co robić?

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
jaka1
zarejestrowany użytkownik
Gadu-Gadu: 51440159

co robić?

Postautor: jaka1 » sob wrz 06, 2014 10:03 am

Dzień dobry,mam takich kilka pytań...

Mój mąż choruje na osobowość schizotypową,z dominacją schizofrenii...jesteśmy razem bardzo długo...moje pytania dotyczą stanów, gdzie stan chorego się nagle pogarsza...

Czy jak stan chorego nagle sie pogarsza, dlaczego odrzuca osobę, którą kocha z którą kilka godzin wcześniej rozmawiał normalnie...?

Dlaczego w złym stanie psychicznym - wmawia mi rzeczy,które wyjęte są z choinki?

Dlaczego w tym stanie reaguje agresją słowną...?krzyczy na mnie itp i obwinia o wszystko...?

czy to, co mówi, robi w takim stanie,mam brać jako "prawdę"?czy jest świadomy tego co mówi i robi w stosunku do mnie?

Dlaczego w takim stanie jak jest - nic go nie interesuje, wszystko nie ma sensu dla niego itp...?

Wygląda tak,jakby nie miał żadnej mimiki twarzy,jak nie on zupełnie...

Bardzo byłabym wdzięczna za odpowiedzi.

Orzeł

Re: co robić?

Postautor: Orzeł » sob wrz 06, 2014 10:21 am

Leki bierze regularnie?

Pamiętaj, że to co mówi w chorobie jest ekspresją jego podświadomości, lęków i uprzedzeń, podświadomość nie jest logiczna, jest jak szympans który reaguje agresją na dawne wydarzenia.

Brak mimiki twarzy świadczy o zaostrzeniu się objawów chorobowych.

Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Postautor: Bright Angel » sob wrz 06, 2014 10:27 am

W psychozie ma po prostu zaburzone myślenie i zaburzone postrzeganie rzeczywistości. Żyje w swoim urojonym świecie. Nie bierz na poważnie tego co mówi w tym stanie, jak dojdzie do siebie sam zrozumie, że gadał bzdury i pewnie będzie Cię przepraszał. Ma też chwiejność emocjonalną, z jednego stanu wpada w drugi skrajny.

Jedynie można jego wypowiedzi interpretować na poziomie psychoanalizy, czyli to co mówi i robi oznacza całkiem coś innego niż wynika z wypowiedzi jego.
[i][b][color=#FF4000]Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.[/color][/i][/b]

Awatar użytkownika
smutna kobieta
zaufany użytkownik

Postautor: smutna kobieta » czw sty 10, 2019 9:21 pm

a jak długo trwają takie stany?

jak często się powtarzają w waszych przypadkach?
[glow=red][color=#000080][color=#FF0000][color=#800000]zawsze jest ktoś kto Cię kocha, nawet możesz go nie znać...[/color][/color][/color][/glow]

Kefas
zaufany użytkownik

Postautor: Kefas » czw maja 21, 2020 8:30 pm

Nie wiem za bardzo czym się różni upośledzenie umysłowe od schizofrenii po tylu latach doświadczeń i obserwacji.A w zasadzie nie widzę różnicy między zdrowym a upośledzonym czy chorym na schizo.Traktujmy każdego z godnością.
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.

Kefas
zaufany użytkownik

Postautor: Kefas » czw maja 21, 2020 8:35 pm

aha chorzy na głowę to zazwyczaj ludzie którym zabrakło decyzji.Taki nawyk wyrabia się między innymi dzięki dobrodziejstwom takim jak komputer.Wystarczy zajrzeć na stronkę youtube.Tyle okienek wyskakuje że nie można się zdecydować na "najlepszy program".A gdy już wybierzemy najlepszy pojawia sie jeszcze lepszy.I mamy wyrzuty sumienia że daliśmy się oszukać.
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.

Wróć do „moje dziecko jest chore”