Wykład "Praca po kryzysie psychicznym – jak ją znaleźć i utrzymać się w niej?"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
cezary123
zaufany użytkownik

Re: Wykład "Praca po kryzysie psychicznym – jak ją znaleźć i utrzymać się w niej?"

Postautor: cezary123 » sob wrz 04, 2021 10:42 am

Szkolenia są opłacalne - przychodzi na przykład 20 osób na kurs prawa jazdy i za parę godzin każdy płaci 1000 czy 2000 zł.

Szkolenia, na których konsumenci kupują jakość życia, nauki, zdrowia czy biznesu, tym bardziej. Trzeba zaoferować odpowiedni produkt odpowiedniej grupie klientów i mieć wiedzę i umiejętności

Ale nikt nie chełpi się byle czym jak Januszek, co leczy swoje kompleksy w taki obłędny i toksyczny sposób.

Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Re: Wykład "Praca po kryzysie psychicznym – jak ją znaleźć i utrzymać się w niej?"

Postautor: Catastrophique » sob wrz 04, 2021 10:46 am

[quote=cezary123 post_id=648004 time=1630740883 user_id=5244]
ujadające psy
[/quote]

Dobre określenie. Tak Was właśnie postrzegam ;).
[i]Życie jest przygodą dla odważnych albo niczym.[/i] |"I do not fear for You are with me" | Semper in altum

cezary123
zaufany użytkownik

Postautor: cezary123 » sob wrz 04, 2021 11:27 am

[quote=Catastrophique post_id=648008 time=1630741609 user_id=6997]
[quote=cezary123 post_id=648004 time=1630740883 user_id=5244]
ujadające psy
[/quote]

Dobre określenie. Tak Was właśnie postrzegam ;).
[/quote]

Psy ujadają, karawana idzie dalej.

Januszek umniejsza wszystkich z pogardą, a każdy ma go w....

Każdy oklina, gdy go deptać.

Nic tak nie razi jak niesprawiedliwość i pycha innych. Chorujący potrzebują zniwelowania barier w środowisku fizycznym i duchowym na drodze do spełnienia, a nie rzucania kłód pod nogi.

Nie. Miałem na myśli symboliczny obraz stopniowego odgradzania się bogacących się ludzi od społeczeństwa, tworzenia prywatnego majątku, domu i zazdrosnego

oddzielania swojego życia od życia wszystkich.

Jeżeli ktoś inwestował w swoje prywatne bogactwo zdobywane dzięki swojej pozycji w stadzie, od którego innym wara, bo to indywidualna zasługa, a potem nagle domaga się pomocy w milionowym zadłużeniu, to na jakiej zasadzie?

Robotnicy czy klienci zapewnili już mu dochód i bogactwo w trakcie gry ekonomicznej. Każdy teraz pilnuje swojego życia. Choćby chciał, to nie dysponuje władzą do uratowania czyjegoś życia czy zdrowia, które ktoś sam stracił.

Państwo ma się tym zająć? Też są kwita. Płacił podatki, państwo dało mu opiekę medyczna, bezpłatną edukację, infrastrukturę środowiska do rozwoju w stadzie.

To nie takie proste teraz oddłużyć czyjeś życie prywatne.

cezary123
zaufany użytkownik

Postautor: cezary123 » sob wrz 04, 2021 11:30 am

Frankowicze mogli sobie kupić mieszkania w Szwajcarii a nie naiwnie kombinować. Nie byliby wtedy nigdy biednymi przegrańcami.

Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Postautor: Catastrophique » sob wrz 04, 2021 6:48 pm

Ach, Cezary i te jego monologi ;).
[i]Życie jest przygodą dla odważnych albo niczym.[/i] |"I do not fear for You are with me" | Semper in altum

cezary123
zaufany użytkownik

Postautor: cezary123 » sob wrz 04, 2021 8:54 pm

Temat zadłużenia to temat rzeka.

Jak osoba z długiem nie do spłacenia i wywołanym przez to kryzysem psychicznym ma znaleźć i utrzymać sens pracy i dalszego działania, zarabiania pieniędzy, które idą w studnie bez dna?

Maklerzy po krachu na giełdzie w 1929 (Czarnym czwartku) roku spadali z wieżowców jak śliwki. A zwykli inwestorzy i ciułacze stracili wszystko, oszczędności całego życia, zostali z długami i jak dalej żyć? I jeszcze znaleźć sens w pracy?

Bańka spekulacyjna pękła.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Czarny_czwartek_(1929)

To jest rzeczywiste wyzwanie dla specjalistów od pomocy takim osobom.

Sąd Najwyższy umywa ręce.

Kilkaset tysięcy klientów czeka na zbawiciela Catastrophique, który ich wyszkoli jak w takiej sytuacji zachować optymizm i znaleźć pracę i utrzymać się w niej. Wystarczą afirmacje i większy kontakt z ludźmi.

Żony frankowiczów siedzą na kasach w supermarketach dniami i nocami i myślą, że dodatkowe 1500 złotych miesięcznie zmniejszy krwawienie przepływu finansów od dłużnika do wierzyciela, które nie będzie już bryzgało jak z tętnicy, tylko łagodnie sączyło się.

Niestety to też pożera studnia bez dna jak gdyby nigdy nic. I znajdź tu sens pracy.

Będą te ugody z bankami?

https://www.money.pl/gospodarka/frankowicze-czekali-sad-najwyzszy-umyl-rece-decyzji-nie-ma-6678906139155296a.html

Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Postautor: Amannn » sob wrz 04, 2021 9:03 pm

Katastrofa jak zwykle stara się obrazić. Jego wykłady są do niczego na pewno nikomu nie pomogą nikt na nie chodzi są po dwie trzy osoby które nie wiadomo czy wytrzymują do końca. Katastrofa nie ma żadnej wiedzy do przekazania oprócz paru komunałów.

AcidHouse
bywalec
Status: Stara szkoła

Postautor: AcidHouse » sob wrz 04, 2021 9:08 pm

Panowie niektóre prace hańbią, a czy praca Jana hańbi. O tym poniżej.

Oglądałem jeden wywiad Jana z Marzeną.

Jakie moje wrażenia po filmie.

Marzena chwali Jana.

Jan chwali Marzenę.

Marzena daje uśmiech Janowi.

Jan daje mniejszy uśmiech Marzenie.

Dochodzi do akceptacji połowicznej.

Marzena czasami sprytnie śmieje się z Jana nie poruszając nawet ustami.

Ona robi to oczami.

cezary123
zaufany użytkownik

Postautor: cezary123 » sob wrz 04, 2021 9:40 pm

No to posłuchamy tego:

[i]"Nie ma żadnego systemowego wsparcia dla pacjentów, którzy opuszczają szpital. Są zostawieni samym sobie...."[/i]

https://www.youtube.com/watch?v=Z8nKpz-Vups

Trochę za bardzo epatuje myślami samobójczymi, które męczyły ją po wyjściu ze szpitala, ale to może być szczere.

Ciężkie przeżycia.

Ja po szpitalu nie miałem myśli samobójczych, było mi wszystko jedno co się stanie. Tak jakby został przecięty węzeł gordyjski naleciałości sprzed choroby, sytuacji krępujących i cokolwiek było dla mnie wcześniej wstydliwe, krępujące, nie do rozwikłania, czego się obawiałem, skradając się do tego jak pies do jeża, bo może coś - przestało już mieć znaczenie. Wszystko zostało wywalone raz a dobrze w kosmos.

Teraz cokolwiek robię, robię bez poczucia winy czy wstydu: Wtedy przed chorobą było za późno na studia, karierę, przegapiłem coś? Teraz bez mrugnięcia okiem biorę dyplom i mam wyższe wykształcenie, chociaż studiowałem z młodszymi kolegami.

Wtedy żałowałem, że nie do końca jestem idealny? Może zdrowi będą mnie podejrzewać o chorobę psychiczną? Jak znajdę miłość? Będą uprzedzenia?

Teraz gadam z osobami chorującymi, kobietami ze schizofrenią i rozumiem nawet paralityków na wózkach.

A żony już nie potrzebuję, poradzę sobie sam. :mrgreen:

Chodzi o to, że przerwało się błędne koło, które mogło oddalać mnie coraz bardziej od celu, no bo "już narobiłeś", "już nie warto". No to teraz już nic gorszego mnie nie skrępuje.

Wiem, że to trochę takie nieodwracalne skrzywienie, ale skuteczne przecięcie zastanawiania się bez końca nad problemem.

Trudno, to jednostkowe krótkie życie jakoś wytrzymamy na tle następnych tajemniczych wcieleń.

:angelic-cyan:

I zerknijmy na to. Janusz chciał być jednym z Edukatorów eFkropki. Co to za jedni?

https://www.youtube.com/watch?v=nkscn8XilXY

Awatar użytkownika
Meduzola
zaufany użytkownik

Postautor: Meduzola » ndz wrz 05, 2021 12:06 am

[quote=cezary123 post_id=648054 time=1630780821 user_id=5244]
ale to może być szczere (...) jednym z Edukatorów eFkropki. Co to za jedni?
[/quote]

Zielone Żabki: "Młodzi gniewni"

https://www.youtube.com/watch?v=qQj79NCWWIo

Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Postautor: Catastrophique » ndz wrz 05, 2021 10:18 am

Afirmacje powiadasz?

To nie moja metoda, jest masa innych bardziej skutecznych.

Afirmacje przydaja sie gdy juz jestes pozytywnie nastawiony do jakiegos tematu, sa wtedy takim jakby potwierdzeniem, ze postepujesz wlasciwie.

Przy negatywnym mysleniu sa nieprzydatne i nieskuteczne.

cezary123
zaufany użytkownik

Postautor: cezary123 » ndz wrz 05, 2021 10:40 am

[quote=Catastrophique post_id=648073 time=1630826320 user_id=6997]
Przy negatywnym mysleniu sa nieprzydatne i nieskuteczne.
[/quote]

Gorzej - mogą mieć tragiczne skutki. Osoba w depresji powtarzając sobie: "Świat jest piękny", "Jestem zwycięzcą", "Będzie dobrze", "Żona mnie kocha" - może się rychło niespodziewanie wykończyć, bo pojawi się dysonans nie do zniesienia.

Tak samo nie jest dobrze pocieszać osobę w depresji, bo to realnie nie pomaga.

Na depresje czy nerwice czy psychozy są skuteczniejsze metody.

Ale to już trzeba być doktorem nauk medycznych o specjalizacji psychiatria a nie szkoleniowcem :P

Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Postautor: Catastrophique » ndz wrz 05, 2021 11:01 am

Potrafisz pisać bez ubliżania mi i deprecjonowania moich umiejętności? Skąd ten jad? Staraj się chociaż trochę panować nad negatywnymi emocjami. To nie jest moja wina jak wygląda Twoje życie, zwłaszcza w porównaniu do mojego.

Co do metod radzenia sobie z depresją: ja ją pokonałem i wiem co jest skuteczne, a Ty?

Radzę sobie skutecznie z bardzo wieloma różnym życiowymi, ludzkimi problemami, czy tego chcesz czy nie.

Z osobami w psychozie natomiast nie mam do czynienia, ponieważ takie osoby potrzebują głównie pomocy szpitalnej - lekarzy i leków.

cezary123
zaufany użytkownik

Postautor: cezary123 » ndz wrz 05, 2021 11:10 am

[quote=Catastrophique post_id=648075 time=1630828885 user_id=6997]
Potrafisz pisać bez ubliżania mi i deprecjonowania moich umiejętności? Skąd ten jad? Staraj się chociaż trochę panować nad negatywnymi emocjami. [u]To nie jest moja wina jak wygląda Twoje życie, zwłaszcza w porównaniu do mojego.[/u]
[/quote]

Wzajemnie. :lol:

Moje życie wygląda dobrze i wara od niego. :D

cezary123
zaufany użytkownik

Postautor: cezary123 » ndz wrz 05, 2021 11:16 am

Ubliżyłem biedakowi, bo postawiłem przy nim lekarza. Bo co lekarz to nie on. :lol:

Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Postautor: Catastrophique » ndz wrz 05, 2021 11:23 am

Jak zauwazyles, ale pewnie udajesz, ze tego nie napisalem, doceniam bardzo pomoc lekarska i wiem, ze niekiedy jest ona niezbedna. Niemniej, nie tylko lekarz ma zdolnosci pomocy innym ludziom, zwlaszcza w temacie problemow psychicznych. Ale...

Chodzi o intencje i ich zrodlo. Nie pisalem tylko o tym, ale o caloksztalcie Twoich odzywek do mnie za ktore juz dawno powinienes dostac co najmniej pare ostrzezen. Wycieczki osobiste, wyzwiska, wyciaganie prywatnych wpisow z mojego dzialu i przeinaczanie ich aby sprobowac mnie skompromitowac. Dno, ale bardzo typowe tutaj, wiec nie dziwi mnie dlaczego tak jestes od Evotu uzalezniony ;).

Chcialem zobaczyc czy da sie z Toba pisac bez Twojego jadu, ublizania i zazdrosci, ale widac nie potrafisz inaczej, wiec dyskutuj sam ze soba.

cezary123
zaufany użytkownik

Postautor: cezary123 » ndz wrz 05, 2021 1:21 pm

No to wara od mojego życia. :mrgreen:

cezary123
zaufany użytkownik

Postautor: cezary123 » ndz wrz 05, 2021 1:59 pm

Jak budować morale w pracy?

Januszkową metodą - "Co? Nie wychodzi?", "Boisz się ludzi, boisz, nie wmawiaj mi, że się mylę", "tak naprawdę znamy twoją prawdziwą sytuację a do tego, żebyś rozwinął skrzydła nie dopuścimy".

Ludzie zgłupieją :auto-ambulance:

cezary123
zaufany użytkownik

Postautor: cezary123 » ndz wrz 05, 2021 2:34 pm

Moje "uzależnienie od forum" skończy się za parę tygodni i mówiłem już kiedy. :angelic-cyan:

Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Postautor: Amannn » ndz wrz 05, 2021 8:12 pm

[quote=Catastrophique post_id=648081 time=1630830229 user_id=6997]
Jak zauwazyles, ale pewnie udajesz, ze tego nie napisalem, doceniam bardzo pomoc lekarska i wiem, ze niekiedy jest ona niezbedna. Niemniej, nie tylko lekarz ma zdolnosci pomocy innym ludziom, zwlaszcza w temacie problemow psychicznych. Ale...

Chodzi o intencje i ich zrodlo. Nie pisalem tylko o tym, ale o caloksztalcie Twoich odzywek do mnie za ktore juz dawno powinienes dostac co najmniej pare ostrzezen. Wycieczki osobiste, wyzwiska, wyciaganie prywatnych wpisow z mojego dzialu i przeinaczanie ich aby sprobowac mnie skompromitowac. Dno, ale bardzo typowe tutaj, wiec nie dziwi mnie dlaczego tak jestes od Evotu uzalezniony ;).

Chcialem zobaczyc czy da sie z Toba pisac bez Twojego jadu, ublizania i zazdrosci, ale widac nie potrafisz inaczej, wiec dyskutuj sam ze soba.
[/quote]

Katastrofa to ty obrażasz Cezarego a nie Cezary ciebie. Sączysz jad itd. Nie odwracaj kota ogonem. Ty nigdy nikomu nie pomogłeś i nie chciałeś pomóc chcesz tylko wszystkim szkodzić.

Wróć do „praca”