Studia a agorafobia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Duduś
zarejestrowany użytkownik

Studia a agorafobia

Postautor: Duduś » pt wrz 10, 2021 7:07 pm

Witam. Postanowiłam na razie wstrzymać się od ostatecznej decyzji o zamieszkaniu w DPS, bo wiem, że rodzice liczą, że to się nie stanie i nie mogę ich skrzywdzić.

Jak pójść na studia? Czy jest możliwość zdawania egzaminu bez podróży na uczelnię, nie wiem, przez internet, w domu...?

Mam prawie 30 lat i żadnej szkoły, bo nie mam możliwości wyjść z domu, dostać się gdziekolwiek poza odległością kilkudziesięciu metrów od domu. Zapadłam na agorafobię w wieku 10 lat i nie udało się jej wyleczyć. Liceum skończyłam, bo miałam blisko, nie mogłabym już iść do technikum, czy zawodówki, bo były za daleko. Próbowałam skończyć kurs, ale to nie były moje klimaty, nie poradziłam sobie i zrezygnowałam. Bliżej już nic nie ma. Rodzina mnie utrzymuje.

Chciałabym to zmienić. Ale jedyną opcją jest zdalne studiowanie z egzaminem poza uniwersytetem. Mam do niego 30 km. Nie dam rady dojść i wrócić w ciągu jednego dnia a na hotel rodzice nie dadzą, wiadomo. Rozwiązaniem byłby akademik, ale nikt mi go nie przyzna, bo mam wszystkie kierunki w swoim mieście, zresztą, nie poradziłaby tam sobie.

Ma ktoś radę, jak załatwić te egzaminy tak, żebym nie musiała iść na uczelnię?

Awatar użytkownika
karuna
zaufany użytkownik

Re: Studia a agorafobia

Postautor: karuna » pt wrz 10, 2021 8:39 pm

Teraz był lockdown to były zajęcia online, ale na ogół studia polegają na współpracy z uczelnią i innymi studentami, trudno się z tego wyłączyć, najczęściej jest to niemożliwe.

Dobrze dobierz kierunek, to się zwróci, możesz spróbować i przecież się wypisać jak będzie źle, ale jeśli jesteś niepełnoprawna to dużo ułatwień możesz mieć.
[i]wdech i wydech

trwanie poza czasem

zima to zmiana[/i]

Awatar użytkownika
Meduzola
zaufany użytkownik

Postautor: Meduzola » pt wrz 10, 2021 9:31 pm

U mnie głównie agorafobia przyczyniła się do przerwania studiów, a efekt jest taki, że nie jestem... germanistką i ... się z tego cieszę!

Sam udział w wykładach i ćwiczeniach nie był zły, bo dużo się na nich udzielałam, ale insomnia (człowiek nie kontaktuje bez snu) połączona z hipersomnią (człowiek zasypia na poranne wykłady, gdzie jest lista obecności) plus szarpanina z byłym mężem i jego rodziną, sprawiły, że po trzech semestrach zdobyłam tylko 45% punktów do licencjata. Agorafobia sprawiła, że nie mogłam uczestniczyć w obowiązkowych wycieczkach, po których również trzeba było pisać prace zaliczeniowe. Powodów przerwania studiów było zatem kilka, ale doskonale wiem, czym jest agorafobia. Napiszesz kiedyś w jakim województwie mieszkasz i ile masz lat, to jeszcze wspólnie coś wymyślimy ;-) :-)

Duduś
zarejestrowany użytkownik

Postautor: Duduś » sob wrz 11, 2021 1:54 pm

Mieszkam w Zachodniopomorskim i mam 25 lat.

Awatar użytkownika
Meduzola
zaufany użytkownik

Postautor: Meduzola » pt wrz 17, 2021 12:47 am

Nic nie wymyśliłam w tym temacie. "Studiować" po łacinie, to zmierzyć się z daną dziedziną nauki... Agorafobia może być efektem... lęku przed sukcesem, taki rodzaj defetyzmu. "Anatomicznie" przyczyna jest według mnie znana, ale nie chcę się produkować w tym wątku, bo w dziale "Wiedza o schizofrenii" jest już kilka informacji o tym, tylko bez nagłówku "Agorafobia".

Wróć do „praca”