Postautor: domik » ndz paź 03, 2021 1:52 pm
Dzięki za pytania Klucz, już odpowiadam (w dowolnej kolejności):
Proces rekrutacji jest różny - otrzymuję ofertę pracy, którą umieszczam w bazie i publikuję.
Zgłaszają się kandydaci, których weryfikuję i jeśli ktoś wyda mi się odpowiedni, dzwonię do niego, aby porozmawiać, zweryfikować przesłane dokumenty. Jeśli wszystko będzie w porządku ustalałam kontakt między kandydatem a pracodawcą (aby ze sobą porozmawiali, oczywiście przekazuję CV do pracodawcy przedtem).
Czasem robię rekrutację bez ofert, aby dodać Kandydatów do bazy naszej (całkiem legalnej) - wtedy dopasowuję takie cv do posiadanych ofert i kontaktuję się z wybranymi osobami - następnie schemat jak wyżej. Taki link bez ofert dodałem i powyżej na Forum.
Jeśli wszystko idzie gładko to następuje podpisanie umowy o pracę.
Wynagrodzenie jest zależne od stanowiska i doświadczenia, zaraz napiszę o tym.
Zachęcam śledzić na początek naszego Facebooka, w celu "bycia na bieżąco" - tam na pierwszy ogień idą nasze oferty pracy.
Obecnie poszukujemy 2 specjalistów i właśnie Telemarketerów, o co mnie pytasz Klucz :)
Zarobki specjalistów to nawet do 10.000 zł brutto (ponad 7k netto)
Zarobki telemarketera to od 2800 brutto (minimum w PL - 2050 około na rękę, do 3850 zł brutto - maksimum, aby renty nie skasowali - 2700-2800 na rękę).
Specjalistów pomijam, to nie o to pytałeś.
Telemarketing - sprzedaż telefoniczna lub po prostu praca w call center.
Musisz mieć łącze stałe (podobno na komórkowych kiepsko chodzi) oraz wypada mieć własny komputer (zależy to od pracodawcy, czasem dają firmowe), do tego słuchawki do komputera (tu z reguły mamy własne ze względów higienicznych).
W zależności od stanowiska i firmy możesz otrzymać też telefon (ale to wszystko zależy od specyfiki pracy, w naszym przypadku to jest dzwonienie przez komputer)
Fizycznie praca wygląda tak, że uruchamiasz komputer i logujesz się do systemu - często poprzez przeglądarkę internetową.
Tam wyskakuje pierwsza osoba, do której masz zadzwonić oraz towar/usługa, które możesz tej osobie zaproponować.
To nie jest szukanie ludzi po Internecie i "molestowanie" ich.
Bazę dostarcza call center, bez obawy.
Klikasz opcję "połącz" i dzwonisz przez komputer i słuchawki do tej osoby. Rozmawiasz.
I teraz sama treść rozmowy zależy od towaru i klienta - wszystko to jest w obrębie jednego projektu.
To nie jest tak, że jednemu sprzedajesz samochody i następnemu powidła i musisz mieć wiedzę w małym palcu, aby nie wyjść na idiotę!
Każdy projekt dotyczy czegoś innego - np. sam zaczynałem od sprzedaży usług TV w Vectrze, usługi były adresowane do starszych ludzi.
Tutaj mamy specjalizację: konkretnie starsi ludzie i konkretnie usługi TV.
Inne projekty mogą dotyczyć ubezpieczeń, fotowoltaiki, nawet badań satysfakcji klienta firmy X.
Nigdy nie dzwonisz w ciemno i nie nagabujesz przypadkowych ludzi!!!!!!!
Przed projektem dostajesz stenogram wstępu do rozmowy, abyś wiedział dokładnie to, co mówić i nie wyjść na debila:
"dzień dobry, dzwonię z firmy X, nazywam się Y, na wstępnie informuję, że rozmowa jest nagrywana, ostatnio kupował pan meble w firmie x, jak Pan ocenia usługę montażu w stali 1 do 10?"
Mniej więcej tak to wygląda i wcale nie jest trudne!
Odpowiedzi wbijasz w system w przeglądarce, dziękujesz za rozmowę, klikasz w opcję "następny" i wyskakuje Ci kolejny klient :)
Wszystko też zależy od call center - opisałem Ci profesjonalne firmy.
Moim pierwszy spotkaniem z branżą było umawianie firm na zdalne prezentacje programu magazynowego- podjąłem się na pół etatu, za minimum.
Firma była jednoosobowa, więc dostałem telefon z kartą sim i listę klientów. Nie było szkoleń przygotowujących i cała inwencja była po mojej stronie.
Po 2 miesiącach zakończyliśmy współpracę - program był trudno sprzedawalny, a ja nie miałem doświadczenia, byłem po prostu słaby. (bo dzisiaj dałbym radę nawet z tym towarem)
Potem pracowałem w większej firmie ze 3 lata, też kiepsko szło - uczyłem się wszystkiego sam, następnie przeszedłem do profesjonalnego call center (za minimum) i poznałem to wszystko, co Wam wyżej napisałem - tutaj ogromnie dużo się nauczyłem i pomimo małego wynagrodzenia i nieprzyjaznych warunków pracy, niczego nie żałuję.
Teraz czuję się profesjonalistą, po szeregu kursów w kilku różnych firmach :)
Oczywiście powyższe zajęcia przyniosły mi wielką poprawę intelektualną - pamięć, wysławianie się, precyzja wypowiedzi, to nie ma ceny!
Czy rezydujemy pod telefonem?
W call center są różne projekty - ja pracowałem na infoliniach wychodzących, wiem też, że są infolinie przychodzące - czyli tak, dyżurujemy.
Niestety, tutaj nie pomogę aż tak, bo nie mam doświadczeń. Podobno są łatwiejsze przychodzące.
Poza tym są różne call center i różne zadania!
W przyszłości będziemy mieli oferty również wirtualnych asystentów - czyli obsługę firm na godziny - to projekty nawet typu "proszę mi wyszukać i zorganizować native speakera dla córki"- Czy to nie jest rozwijające? :D
Co ważne, w pracy z klientem zdalnie wykształcenie ma mniejsze znaczenie - liczą się bardziej umiejętności, a przede wszystkim samodyscyplina i chęci do pracy!
Na koniec garść linków:
Profil na fejsie (warto mieć fejsa!):
https://www.facebook.com/AgencjaAPD
link do rekrutacji na telemarketera:
https://aplikuj.hrappka.pl/oferta/Telemarketer-Call-Center/55213
Jeśli są jeszcze jakieś pytania to walcie śmiało! (albo jeśli coś pominąłem)
Pominąłem na pewno szkolenia i opiekę: w call center nadzoruje nasz zespół tzw. team lider, słucha naszych rozmów i zawsze służy rada i pomocą, wskazuje błędy i motywuje do pracy. Przed każdym projektem jesteśmy drobiazgowo szkoleni też.