Forum obserwuję jakiś czas i jest O.K. Sam jestem ojcem 23-l schizofrenika z ostatnią diagnozą F-20 zespół paranoidalny. Ostatni pobyt w szpitalu kwiecień 05 z lekami Mirenil, depakine, hydroksizine. W szpitalu dostawał dodatkowo lorafen (żeby mieli spokój). Dwa miesiące po szpitalu stan syna jest kiepski i chyba się pogarsza , a w każdym razie nie ma poprawy. To był trzeci pobyt w szpitalu. leczy się od czterech lat. Proszę o jakieś sugestie, doświadczenia, spostrzeżenia na temat innych leków. Syn brał wcześniej Zyprexe, zolafen,
leki , opinie na ich temat, doświadczenia.
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
-
- zarejestrowany użytkownik
leki , opinie na ich temat, doświadczenia.
Forum obserwuję jakiś czas i jest O.K. Sam jestem ojcem 23-l schizofrenika z ostatnią diagnozą F-20 zespół paranoidalny. Ostatni pobyt w szpitalu kwiecień 05 z lekami Mirenil, depakine, hydroksizine. W szpitalu dostawał dodatkowo lorafen (żeby mieli spokój). Dwa miesiące po szpitalu stan syna jest kiepski i chyba się pogarsza , a w każdym razie nie ma poprawy. To był trzeci pobyt w szpitalu. leczy się od czterech lat. Proszę o jakieś sugestie, doświadczenia, spostrzeżenia na temat innych leków. Syn brał wcześniej Zyprexe, zolafen,
-
brał na początku rispolept,lecz dostał po nim uczulenia,potem zolafren-po którym miał ogromny apetyt,następnie spróbowano trilafon-i ten chyba był najlepszy dla niego-nie miał skutków ubocznych i jego stan poprawił sie (do pewnego stopnia).niestety mąż przestał przyjmować trilafon regularnie i teraz od 2 tyg.znów jest w szpitalu,zmienił lekarkę-a ta podaje mu zolafren.
narazie nie widzę żadnych efektów.....żadnych.
....
Pozdrawiam Pana Zbysia proszę o wymianę poglądów na temat przebiegu choroby syna, ja podzielę się moimi doświadczeniami:)
Pozdrawiam
-
- admin
- Status: webmaster
Re: leki , opinie na ich temat, doświadczenia.
czy chodzi o to, że nie zniknęły objawy stanu ostrego, jak paranoidalne skojarzenia, czy o depresję poszpitalną. Te pierwszy problem szpital powinien raczej rozwiązać. Jeśli nie byćmoże potrzebny jest dłuższy pobyt. Drugiego problemu nie rozwiąże Pan w prosty sposób, bo człowiek, który uświadamia sobie swoją sytuację musi przeżywać tragedię, a to tylko jeden z mechanizmów. Proszę zaplanować na to dużo czasu, tak dużo ile organizm pana syna będzie potrzebował. Ostatecznie zawalił się cały system psychiczny i teraz trzeba bardzo dużo cierpliwości, dobrej woli i serca, że go odbudować.[quote="Zbyś"]Dwa miesiące po szpitalu stan syna jest kiepski i chyba się pogarsza[/quote]
-
Przez stan ostry rozumiem bardzo dynamiczne zmiany nastroju, od euforii (ja wszystko mogę, wszystko mi się uda, plany co będę robił) do kompletnego DOŁA ( brak jakiejkolwiek aktywności, zamykanie się w sobie, brak kontaktu z otoczeniem). Między tymi skrajnymi stanami jest miejsce na bardziej umiarkowane zachowania (dyskoteka, rozmowa, telewizja, wyjście z domu np. do kuzynki na internet, czy do pubu).
Niestety umiarkowane nastroje zdarzają się rzadko i trwają krótko.
Przewaga jest dołów, które przychodzą często, trwają długo, bez racjonalnego (dla mnie) powodu.
Być może syn sam to kiedyś tu opisze, ale w/g tego co mówi to ma ustawiczne myśli samobójcze, nie widzi sensu życia. Główny jego problem to samotność. Nie może znaleźć, a bardzo tego pragnie, przyjaznej duszy. Praktycznie nie ma znajomych, a znajomości które nawiązuje nie spełniaja jego oczekiwań.
Stawia im, moim zdaniem, bardzo wysokie wymagania, którym nie są w stanie sprostać i wtedy znajomość się kończy, a o nową bardzo trudno.
Nienawidzi wszystkich i wszystkiego- dosłownie. Mówi, że nienawidzi matki, jej osoby (fizycznie), ale również wszyskich ludzi, również , a może przede wszyskim siebie.
Osamotnienie, bezsens życia, nienawiść, myśli S, to główne uczucia, które mu towarzyszą. Dlatego nie dziwię się , że w jego samopoczuciu przeważają doły.
Z tym też jest problem. Syn nie miał nigdy żadnego hobby, więc nie ma do czego wrócić. Jedyną pasją, której oddawał się ostatnio było pisanie. Pisał wiersze, eseje, niektóre bardzo przejmujące. Część publikował na blogu w ONECIE. Ale ktoś napisał niepochlebny komentarz ( nazwał to pisanie grafomanią) i syn natychmiast zlikwidował tego bloga.
Próbka w:
Teraz nie pisze nic nowego ( przynajmniej tak mówi) bo się wypalił w pisaniu.Może zajrzy tutaj i sam wszystko opowie. Ja gorąco go do tego namawiam.
Pisałem w innym temacie, że chcemy zmienić lekarza. Mamy kontakt do AM w W-wie. Wizyta we wrześniu. Zobaczymy co z tego wyniknie. Może nowe spojrzenie na chorobę przyniesie jakieś rezultaty. OBY.
Proszę więc wszystkich którzy mieli styczność z Kliniką i Katedrą Psychiatrii AM w W-wie o kontakt (PM), lub jakiekolwiek komentarze.
Pozdrawiam wszystkich
ZBYŚ (bez Pan)
PS. Czy ktoś wie jak do pisanego tekstu wstawić cytat z innego postu. Ja próbowałem bezskutecznie.
-
- admin
- Status: webmaster
-
- bywalec
leki,opinie na ich temat doświadczenia
Ostatnio zmieniony czw cze 29, 2006 7:57 pm przez ZDROWIE WYZDROWIENIE, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- bywalec
-
podziwiam to szczerze.
pozdrawiam serdecznie, Ewa
-
- zaufany użytkownik
Re: leki , opinie na ich temat, doświadczenia.
Wróć do „moje dziecko jest chore”