syn wynosi przedmioty z domu

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Katarzyna4444
zarejestrowany użytkownik
Gadu-Gadu: 88888888

syn wynosi przedmioty z domu

Postautor: Katarzyna4444 » śr lis 07, 2012 12:33 am

Witam jestem nowa i jest mi trochę wstyd ,że sobie nie radzę.Mam problem z moim synem chorym na schizofrenie,nie wiem co mam robić ,zaczyna wynosić z domu wszystkie cenne przedmioty.Myślę, że zdobyte pieniążki przeznacza na alkochol lub na używki ,poradzcie co robić?

Awatar użytkownika
praecox77
student psychologii

Re: Jak przetrwać?

Postautor: praecox77 » czw lis 08, 2012 1:47 pm

Witam,

Katarzyno, od jak długiego czasu taka sytuacja ma miejsce? Czy Twój syn przyjmuje leki? Od jak dawna ma zdiagnozowaną schizofrenię? Czy podejrzewasz, że te zachowania są skutkiem objawów choroby?

Odpowiedzi na te pytania to podstawa do dalszego działania. Powodem takich zachowań Twojego syna mogą być objawy choroby. Jeśli takie zachowania powoduje choroba, może być tak, że jej objawy się zaostrzyły, bądź Twój syn przestał brać leki lub dawka którą przyjmuje jest już niewystarczająca.

Z drugiej strony Twój syn może mieć jakiś problem, który topi w alkoholu. Wynoszenie przedmiotów z domu może być sposobem zdobycia pieniędzy na używki. Możesz porozmawiać z synem o jego zachowaniu i tym co się z nim dzieje. W ten sposób będziesz mogła stwierdzić co jest przyczyną jego zachowań i jak mu pomóc.

Katarzyna4444

Re: syn wynosi przedmioty z domu

Postautor: Katarzyna4444 » pt lis 09, 2012 1:57 am

Dzięki za odzew na moje wołanie .Tak syn od miesiąca nie bierze leków ,mówi że one jego ograniczają i czuje się po nich zmęczony.Od przykrej diagnozy mineło około dwóch lat.Kiedy pytam się syna dlaczego to robi odpowiada że ja nie chcę dawać jemu pieniędzy na rozrywki w konsekwencji on chcąc zdobyć pieniądze tak właśnie postępuje.Sama nie wiem może powinnam jemu dawać?Tylko to wbrew moim zasadom,uważam że na używki powinien sobie sam zarobić.Moim zadaniem jest zadbanie o jego bezpieczeństwo ,być dla niego oparciem i dawać dużo miłości.Boję się o jego przyszłość ,oby nie utonął w długach.Może jest miejsce gdzie mogę zgłosić ,żeby nie udzielali jemu kredytów ,nie umię poruszać sie w traki świecie ,ponieważ nie żyje na kredyt.Jak rozpoznać kiedy jest choroba a kiedy mój kochany syn.

Awatar użytkownika
praecox77
student psychologii

Postautor: praecox77 » pt lis 09, 2012 4:03 pm

Skoro syn przestał brać leki, możliwy jest nawrót psychozy i objawów pozytywnych schizofrenii. Czy syn wraca pod wpływem alkoholu do domu? Dlaczego uważasz, że wydaje pieniądze na używki?

Na samym początku mogłabyś skłonić syna do wznowienia zażywania leków. Jeśli te mu nie odpowiadają możecie się wybrać do lekarza, który powinien dobrać odpowiednie dawki i preparaty aby Twój syn czuł się po nich lepiej. Chorobę można rozpoznać po zachowaniu syna, jednak zależy to od rodzaju schizofrenii na jaką jest chory. Jaki to rodzaj? W jakim wieku jest syn? Może powinien znaleźć jakąś dorywczą pracę, aby mieć swoje oszczędności. Możesz mu to zaproponować.

Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Postautor: Bright Angel » pt lis 09, 2012 4:25 pm

Nie dajesz mu pieniędzy, bo chcesz przejąc pełna kontrolę nad synem. To ty chcesz decydować, co mu jest potrzebne a co nie. To jest jedna z przyczyn jego choroby. Pozwól mu normalnie żyć i decydować o sobie.
[i][b][color=#FF4000]Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.[/color][/i][/b]

Katarzyna4444

Postautor: Katarzyna4444 » sob lis 10, 2012 2:09 am

Witam mój syn ma teraz 22 lata.Schizofrenia F20 to nasz problem.Często przychodzi do domu jakiś dziwny jakby pijany albo zmęczony sama nie wiem , ma mętny wzrok.Cały czas proszę go aby znalazł pracę ,nie mogę zmuszać bo to nic nie da ,sam podejmuje decyzje.Myślę ,że propozycja zmiany leków jest bardzo sensowna i może się udać,ostatnio syn mówił o tym jak trujące są te leki i samopoczucie fatalne.A co do kontroli nad jego życiem ,może to prawda ale naprawdę nie wiem co znaczy dać jemu normalnie ,jaka norma jest życia.Co powinna zapewnić memu synowi?Co jest najważniejsze?Mam pozwolić aby zastawił wszystkie wartościowe rzeczy w lombardzie?Tyle jeszcze mam pytań ale nie chce przynudzać.

Awatar użytkownika
praecox77
student psychologii

Postautor: praecox77 » sob lis 10, 2012 2:14 pm

Na pewno nie przynudzasz, wszystko co piszesz jest bardzo istotne. F20 to rozumiem, że F20.0? Czyli paranoidalna? Bo F20 to ogólna klasyfikacja schizofrenii, która według ICD10 dzieli się jeszcze na 9 rodzajów. W takim przypadku jaki opisujesz, dobrym wyjściem dla Twojego syna mógłby być powrót do zażywania leków. Możliwe, że objawy choroby kierują jego zachowaniem. Po zmianie dawkowania bądź leku syn mógłby zmienić swoją postawę i zachowanie. Możliwe, że wtedy wróci do aktywności. Jak często syn Twoim zdaniem sięga po używki?

Psychodelik_euforii
zaufany użytkownik

Postautor: Psychodelik_euforii » sob lis 10, 2012 7:26 pm

pewnie pali marihuane :roll: :roll: :roll: ja też jak zapalę to mętny wzrok i dziwnie zmęczony jestem a leki to katorga każdy schizofrenik o tym wie...
"_To_co_dla_mnie_jest_podłogą_dla_innych_jest_sufitem_"

Katarzyna4444

Postautor: Katarzyna4444 » ndz lis 11, 2012 1:51 am

Witam, sama nie wiem co mogę pisać ,ponieważ chciałabym być lojalna wobec syna a on dowiedział się, że piszę na tym forum.Jest bardzo skryty nie lubi jak ja o nim mówię innym.Ostatnio i tak stracił do mnie zaufanie tylko nie wiem dlaczego.Wiem o jego nadużywaniu alkoholu,często nie wraca na noc, wpadł w złe towarzystwo sam o tym mówi ,ale tylko tam czuje się akceptowany i oni nic od niego nie wymagają,mają bardzo duży wpływ na jego decyzje.Od kiedy nie bierze leków jest bardziej aktywny i mniej śpi.Średnio co trzecią noc spędza poza domem i wtedy coś może brać ,ale tego nie wiem napewno.Taki fajny facet kiedy w to uwierzy i poczuję radość życia.

Awatar użytkownika
praecox77
student psychologii

Postautor: praecox77 » wt lis 13, 2012 2:02 pm

Myślę, że na początek mogłaby pomóc wizyta u lekarza i konsultacja z nim. Możesz przedstawić mu sytuację. Potem przyjdzie czas na obmyślenie dalszych działań.

Katarzyna4444

Postautor: Katarzyna4444 » wt lis 13, 2012 6:27 pm

Ma wyznaczoną wizytę u lekarza 19 grudnia ,jak poradzić sobie do tej pory.Mogłabym zamówić wizytę prywatnie lecz on nawet nie chce o tym słyszeć.Nie mam pewności czy jest szczery wobec lekarza i mówi prawdę ,ostatnio wiele kłamie i oszukuje.Sama nie umię rozpoznać kiedy jest mój syn a kiedy choroba.Wczoraj rano do domu dostarczyła jego straż miejska co mnie jeszcze czeka?czy może być gorzej?proszę o odpowiedz

Katarzyna4444

Postautor: Katarzyna4444 » śr lis 14, 2012 3:54 pm

Witam udało mi się umówić prywatną wizytę u lekarza ,teraz tylko przekonać syna do słuszności tego spotkania ,trzymajcie kciuki żeby się udało,to już jutro

Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo

Postautor: Unknown » czw lis 15, 2012 2:39 am

Żadne tabletki nie rozwiążą tego problemu i nie naprawią Twoich błędów. Nie można takich zachowań tłumaczyć tylko zaburzeniem psychicznym.
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.

Psychodelik_euforii
zaufany użytkownik

Postautor: Psychodelik_euforii » czw lis 15, 2012 11:29 am

krótko trzeba go trzymać Katarzyno niech nie wychodzi na noc ponieważ Bóg jeden wie co wyrabia ja się o chorobie swojej dowiedziałem jak wziąłem narkotyki i głosy wróciły to znaczy były głośniejsze jeśli sam nie zrozumie choroby i to w jakim jest stanie nie wiadomo co będzie a to przecież chodzi o Twoje dzieciątko które karmiłaś troszczyłaś się trzeba mu to ukrócić zdecydowanie te nocne wojaże namów go na tą wizytę co mu szkodzi spróbować a jaką ma tą schizofrenie rodzaj... będę śledził uważnie ten wątek

Katarzyna4444

Postautor: Katarzyna4444 » czw lis 15, 2012 7:06 pm

Witam dzięki za dobre słowo ,może popełniam błędy ale nie mam pojęcia jakie?Mój syn dostaje furii kiedy chcę zatrzymać go w domu.Na dzień dzisiejszy odnoszę wrażenie że tracę z nim kontakt.Zachowuje się tak jak bym była jego wrogiem.

Psychodelik_euforii
zaufany użytkownik

Postautor: Psychodelik_euforii » czw lis 15, 2012 9:29 pm

bo bierze narkotyki też taki byłe nie chciałem niczyjej pomocy gdy wybuchła schizofrenia nie wiedziałem co to jest na początku ale jeśli Katarzyno pozwolisz mu na nocne wojaże to będzie jeszcze gorzej...! spróbuj iść z nim do psychologa albo poradni uzależnień ja się w takiej leczę od amfetaminy....

Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo

Postautor: Unknown » pt lis 16, 2012 8:11 am

[quote="Katarzyna4444"]Cały czas proszę go aby znalazł pracę ,nie mogę zmuszać bo to nic nie da ,sam podejmuje decyzje.[/quote]
A czy jest teraz na rencie?
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.

Katarzyna4444

Postautor: Katarzyna4444 » sob lis 17, 2012 6:26 pm

Hura udało się syn był u lekarza,pierwsze koty za płoty.Obiecał że będzie brał leki.Był nie zadowolony kiedy lekarz stanowczo powiedział o konsekwęcjach takiego zachowania.Pojawiła sie u mojego syna pierwsza oznaka nawrotu czyli gonitwa myśli.Napiszcie jeśli możecie jakie ma szanse powrotu do stanu stabilizacji i czy trafi do szpitala?

Awatar użytkownika
praecox77
student psychologii

Postautor: praecox77 » sob lis 17, 2012 7:22 pm

Myślę, że na te pytania najlepiej odpowie lekarz syna. Dobrze, że udało Wam się zrobić pierwsze kroki w tym kierunku. Zadbajcie o siebie:)

Psychodelik_euforii
zaufany użytkownik

Postautor: Psychodelik_euforii » sob lis 17, 2012 9:46 pm

wiesz Katarzyno ja jestem na rencie i już nigdy nie będę pracował tak mój lekarz mówi to są stresy ale jak się udało z tą wizytą to super Pozdrawiam i pisz tu jaki jest jego stan czy się unormował....

Wróć do „moje dziecko jest chore”