Umowa o dzieło a wstrzymanie renty

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Awatar użytkownika
Saardukar
bywalec

Umowa o dzieło a wstrzymanie renty

Postautor: Saardukar » wt lip 28, 2020 12:57 am

Cześć,

Czy mając rentę z tytułu niezdolności do pracy mogę bez obawy przed wstrzymaniem renty na dany miesiąc wziąć dodatkową pracę jednorazową na umowę o dzieło?

Awatar użytkownika
Hipis
zaufany użytkownik

Re: Umowa o dzieło a wstrzymanie renty

Postautor: Hipis » wt lip 28, 2020 7:34 am

Cześć, nie wiem zapytaj na forum prawnym.
E ?= m + (*c²)

Awatar użytkownika
Saardukar
bywalec

Postautor: Saardukar » wt lip 28, 2020 12:21 pm

Wyjaśniło się. Umowa o dzieło to w przypadku renty pracowniczej (z tytułu niezdolności do pracy) to taki myk, który pozwala zarabiać kwoty wedle woli nie patrząc nawet na limity związane ze średnią krajową co obowiązuje w przypadku umów o zlecenie, umów o pracę. Aczkolwiek taka umowa o dzieło nie może być zawarta z ewentualnym "bieżącym" pracodawcą, bo wtedy się zmienia charakter tego wszystkiego.

Więc jeśli ktoś pobiera rentę z tytułu niezdolności do pracy, nie ma pracodawcy a ma możliwość dorobić sobie dobrą kasę na umowę o dzieło, to bez krępacji można tak dopracować dowolną kwotę. No i nie trzeba o tym przychodzie powiadamiać Zusu

Ronaldinho
bywalec

Postautor: Ronaldinho » wt lip 28, 2020 1:58 pm

Dobrze wiedzieć

Awatar użytkownika
Saardukar
bywalec

Postautor: Saardukar » czw lip 30, 2020 2:17 am

Tak, jednak inaczej już trochę jest podobno w kwestii renty socjalnej wobec której obowiązuje trochę więcej obostrzeń z tego co doczytałem

Awatar użytkownika
klucz żurawi
zaufany użytkownik
Status: cios z karata

Postautor: klucz żurawi » czw lip 30, 2020 4:55 pm

Więc taką umowę o dzieło nie podpisuje się z pracodawcą firmy, tylko z agencją która ma jakąś tam umowę z firmą?

Awatar użytkownika
Saardukar
bywalec

Postautor: Saardukar » pn sie 10, 2020 9:20 pm

Źle się zrozumieliśmy.

Jeśli jesteś na rencie z tytułu niezdolności do pracy i masz podjętą pracę na umowę o pracę, to dodatkowa umowa o dzieło z tym właśnie pracodawcą może rodzić problem. Nie ma go w przypadku gdy podpisujesz taką umowę o dzieło z podmiotem innym niż pracodawca. A gdy nie pracujesz w o góle na takiej rencie, to umowę o dzieło możesz naturalnie podpisać z kim chcesz

azja
bywalec
Status: rencista

Postautor: azja » pn sty 11, 2021 12:28 am

Od nowego roku jest obowiązek zgłaszania wszystkich umów o dzieło do ZUS. Poza jakimiś tam wyjątkami. Robi to zlecający dzieło bądź firma dla kogo pracujesz. Także jeśli pracodawca twój zgłosi ją to ZUS będzie wiedział.

Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Postautor: kotek » pn sty 11, 2021 12:34 am

Czyli mógłby ktoś stwierdzić, że teraz umowy o dzieło są jeszcze bardziej [url=https://pl.wikipedia.org/wiki/Ka%C5%82]krómno[/url] warte dla rencistów niż przedtem...

Czy jakieś składki (np. rentowe, emerytalne) są teraz odprowadzane od umów o dzieło? Myślę, że umowa o pracę jest, zwłaszcza w dzisiejszym czasie, lepszym rozwiązaniem na dorobienie do renty.

Awatar użytkownika
Sportowiec
bywalec
Status: Student

Postautor: Sportowiec » pn sty 11, 2021 6:08 pm

Na rencie trzeba wódkę pić, a nie pracować!
ZUS to hajs! Bølmo und Northampton and Torquay są znane! :eusa-violin: :angelic-grayflying:

Erling Braut Håland to będzie bardzo dobry piłkarz! New æra of evolusjon? Hjernescan! Min real navn er død råtten drømmer! Morbus mortalis + amentia!

azja
bywalec

Postautor: azja » sob sty 16, 2021 9:12 am

Myślę że umowa o dzieło jest lepszym rozwiązaniem niż praca stała. Każda praca na stałe wiąże się z ryzykiem że ci mogą obniżyć grupę bądź zabrać rentę całkowicie. Tak ja miałem. Poza tym to nie musisz podpisywać żadnych papierów po prostu może to być umowa ustna a na koniec roku wypełniasz PIT do US i płacisz podatki na początku następnego roku w polu inne źródła dochodu. Tak funkcjonuje wiele wolnych zawodów w Polsce artyści, aktorzy, nauczyciele dający korepetycję itp.

Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Postautor: kotek » sob sty 16, 2021 4:32 pm

Chodziłoby mi o pracę na stałe czy na umowie o pracę, ale z orzeczeniem o niepełnosprawności czy nawet dzięki niemu. Raczej za taką pracę będzie stosunkowo niewielkie wynagrodzenie. Aby np. wypracować sobie lata pracy i mieć rentę nawet wtedy, gdyby uznano, że masz tylko częściową niezdolność do pracy.

pycioslawa
moderator
moderator
Status: zawodowy obibok

Postautor: pycioslawa » sob sty 16, 2021 4:46 pm

Słyszałam, że od tego roku umowę o dzieło również trzeba rejestrować.

Awatar użytkownika
Hipis
zaufany użytkownik

Postautor: Hipis » sob sty 16, 2021 6:04 pm

Pracodawca ma taki obowiązek wobec ZUSu.
E ?= m + (*c²)

Awatar użytkownika
Sportowiec
bywalec
Status: Student

Postautor: Sportowiec » ndz sty 17, 2021 10:59 pm

F-20 jest królewska! Nawet Kefka z Final Fantasy 6 się chowa!
ZUS to hajs! Bølmo und Northampton and Torquay są znane! :eusa-violin: :angelic-grayflying:

Erling Braut Håland to będzie bardzo dobry piłkarz! New æra of evolusjon? Hjernescan! Min real navn er død råtten drømmer! Morbus mortalis + amentia!

azja
bywalec

Postautor: azja » ndz sty 17, 2021 11:11 pm

To jest chore prawe. Jeszcze gorsze od F20. Sam coś robiłem za pieniądze i sam komuś coś zlecałem. Takich zleceń jest naprawdę mnóstwo nie sposób tego zliczyć. Kiedyś przyszłą do mnie sprzątaczka z ogłoszenia pomogła mi posprzątać po remoncie i do głowy mi nie przyszło żebym od niej żądał podpisania umowy o dzieło bo muszę to zgłosić do Zus. Pewnie kazała mi się puknąć w głowę.

Ja też mówię do pomysłodawców tej ustawy. Puknij się w głowę.

pycioslawa
moderator
moderator
Status: zawodowy obibok

Postautor: pycioslawa » ndz sty 17, 2021 11:13 pm

Niedługo trzeba będzie rejestrować pomoc sąsiadowi w postaci wypożyczenia wiertarki.

Awatar użytkownika
Hipis
zaufany użytkownik

Postautor: Hipis » ndz sty 17, 2021 11:24 pm

Może tak być idzie potężna inflacja i wiele firm padnie. Rządy pod presją totalitaryzują się a społeczeństwo objęte zbiorową psychozą daje im zielone światło na to.

Logicznym krokiem jest danie ludziom chleba i igrzysk a nie podatków. Ale kto powiedział że ludzie myślą logicznie?
E ?= m + (*c²)

Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Postautor: kotek » ndz sty 17, 2021 11:27 pm

[u]Inflacja[/u] to [b]zło[/b], powinna liczyć się wygoda wszystkich szarych obywateli, a nie przepych elit, garstki bogaczy czy banków! Obrzydliwe jest to, że niewielu pławi się w luksusie i są tacy, co klepią biedę, i to takich jest bardzo dużo w dodatku, choć nie powinno być ani jednego w takiej sytuacji pozostawionego bez należytej pomocy społeczeństwa (pomagający im - mogą to być rządy, mogą to być bogatsi)! Każdy człowiek powinien mieć godziwe warunki życia! Niech nie rządzi ekonomia, a dobroć!
Ostatnio zmieniony ndz sty 17, 2021 11:29 pm przez kotek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Hipis
zaufany użytkownik

Postautor: Hipis » ndz sty 17, 2021 11:29 pm

W wątku dotyczącym inflacji mogę pisać szczegóły. Wiem że opłaca się kupować samochody jako zabezpieczenie na inflację, szybciej się sprzedaje je niż grunty.
E ?= m + (*c²)

Wróć do „praca”