Jak mogę pomóc synowi ?

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9

Re: Jak mogę pomóc synowi ?

Postautor: moi » wt gru 03, 2013 11:31 am

[quote="Kikimora"]Byłam niedawno u psychiatry dziecięcego. W poczekalniach tłumy. Zauważyłam że z dziećmi przychodziły same kobiety, głównie matki, czasem babcie, i kurczę żadnego mężczyzny. Znacie powód ?[/quote]

Jeden z naszych forumowiczów odpowiedziałby Pani, że to dlatego, iż mężczyźni w tym czasie zarabiają na swoje rodziny w pocie czoła. Ale wszyscy wiemy, jak to naprawdę wygląda. Kobiety od samego początku nieustannie towarzyszą dziecku. Mężczyźni albo są zwyczajowo odsuwani, albo sami sie odsuwają - z wygody, z lenistwa, bo nikt ich nie nauczył, że można inaczej.

W innych krajach zachodnioeuropejskich wygląda to, na szczęście, lepiej.

Pozdrawiam.m.
http://nyatri.org/

cezary123
zaufany użytkownik

Postautor: cezary123 » wt gru 03, 2013 3:15 pm

[quote="lawenda"] A najbardziej istotną rzeczą jest wg mnie to, że mężczyźni nie potrafią się pogodzić z innością, odmiennością swojego dziecka.[/quote]
Mnie też tak się wydaje.

Poza tym kobiety i tak zwykle nie dopuszczają mężczyzn zbyt blisko do wychowywania "swoich" dzieci, zwłaszcza w takich drażliwych kwestiach.

Kobieta "przejmuje stery".

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator

Postautor: moi » śr gru 04, 2013 11:15 am

Nie dopuszczają? Moim zdaniem mężczyźni sami nie chcą być dopuszczani. Wolą, żeby dzieckiem, szczególnie z problemami, zajmował się kto inny. Byle nie oni.

Zresztą sam to potwierdziłeś, pisząc, że mężczyznom trudno się pogodzić z odmiennością swojego dziecka.

Pozdrawiam.m.

mamuska
zaufany użytkownik

Postautor: mamuska » śr gru 04, 2013 12:00 pm

[quote="moi"]

W innych krajach zachodnioeuropejskich wygląda to, na szczęście, lepiej.

Pozdrawiam.m.[/quote]

Masz racje Moi moj maz jest bardzo aktywny w wychowywaniu dzieci. To on je zaprowadza i przyprowadza ze szkoly, spedza z nimi duzo czasu, chodzi na spacery. Czasami az mi glupio bo wiem ze dziewczyny za nim by w ogien wskoczyly, a mnie zostawily w plomieniach :D

Najlepsze jest to ze jak facet jest z dziecmi to jest burdel na kolkach, ale sie dobrze bawia, faceci nie przywiazuja uwagi.

Awatar użytkownika
lawenda
zaufany użytkownik

Postautor: lawenda » śr gru 04, 2013 12:14 pm

Właśnie, ja też widziałam zainteresowanie dziećmi w Belgii, przez ojców. Noszenie na barana na ulicy, prowadzanie do szkoły, wożenie na zawody, prowadzenie wózka. W Holandii wspólną grę w piłkę rodzinnie.

Kikimora
bywalec

Postautor: Kikimora » śr gru 04, 2013 2:15 pm

Zastanawiałam się nad tym. Mnie jest ciężko to wytłumaczyć ale generalnie zgadzam się z Moi. Tylko żal mi dzieciaków, bo dla nich ważne jest wsparcie obojga rodziców.

No i żal mi kobiet, bo się same z problemami borykają.

Awatar użytkownika
karuna
zaufany użytkownik
Status: SCHPRNK

Postautor: karuna » śr gru 04, 2013 2:37 pm

Trochę bym złamał ten stereotyp, bo mój ojciec chodził ze mną swego czasu do psychiatry, czy odwiedzał mnie w szpitalu. Nawet sobie z psychiatrą pogadał.
:animals-bunnywhite: :animals-bunnywhite: :animals-bunnywhite:

cezary123
zaufany użytkownik

Postautor: cezary123 » śr gru 04, 2013 5:41 pm

[quote="moi"]

Zresztą sam to potwierdziłeś, pisząc, że mężczyznom trudno się pogodzić z odmiennością swojego dziecka.

[/quote]

Tak i czasem to na dobre wychodzi.

Kobiety często rozdmuchują niepotrzebnie takie sprawy.

Ileż by problemów i psychoz udało się uniknąć, gdyby ojciec w porę zabrał syna nadopiekuńczej matce i przejął stery nad jego wychowaniem.

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator

Postautor: moi » śr gru 04, 2013 9:04 pm

Jak zwykle uogólniasz Cezary. Równie dobrze można by powiedzieć, że w wielu wypadkach opiekuńczość matki przydałaby się bardziej, niż wojskowy dryg ojca. Nie byłoby psychoz, itd.

A to, że ojców nie ma na wywiadówkach i w przychodniach to fakt, nie spekulacje.

Pozdrawiam.m.

cezary123
zaufany użytkownik

Postautor: cezary123 » śr gru 04, 2013 9:12 pm

Może i uogólniam.

Nie chodzi mi o wojskowy dryg, bo i tak jestem pacyfistą( a znam kobiety bardziej optujące za militaryzmem niż mężczyźni), ale być może o jakieś różnice w potrzebach syna jako mężczyzny a sposobem wychowywania przez matkę jako kobietę.

Czesto dochodzi tu do nieporozumień i niekompatybilności :)

Awatar użytkownika
Weronika
zaufany użytkownik
Status: bankowiec

Postautor: Weronika » śr gru 04, 2013 10:22 pm

[quote="moi"]............. niż wojskowy dryg ojca. Nie byłoby psychoz, itd.

A to, że ojców nie ma na wywiadówkach i w przychodniach to fakt, nie spekulacje.

Pozdrawiam.m.[/quote]

Ja również zgadzam się z tym stwierdzeniem, to smutne ale prawdziwe i na przykładzie moim i mojego rodzeństwa mogę potwierdzić, że mój ojciec nigdy nie był na wywiadówce u nikogo z nas. Mi go nie brakowało i nie brakuje do dzisiaj ale wiem, że mojemu rodzeństwu brakowało go, gdy byli dziećmi, gdy dorastali i nawet teraz ale niestety nic na siłe jeśli ojciec nie czuje potrzeby bycia ojcem :-(

Wróć do „moje dziecko jest chore”