie, zazwyczaj lewej. Tzn. każdej nocy w odrobinie innym miejscu. Orgazm w tym przypadku czyni cuda, wyrzut dopaminy, ale samogwałt jest trochę uwłaczający. To naprawdę dziwna sprawa. Ale wyrzut dopaminy też po opublikowaniu ostrzejszego posta. Dziękuję za wyrozumiałość.

Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Postautor: Amannn » ndz sty 22, 2023 8:55 am

[quote=FreshEscape post_id=673950 time=1660326992 user_id=9943]
[quote=Meduzola post_id=673932 time=1660298141 user_id=9051]
[/quote]

[/quote]

W końcu przyznałeś się do swojego stanu kaleka umysłowy i fizyczny. Jednak leki ci szkodzą bo sama schizofrenia z nikogo jeszcze kaleki nie zrobiła . Tak mogę cię zapewnić ze z czasem leki działają coraz gorzej Będziesz coraz większym kaleka umysłowym - to widać po postach jakie zostawiasz. Mózg ci się skurczył a skurczy ci się jeszcze bardziej Ale wiedz w moc pigułki od której jesteś już całkowicie uzależniony . Jak tylko przestaniesz brać to psychoza murowana. Farewell Freshescape .

Awatar użytkownika
pingui
bywalec
Status: Guru

Postautor: pingui » ndz sty 22, 2023 2:36 pm

[quote=Meduzola post_id=673628 time=1659717798 user_id=9051]
Ten ból nie pozwala mi w nocy spać. Trwa od 22:50 i ustaje po trzeciej rano. Umiejscowiony jest w stopach i pojawia się w nich naprzemiennie. Dotyczy obszarów: z boku śródstopia i powyżej pięt, ale paluch rzadko się odzywa, a z czasem ból ten obejmuje bardziej górne części stopy. Jest to ból napływający, kłujący, bardziej rwący, bardziej ciągnący, tak co 10 sekund, gdzie następuje apogeum. Mój rytm dobowy zawsze był rozstrzelony, a teraz, to już brak słów. Ten ból pojawił się poraz pierwszy w okresie dziecięcym, ale zanikł na wiele lat, w międzyczasie się raz czy dwa pojawił, a teraz już noc w noc. Gdy wykonuję ruchy, nie odczuwam go, dopada mnie w spoczynku, bezruchu, czyli przed próbą zaśnięcia. Tabletki "Opokan" nie dają żadnego rezultatu.
[/quote]

Ja widzę minimum 4 możliwości:

1. Ból reumatyczny. Pomóc mogą rozcierania maścią z kasztanowca lub balsamem konopnym. Zazwyczaj nasila się jesienią lub w okresie zimowym. Wpływ mają podwyższona wilgotność oraz zimno.

2. Ból ma charakter nerwobólu i jest bezpośrednio związany z ilością zażywanego neuroleptyka, a raczej z obniżonej dawki. Pomóc mogą wszelkie środki rozluźniające z wyłączeniem alkoholu, moczenie nóg w ciepłej wodzie z dodatkiem soli lub soli do kąpieli lub siarczanu magnezu - soli epson.

3. Ból jest wynikiem poważnych braków magnezu. Należy uzupełnić magnez. Ewentualnie zbadać poziom magnezu oraz potasu w organizmie.

4. Ból jest wynikiem nieprawidłowej diety obfitującej szczególnie w mięso i pochodne. Tak zwana dna moczanowa. Rozwiązaniem jest mniejsza ilość mięsa w diecie, a większa owoców i warzyw.

W każdym z powyższych przypadków bardzo dobrze zrobi ograniczenie lub zrezygnowanie z kawy, herbaty oraz szczególnie alkoholu który nasila wszelkie stany zapalne w organizmie.

Awatar użytkownika
Meduzola
zaufany użytkownik

Postautor: Meduzola » ndz sty 22, 2023 2:44 pm

Super opis, dziękuję bardzo. Mam teraz lekki problem z klawiaturą, wstawiłabym uśmiechnięta graficzną buźkę. Odpada tylko punkt czwarty, bo od czterech lat nie jem mięsa, a jeśli chodzi o alkohol, to jestem DDA, i w ogóle kwas moczowy mnie nie dotyczy, miałam pół roku temu badanie. Kawę piję, a i owszem.

Awatar użytkownika
Meduzola
zaufany użytkownik

Postautor: Meduzola » wt mar 14, 2023 1:56 am

Znowu atakują. Międzypokoleniowa zemsta.Co zawinił mój przodek, nie wiem, w dziale Dyskusja ogólna/ nasze środowisko/ "Z premedytacją..!" snuję różne domysły. Gdy się uskarżam na ten ból w internecie, to trochę przystopowują. Ale tym razem chyba dadzą czadu.Jak w 2016 tuż przed wygraniem wyborów przez pana Trumpa, myśląc błędnie, że ten nocny ból ma związek z przyjmowaną amerykańską olanzapiną, napisałam o tym na fejsbooku podczas trwania wiecu, to ból minął nagle na około pięć lat.

Awatar użytkownika
pingui
bywalec
Status: Guru

Postautor: pingui » śr mar 15, 2023 11:23 pm

Nie ma sensu się nakręcać. Nic nie zdziałamy. Trzeba ino dbać o siebie, wysypiać się w miarę możliwości i przeciwdziałać doraźnie, nic innego nie pozostaje. Nakręcać się w chorobliwy sposób czy zwracać na siebie niepotrzebną uwagę do niczego dobrego nie prowadzi. Pamiętaj, ich jest kupa, a Ty choć Herkules to dalej tylko dupa :D Bez urazy, jeśli już to dupcia :mrgreen: Dobra koniec seksizmu, wybaczaj.

Awatar użytkownika
Trener
bywalec
Status: Czysty

Postautor: Trener » ndz mar 19, 2023 4:03 am

Masz nerwobóle.

Wszystko .
pobyt w szpitalu grozi ŚMIERCIĄ lub kalectwem :auto-ambulance:

Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

Postautor: Schibi » pn mar 20, 2023 10:11 pm

nom

Wróć do „kto pomoże”