Tango
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
-
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Re: Bol w sercu.
Na jednej z grup dotyczącej choroby tak napisałem o Bogach i Boginiach:
[quote]Bogowie i Boginie potrafią poruszać siły metafizyczne dostępne dla śmiertelników, ale niosące ze sobą zbyt duży koszt dla śmiertelnika.[/quote]
Możesz użyć dowolnego Boga lub Bogini co jest zgodne z zasadami Magii Chaosu, ale rozwinąłem ideę o motyw transcendentalny czyli będący ponad ludzki w postaci twojej opinii na temat kosztu magii który pokrywa Bóg lub Bogini jeżeli porzuci się używanie jego/jej a odda się szczerą cześć.
-
- zaufany użytkownik
Bog jest tylko jeden, choc ma wiele imion. Jest ponad wszystko by dalo sie go "uzyc". To raczej On jest w stanie uzyc naszych czynow przeciwko nam, za kare.
Biala magia bardzo czesto i przewrotnie jest po prostu odlamem lub rodzajem czarnej magii, gdyz magia jest tylko jedna i zawsze jest "zla". "Nie bedziesz mial bogow cudzych przede mna". Mowie to w kategorii mojej wiary gdyz jestem Katolikiem.
Bardzo latwo jest skazac swa dusze na potepienie. Jeszcze gorzej gdy dokona sie tego nieopatrznie.
-
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
- Status: SCHPRNK
- Gadu-Gadu: call me bajbe
Taka łatka, w oparach władzy i przemocy te czyny.
Myślę, że tradycja to gdybyś mogli jakąś mądrość narodową pielęgnować od tysięcy lat.
Chiny mają coś takiego, ale w dzisiejszych Chinach komunistycznych boją się włodarze wszelkiej mądrości. Pieniądz się liczy i wpływy teraz.
-
- zaufany użytkownik
Nie jestem jakiś przeciwny, ale nie na siłę narzucanie religii, to jest nieetyczne, i niemądre.
-
- zaufany użytkownik
[quote=AntonPawlowicz post_id=497803 time=1486905410 user_id=4372]
Eee, pozwole sobie w to watpic. Rowniez wychowales sie w Chinach? Nie miales Chrztu, Komunii? Czy wybrano za Ciebie i nie zgadzasz sie z wyborem Twoich przodkow?[/quote]
[quote=karuna]
Co to za wybór jak w niejasnych okolicznościach Mieszko ochrzcił PL. ?
Myślę, że tradycja to gdybyś mogli jakąś mądrość narodową pielęgnować od tysięcy lat.
Chiny mają coś takiego, ale w dzisiejszych Chinach komunistycznych boją się włodarze wszelkiej mądrości. Pieniądz się liczy i wpływy teraz.[/quote]
Tak jak Mieszko I wybrał religię dla całego kraju, tak ja mogę wybrać religię dla siebie po tylu wiekach. Żyjemy obecnie w czasach wolności wyboru i decyzji.
Wątpię poza tym aby Mieszko I był moim przodkiem.
-
- zaufany użytkownik
[quote=karuna post_id=497824 time=1486910874 user_id=7755]
Co to za wybór jak w niejasnych okolicznościach Mieszko ochrzcił PL. ?
Chiny mają coś takiego, ale w dzisiejszych Chinach komunistycznych boją się włodarze wszelkiej mądrości. Pieniądz się liczy i wpływy teraz.[/quote]
Dla mnie Polska jest zacniejsza niz tysiac Chin. Ma wspaniala tradycje i to liczona od czasow poganstwa. Chrzescijanizm musial miec solidne podstawy rzymskie i greckie. Zreszta kazda religia jest kumulacja wielu skladowych.
Poza tym Polacy maja cos szczegolnego, czego Chinom brak - Honor oraz szczegolna Tozsamosc narodowa.
-
- zaufany użytkownik
Chiny mają tradycję sięgającą tysiącleci.
Każdy powinien mieć wolny wybór na drodze życia, w Polsce się religię narzuca często, a nie o to chyba chodzi.
-
- zaufany użytkownik
Chyba zaden inny narod nie musial tyle wycierpiec i tyle walczyc o swoja tozsamosc, i o siebie, i to ze wszystkimi wokol! Polske rwano i szarpano, zebami, klami, czym sie da, i kto tylko chcial. A wciaz sie trzyma i stoi mocno. Takie cos hartuje, sila rzeczy.
Czasem dobrze jest cos miec odgornie narzuconego, jesli oczywiscie to cos jest swiatle i wartosciowe, mysle, ze to wiele ulatwia.
-
- zaufany użytkownik
Co do pierwszych Chrześcijan, to przekazy mówią, że byli to Ojcowie Pustyni, i zanim zaczęli nauczać, wędrowali po pustyni szukając Boga. Ponoć strach ich ogarniał, że go zobaczą. Może to był tylko jakiś odłam, ale tradycja jest ta kontynuowana.
-
- zaufany użytkownik
Co mozna tym udowodnic? To proste - wyjatkowa sile ducha kazdego Polaka, oraz to co napisalem wczesniej: honor i niezwykla Tozsamosc narodowa. Dlatego, ze pomimo wielu przeciwienstw, rozbiorow, wojen, nie zalamalismy sie jako nacja, nie dalismy sie, nie poddalismy sie, nie zasymilowalismy sie.
Co do pierwszych Chrzescijan, to nie bede sie klocil, bo to jest kwestia wiary wiec albo sie wierzy i przyjmuje tak jak jest zapisane, albo jest sie ateista lub inowierca.
-
- zaufany użytkownik
W zasadzie to jakaś grupa osób z PL tylko tak uważa.
Naród jak każdy inny, choć teraz sobie myślę, że nawet jestem jakimś tam patriotą.
-
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
[quote=LukeSkywalker post_id=497594 time=1486823816 user_id=8634]
Jeżeli facet szuka wyjątkowej to kogo szuka kobieta?[/quote]
Szczerosc, zaufanie, lojalnosc, wsparcie drugiej osoby to jest wazne w zwiazku. Uczymy sie kompromisu, akceptacji bo to chyba jest najtrudniejsze. A idealow nie ma! A wlasnie za to ta druga osoba nas kocha.
Myslalam, ze dotknelam nieba...ze znalazlam milosc na cale zycie.
A tak wogole to troche za bardzo odeszliscie od glownego tematu.
-
- moderator
Coś się stało, ze ta sama osoba próbuje wszystko od nowa cegiełka po cegiełce odbudować. Jesteśmy znowu razem.
-
- zaufany użytkownik
-
- moderator
Mi życie już wcześniej dawało w du.e. Ale chciałem ułożyć sobie życie, nie zniechęcony doczekałem się.
Co zrobić, raz jest pięknie, raz trzeba cierpieć i tak do usra... śmierci.
-
- zaufany użytkownik
Wróć do „mój partner jest chory”