Dlaczego nie możecie pracować w schizofrenii?

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Re: Dlaczego nie możecie pracować w schizofrenii?

Postautor: Piotrek007 » sob wrz 25, 2021 6:44 am

[quote=Amannn post_id=649901 time=1632518958 user_id=10077]
[quote=Piotrek007 post_id=649489 time=1632249152 user_id=7641]
Pracuje do końca miesiąca a potem idę na resztę urlopu i dowidzenia :) .Pewnie zanim złoże papiery na rentę i zanim odbędzie się komisja miną ze trzy miesiące więc sobie trochę odpocznę zanim zacznę szukać innej pracy i bardzo się cieszę z tego powodu :)
[/quote]

Piotrek a nie lepiej jest ci iść na l4 a później na świadczenie rehabilitacyjne.
[/quote]

Chcę się zwolnić żeby na komisję w sprawie renty stanąć jako osoba niepracująca a poza tym ta praca niezbyt mi odpowiada i jak mam się męczyć to wolę znaleźć inną.

Dumdum
bywalec

Postautor: Dumdum » wt wrz 28, 2021 10:01 pm

Ja pracuję, postawiłem na pracę, chociaż poniżej moich umiejętności, wiem, że przez to mogę stracić rentę w przyszłości mi nie przedłużą, ale za 800zł renty nie da się żyć i zrobić opłat, kupć tytoniu, opłacić OC, jest to nie możliwe trzeba pracować.

Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

Postautor: Jaskolka » ndz gru 19, 2021 8:25 am

Od jakiegoś czasu powstały w całej Polsce Zakłady Aktywności Zawodowej, dla osób niepełnosprawnych. Ja w takim pracuję, W moim zakładzie pomimo mojej pierwszej grupy ( dwie główne choroby ) za pozwoleniem lekarza pracuję w przyjemnych warunkach po 4 godziny. Dostaję wypłatę jak za pół etatu.

Warunki są miłe nie wymagają od nas tego co od zdrowych ludzi. Atutem jest oznaczenie w decyzji z PCPR ,, Ps'' czyli choroba psychiczna. Ale są też inne choroby jak stwardnienie rozsiane, rak, stan po zawale, Tacy pracownicy są w tych zakładach pożądani aby byli chętni do pracy.

Jestem na co dzień ogromnie zmęczona, tak bardzo że ledwo zwlekam się z łóżka i siedzę w łazience 5 min przed ubraniami i patrzę na nie aby się ubrać, Ale się ubieram i idę, ja chodzę przy chodziku.

Do pracy jak mieszkałam dalej dowoził mnie zakładowy samochód tak jak innych. Teraz mieszkam 150 m od zakładu więc dochodzę sama. Bardzo jest mi ciężko ale nie trzeba się poddawać, trzeba żyć,
Szeptem pisane do mojego ucha : Słowo Boże

Wiktoria21
zarejestrowany użytkownik

Postautor: Wiktoria21 » czw gru 30, 2021 10:56 am

Przed zachorowaniem próbowałam wielokrotnie znaleźć pracę ale nigdy mi się to nie udało. Moje wykształcenie jest nijakie. Nie mam żadnego doświadczenia i właściwie nic nie umiem. Mam zdiagnozowane zaburzenie schizoafektywne. Nie mam dużych dawek leków ale i tak mam problemy z koncentracją, z pamięcią, wahania nastroju, jeszcze zdarzają mi się urojenia i nadal mam problemy z wychodzeniem z domu. Staram się to przełamywać wychodzeniem do sklepu ale jeszcze nie mam odwagi by ruszyć gdzieś dalej. Myślałam o zrobieniu prawa jazdy, bo mieszkam w małej miejscowości i nawet kupiłam książkę z materiałami do nauki ale samo czytanie średnio mi wychodzi a co dopiero uczenie się tego. Obecnie jestem na rencie i mam orzeczoną całkowitą niezdolność do pracy. Chciałabym pracować ale czuję, że się do tego nie nadaję. Do tego dochodzą problemy w nawiązywaniu kontaktów. Zamierzam zacząć w przyszłym roku psychoterapię. Może to mi coś da.

Awatar użytkownika
falling up
bywalec

Postautor: falling up » czw gru 30, 2021 11:36 am

praca jest za trudna po wypadnięciu z obiegu przez schizofrenie. mateusz przyznaje się że nie ma schizofrenii.

schizofrenia to tylko opinia człowieka zwanego psychiatrą. a schizofrenia to dla takich co czuja i widzą inaczej. w
każdy czerwony napój ma barwinik=witamine "Ha"

*

prefix.

einsam
zaufany użytkownik

Postautor: einsam » czw gru 30, 2021 12:45 pm

Wiktoria21 będzie dobrze.Ja mam wyształcenie średnie ogólnokształcące,bez zawodu.Jestem na rencie.Jakoś żyję.Potrafię się cieszyć zwykłymi rzeczami.To,że świeci słońce.Jest zima.Będzie dobrze.

Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Postautor: Amannn » pt gru 31, 2021 9:20 am

[quote=Wiktoria21 post_id=657112 time=1640850990 user_id=10379]
Przed zachorowaniem próbowałam wielokrotnie znaleźć pracę ale nigdy mi się to nie udało. Moje wykształcenie jest nijakie. Nie mam żadnego doświadczenia i właściwie nic nie umiem. Mam zdiagnozowane zaburzenie schizoafektywne. Nie mam dużych dawek leków ale i tak mam problemy z koncentracją, z pamięcią, wahania nastroju, jeszcze zdarzają mi się urojenia i nadal mam problemy z wychodzeniem z domu. Staram się to przełamywać wychodzeniem do sklepu ale jeszcze nie mam odwagi by ruszyć gdzieś dalej. Myślałam o zrobieniu prawa jazdy, bo mieszkam w małej miejscowości i nawet kupiłam książkę z materiałami do nauki ale samo czytanie średnio mi wychodzi a co dopiero uczenie się tego. Obecnie jestem na rencie i mam orzeczoną całkowitą niezdolność do pracy. Chciałabym pracować ale czuję, że się do tego nie nadaję. Do tego dochodzą problemy w nawiązywaniu kontaktów. Zamierzam zacząć w przyszłym roku psychoterapię. Może to mi coś da.
[/quote]

W twoim przypadku praca raczej odpada

Wiktoria21

Postautor: Wiktoria21 » pt gru 31, 2021 11:25 am

[quote=Amannn post_id=657202 time=1640931637 user_id=10077]
[/quote]

[/quote]

Chyba faktycznie. Czasem mam wrażenie, że jednak mogłabym pracować ale pod warunkiem, krótkiego czasu pracy w ciągu dnia i ciągłym nadzorem jakiejś osoby a takiej pracy w mojej okolicy raczej nie ma.

Awatar użytkownika
milusia12
zaufany użytkownik

Postautor: milusia12 » sob sty 15, 2022 4:43 pm

Mi raz po rozmowie rekrutacyjnej na pytanie dlaczego mnie nie przyjęli do pracy odpowiedź była że nie jestem samodzielna :(:/

No to sory myśl była taka: a prezydent jest samodzielny w zarządzaniu krajem???

Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

Postautor: Jaskolka » śr sty 26, 2022 5:38 am

Kiedy jeszcze na początku po zaostrzenia choroby ale już w remisji chodziłam do Ośrodka Wsparcia to mieliśmy tam grupę osób ze swoja chorobą którą prowadziła pani psycholog. I raz jedno z nas opuściło grupę bo zdecydowało się pracować. Było nam smutno, że nas opuszcza. A ja czułam zazdrość, ze ma takie szczęście i przywilej. Bo to dla mnie oznaczało, że jest samodzielny. Pożegnaliśmy kolegę bardzo wyjątkowo.

Czy samodzielności można zazdrościć, ?

Awatar użytkownika
Moniko02
zaufany użytkownik
Status: niezdolna do pracy
Gadu-Gadu: 47147715

Postautor: Moniko02 » śr mar 23, 2022 12:09 pm

W każdym zakładzie pracy, w którym byłam i pracowałam (a pracowałam głównie na magazynach - w bardzo krótkich okresach czasu) pracodawcy na mnie krzyczeli i poganiali. Nie byłam w stanie rano wstawać i iść do pracy, to nie dla mnie. Lekarz mi wypisał takie oświadczenie dla pracodawców, że mogę pracować jedynie od godzin popołudniowych takich jak 14.00 czy 15.00. Rynek pracy nie zwalnia i wszystkich pracowników traktują równo. równość, ale czy to sprawiedliwe? sama do końca nie wiem. W pierwszych dniach pracy np. na magazynie Modoo (a byłam tam 4 dni) pracownicy ciągle mnie pospieszali i mówili, że nie ma czasu na szukanie ubrań.. A to był mój pierwszy dzień i czułam, że już się łamię w środku.

Awatar użytkownika
przegłosowany
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Postautor: przegłosowany » czw mar 31, 2022 8:37 am

Bałagan w oczach
[size=85]całuj rękę której nie możesz uciąć[/size]

Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Postautor: amigo » ndz kwie 10, 2022 8:31 pm

Bo ze stresu sie zle czuję. Takie głupie kłótnie w domu powodują źle samopoczucie... A co dopiero w pracy. - Na razie daje na spokój. :angelic-grayflying:

paulus318
zaufany użytkownik

Postautor: paulus318 » ndz kwie 10, 2022 9:17 pm

Nie lubie rutyny,wole dorobic czasem i czuc sie wolnym

Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

Postautor: Jaskolka » pt kwie 15, 2022 2:21 am

w normalnej pracy nie podołała bym fizycznie, Ale gdybym się tak czuła i siedziała w domu to bym nie dała rady z niego wyjść. Teraz wstaję, myje się, ubieram, maluję, czeszę, jem śniadanie i wychodzę, Wszystko to czego nie robię w weekend. Pomijam pracę, bo wszystkie te rzeczy które robię są dzięki temu ze pracuję. Aspekt niezależności finansowej jest też atrakcyjny.

Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Postautor: amigo » wt maja 17, 2022 8:23 pm

Bo do pracy fizycznej się nie nadaję a do umysłowej nie mam odpowiedniego wykształcenia. :oops:

Awatar użytkownika
Spokojny80
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 38754286

Postautor: Spokojny80 » ndz paź 23, 2022 12:03 pm

[quote=Digital post_id=607211 time=1593625794 user_id=9645]
Jesteś tego pewna? Jakie dziwności? Czy to aby nie jest tak, że to wszystko jest wyłącznie w twojej głowie? Do której wglądu przecież nie ma nikt, a na zewnątrz nic nie widać? Często obawiamy się, że widać po nas chorobę, a to nieprawda. Ludzie są różni, jedni rozmowni, inni cisi, jeszcze inni wolni, kolejni szybcy i nikt nie rozpatruje tego przez pryzmat choroby. Przez pryzmat choroby ludzie zaczynają nas postrzegać dopiero wtedy gdy dowiadują się od nas o naszej chorobie. Wtedy wszystko co byśmy nie zrobili lub nie powiedzieli jest podyktowane naszą chorobą. W ich oczach. Niezależnie od tego czy to cos dobrego czy złego.
[/quote]

Dokładnie Digital.
Michal

Awatar użytkownika
Spokojny80
zaufany użytkownik

Postautor: Spokojny80 » ndz paź 23, 2022 8:43 pm

[quote=Amannn post_id=657202 time=1640931637 user_id=10077]
[/quote]

[/quote]

A dlaczego odpada,może sobie wyrobić grupę niepełnosprawności i mieć spokojną pracę w ochronie w zakładzie pracy chronionej,załatwić rentę i jakoś żyć.Ja tak mam
Michal

Awatar użytkownika
Spokojny80
zaufany użytkownik

Postautor: Spokojny80 » pn paź 24, 2022 11:19 am

[quote=Amannn post_id=648022 time=1630755643 user_id=10077]
Nie kłam doskonale wiesz ze to jest standard międzynarodowy. Świadomie szkodzisz innym i tylko o to ci chodzi. Sam się trujesz i zależy ci żeby inni się też truli. Jesteś niesamowitym cynicznym perfidnym szkodnikiem i powinieneś być dawno zbanowany.
[/quote]

Leki trzeba brać cały czas.Są po dwadzieścia lat w remisji i dalej przyjmują leki,a są tacy że po dwudziestu latach remisji i dobrego samopoczucia porzucili leki i choroba uderzyła z poczwurną siłą.
Michal

MM80

Postautor: MM80 » ndz sty 01, 2023 2:40 am

Najważniejsze to sie nie poddawać, pieniądze zawsze sie przydadzą, do renty zawsze można dorobić, choc ja nie jestem na rencie tylko na etacie to polecam pracę z ludzmi jako częśc terapi wychodzenia z tego bagna.

Wróć do „praca”