Co robić dalej?

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Pamiętnik Matki
bywalec

Co robić dalej?

Postautor: Pamiętnik Matki » ndz sty 27, 2013 5:32 pm

Witam,

Dziekuję, że jesteście.

Wczoraj znalazłam to forum i postanowiłam tu napisać bo potrzebuję porozmawiać z Wami by się ułożyć w kolejnym kroku pomocy Synowi gdyby tak by było trzeba.

Syn dwa razy już był w Szpitalu Psychiatrycznym tyle, że "lądował" w nim ze Swojego domu. Schizofrenia. Od maja zeszłego roku mieszka ze mną bo są z żoną w seperacji.

Namówiłam go na pójście do lekarza i branie leków. Brał ale we wrześniu znowu je przestał brać bo poznał dziewczynę i jak powiedział one mu przeszkadzały w uprawianiu seksu z nią.

Od tego momentu praktycznie ma prawo być coraz gorzej. Przeplata się w nim świat rzeczywisty z tym urojonym a on to bierze za prawdę... oba te światy są dla niego razem. Ostatnio zaczął wysyłać listy do żony z prośbą by robiła to o co mu chodzi.

Ona jest bez chęci bycia k..... bo to jej proponuje by na nich razem zarobiła. Chce palić marihuanę.... kiedyś to robił jakieś 1,5 roku/ palenie było za jej zgodą/. Chce żyć z bycia alfonsem. Mają dwoje dzieci.

To już powtarza wiele razy.... kiedyś też to tak mówił. Zawsze do tego wraca w takich stanach. Dwa dni temu byłam u lekarza psychiatry ale sama bo on już nie chce tym razem pójść. Dowiedziałam się na tyle, żeby czuć się bezpiecznie ale czuję, że to nadal za mało by być gotową do kolejengo kroku gdyby coś się stało. Kiedyś był bardzo agresywny...... zniszczył w ich domu telewizor, stół, wyłamał drzwi. Na co mam zwracać szczególną uwagę by ustawicznie zachowywać równowagę?

O co chodzi w tej schizofreni tak naprawdę?

Co ona daje ludziom jak w to wchodzą jeśli coś daje?

Bardzo proszę o odpowiedź.

Strapiona Matka

Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Re: Co robić dalej?

Postautor: Zagubiona we mgle » ndz sty 27, 2013 5:52 pm

.
Ostatnio zmieniony wt sty 29, 2013 8:20 pm przez Zagubiona we mgle, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9

Postautor: moi » ndz sty 27, 2013 5:59 pm

Przede wszystkim syn powinien mieć świadomość, że można tak dobrać leki, by miały jak najmniejszy wpływ na libido. Jest to możliwe, ale wymaga cierpliwości. Działanie leku można bowiem stwierdzić dopiero po około czterech tygodniach, a żeby trafić na właściwy lek, często trzeba przetestować cztery lub pięć farmaceutyków.

Za wiele zachowań syna odpowiada choroba, ale nie można wszystkiego tłumaczyć chorobą. Od syna należy wymagać, także szacunku dla innych. Zachowanie, takie jak opisane wyżej, w stosunku do żony, jest niedopuszczalne.

Pozdrawiam.m.
http://nyatri.org/

Pamiętnik Matki
bywalec

Postautor: Pamiętnik Matki » ndz sty 27, 2013 6:13 pm

[quote="Zagubiona we mgle"]Dziwna ta historia z wątkiem erotycznym...

Ja nie wiem, czy schizofrenia coś "daje", po prostu się na nią zapada.[/quote]

Dziękuję.

A czego może Cię nauczyła?

Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Postautor: Zagubiona we mgle » ndz sty 27, 2013 6:14 pm

.
Ostatnio zmieniony wt sty 29, 2013 8:20 pm przez Zagubiona we mgle, łącznie zmieniany 1 raz.

Pamiętnik Matki
bywalec

Postautor: Pamiętnik Matki » ndz sty 27, 2013 6:16 pm

[quote="moi"]Przede wszystkim syn powinien mieć świadomość, że można tak dobrać leki, by miały jak najmniejszy wpływ na libido. Jest to możliwe, ale wymaga cierpliwości. Działanie leku można bowiem stwierdzić dopiero po około czterech tygodniach, a żeby trafić na właściwy lek, często trzeba przetestować cztery lub pięć farmaceutyków.

Za wiele zachowań syna odpowiada choroba, ale nie można wszystkiego tłumaczyć chorobą. Od syna należy wymagać, także szacunku dla innych. Zachowanie, takie jak opisane wyżej, w stosunku do żony, jest niedopuszczalne.

Pozdrawiam.m.[/quote]

Dziękuję. Słusznie piszesz....

Postaram się z nim jeszcze raz o tym porozmawiać. Może to właśnie ta rozmowa jest na czasie.

Pamiętnik Matki
bywalec

Postautor: Pamiętnik Matki » ndz sty 27, 2013 6:17 pm

[quote="Zagubiona we mgle"]Oj, przepraszam, wypowiedziałam się krótko, gdyż sama nie choruję akurat na schizofrenię. Może ktoś inny powie.[/quote]

Tak rozumiem....

Życzę wyjścia z zagubienia w mgle... jeśli to ma prawo przeszkadzać?

Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Postautor: Zagubiona we mgle » ndz sty 27, 2013 6:19 pm

.

Awatar użytkownika
Marionetka
bywalec

Postautor: Marionetka » ndz sty 27, 2013 6:28 pm

marihuana .. to tylko pogorszy sprawę. strasznie musi się pani czuć z tą bezsilnością.

nie ma nikogo kogo by syn słuchał bezgranicznie ?
spodoba się tobie, przekonasz się, że ból i krew są nałogiem.

Pamiętnik Matki
bywalec

Postautor: Pamiętnik Matki » ndz sty 27, 2013 6:32 pm

[quote="Zagubiona we mgle"]A dziękuję, przydałoby się wyjść w końcu z tej mgły. :)[/quote]

Bardzo proszę.

Dziękuję, że ze Mną rozmawiasz.

Czy piszesz gdzieś o tym o co Ci chodzi w tym byciu we mgle?

Może coś pomogę?

Hm....

Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Postautor: Zagubiona we mgle » ndz sty 27, 2013 6:34 pm

.

Awatar użytkownika
milcząca czarna mery
zaufany użytkownik

Postautor: milcząca czarna mery » ndz sty 27, 2013 6:36 pm

[quote="Pamiętnik Matki"][quote="Zagubiona we mgle"]

Dziękuję.

A czego może Cię nauczyła?[/quote]

Mnie nauczyła jeszcze większej pokory, niż miałam dotąd. Po prostu nigdy nie można być niczego pewnym w życiu, czasami trzeba się poddać temu, co przygotowało dla nas życie.

Pamiętnik Matki
bywalec

Postautor: Pamiętnik Matki » ndz sty 27, 2013 6:39 pm

[quote="milcząca czarna mery"][quote="Pamiętnik Matki"][quote="Zagubiona we mgle"]

Dziękuję.

A czego może Cię nauczyła?[/quote]

Mnie nauczyła jeszcze większej pokory, niż miałam dotąd. Po prostu nigdy nie można być niczego pewnym w życiu, czasami trzeba się poddać temu, co przygotowało dla nas życie.[/quote]

Pięknie to napisałaś.... dziękuję.

POKORA. Porozmawiam z Nim o pokorze....

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9

Postautor: moi » ndz sty 27, 2013 6:42 pm

Jeśli syn jest w psychozie, to nie wiadomo, jaki skutek odniesie rozmowa z nim. Może opacznie rozumieć słowa, wyłuskiwać z rozmowy zupełnie inne sensy, skupiać się na poszczególnych słowach i im przypisywać specjalne znaczenie. Poważniejsze rozmowy odłożyłabym na chwilę, gdy syn wyjdzie z psychozy. Teraz porozmawiałabym przede wszystkim o konieczności kontynuacji leczenia.

Pozdrawiam.m.
http://nyatri.org/

Awatar użytkownika
milcząca czarna mery
zaufany użytkownik

Postautor: milcząca czarna mery » ndz sty 27, 2013 6:46 pm

Pamiętnik Matki, musisz być wspaniałą matką, że tak troszczysz się o swojego syna i próbujesz z nim rozmawiać. Moja mama mnie wysyła do egzorcysty, dlatego w ogóle z nią już nie rozmawiam na tematy związane z chorobą, nie ufam jej w tej kwestii i czuję się bardzo źle ze świadomością, że jestem postrzegana przez mamę jako siedlisko demonów. A teraz jest dużo leków i nie wszystkie mają tyle skutków ubocznych.

Pamiętnik Matki
bywalec

Postautor: Pamiętnik Matki » ndz sty 27, 2013 6:51 pm

[quote="Zagubiona we mgle"]Głównie piszę w swoim wątku prywatnym, do którego mają dostęp zaufani użytkownicy. Dziękuję za troskę. :)

Piszę teraz bloga http://zagubionejswiat.blogspot.com/ tam jest więcej na ten temat.[/quote]

Dałam Ci tam coś... poczytaj.Może się przyda....?

Pozdrawiam bardzo ciepło,

Pamiętnik Matki
bywalec

Postautor: Pamiętnik Matki » ndz sty 27, 2013 6:54 pm

[quote="moi"]Jeśli syn jest w psychozie, to nie wiadomo, jaki skutek odniesie rozmowa z nim. Może opacznie rozumieć słowa, wyłuskiwać z rozmowy zupełnie inne sensy, skupiać się na poszczególnych słowach i im przypisywać specjalne znaczenie. Poważniejsze rozmowy odłożyłabym na chwilę, gdy syn wyjdzie z psychozy. Teraz porozmawiałabym przede wszystkim o konieczności kontynuacji leczenia.

Pozdrawiam.m.[/quote]

Tak słusznie to jest najlepsza rada.... czyli trzeba mu pomoć podjąć taką decyzję. Tak.

Pamiętnik Matki
bywalec

Postautor: Pamiętnik Matki » ndz sty 27, 2013 7:01 pm

[quote="milcząca czarna mery"]Pamiętnik Matki, musisz być wspaniałą matką, że tak troszczysz się o swojego syna i próbujesz z nim rozmawiać. Moja mama mnie wysyła do egzorcysty, dlatego w ogóle z nią już nie rozmawiam na tematy związane z chorobą, nie ufam jej w tej kwestii i czuję się bardzo źle ze świadomością, że jestem postrzegana przez mamę jako siedlisko demonów. A teraz jest dużo leków i nie wszystkie mają tyle skutków ubocznych.[/quote]

Pewnie wszystkie Matki są wspaniałe na tyle na ile potrafią pomóc. Przez ostatnie miesiące ciągle z Nim rozmawiam na rózne tematy. Praktycznie każdego dnia chodziłam i chodzę z Nim na spacer bo tam ze Mną otwarcie rozmawia i mogę Mu coś podpowiadać a On się nad tym zastanawia jak widzę i słyszę.

Syn do tej pory Mnie słuchał w kwestiach pójścia do lekarza bo poszedł ale teraz coś się w nim zmieniło to tak jakby sam chciał dać z tym radę......

Może trzeba Mu zaufać, że sam da radę????????? Hm.....

Przypomina Mi się film Piękny Umysł. Może to o to chodzi?

Pamiętnik Matki
bywalec

Postautor: Pamiętnik Matki » ndz sty 27, 2013 7:11 pm

O.....

Przypomniało Mi się, że Syn też był u Egzorcysty jakieś dwa lata temu i to Mu na dobre wyszło. Egzorcysta wtedy powiedział: Jak umysł jest wolny od myślenia o tym co rzeczywisćie ma zrobić w życiu to znaczy brak zaangażowania w cel życiowy to mają prawo Go zasiedlać duchy pokutujące.Pomogły egzorcyzmy bo od tamtego czasu przestały go straszyć nocne mary i zjawy z zaświatów. Wiesz może warto wszystkiego spróbować.

Chociaż to co się z Nim dzieje dalej trwa...ale tamto minęło.

Awatar użytkownika
stanley151
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 46785217

Postautor: stanley151 » ndz sty 27, 2013 7:18 pm

Skoro egzorcysta pomogł tamtym razem, teraz moze byc podobnie, warto sie do niego udac

pozdrawiam
Ludzie szukają Miłości, a Ona jest na krzyżu...

"Jezu, ufam Tobie"

Wróć do „moje dziecko jest chore”