Lenistwo
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
-
- zaufany użytkownik
Re: Lenistwo
-
- zaufany użytkownik
[quote=cezary123 post_id=588748 time=1571737135 user_id=5244][quote=Digital post_id=588743 time=1571734079 user_id=9645]
Lepiej matkę pogonić.[/quote]
Nie da się, bo jest obowiązek opieki nad rodzicami do śmierci. A partner czy były partner zawsze może znaleźć sobie opiekę u innej miłości.
I wtedy role się odwracają: maminsynek musi stać się dorosłym opiekunem starego rodzica, który wymaga już opieki jak dziecko.
Oczywiście pojawiają się dylematy i rozterki:http://schizofrenia.evot.org/viewtopic.php?f=88&t=33278
Jeden syn czy córka powie z lękiem, że przez to, że starzy rodzice zawracają głowę, zepsuło im się małżeństwo i sami na starość wylądują samotnie, bez żony czy męża czy dzieci w domu starców i będę potrzebowali opieki obcych, inni znowu powiedzą, że jak pogonią niekompatybilnego partnera czy partnerkę, to będą mieli spokój i wolną głowę i zaopiekują się spokojnie rodzicami.
Są różne lęki i obawy, nie ma prostych rozwiązań.
Chyba tylko kompatybilność teściów i synowych czy zięciów.[/quote]
Właśnie tego się najbardziej obawiam, że na stare lata rodzina mnie zapuszkuje do DPS- u.
Sam pewnie na starość wyląduję samotnie ( już drugi raz się pewnie nie ożenię ), bezżenny, bezdzietny. Sam jestem sobie winie.
-
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
[quote=AdamSchibi post_id=589577 time=1572970040 user_id=9871]
Zawsze mazylem aby zostac dyrektorem juz nawet mialem takie szanse a tu ciach nagly atak choroby. Teraz musze poszukac innej drogi aby moc funkcjonowac w spoleczenstwie i zajac w nim odpowiednia role, watpie w to ze z moim zaburzeniem moje mazenia o zajecia stanowiska dyrektorskiego sie jeszcze spelnily, tam trzeba byc sprytnym i przebieglym, a ja sie stalem zupelnie inny w sumie przestalo mnie to krecic. Teraz prriorytetem jest dla mnie zachowanie zdrowia, a w nastepnej kolejnosci zajecie sie praca i innymi sprawami, na szczescie mam rodzinie ktora mnie wspiera i mi pomaga w chwilach kryzsu.[/quote]
Może to wcale nie była twoja droga? Może dzięki chorobie odnajdziesz teraz siebie i swoje prawdziwe miejsce na ziemie, czego ci życzę. Czasem takie wywrócenie wszystkiego o 180 stopni jest oczyszczające jak burza po bardzo upalnym dniu, która zmywa wszelki kurz i inne nieczystości. Masz okazję wszystko przemyśleć, taki przystanek można tak to nazwać, chwila na refleksję. Jeszcze, myślę wyciągniesz z tego korzyści dla siebie.
-
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
[quote=redaktor post_id=589566 time=1572965008 user_id=5057]
Właśnie tego się najbardziej obawiam, że na stare lata rodzina mnie zapuszkuje do DPS- u.
Sam pewnie na starość wyląduję samotnie ( już drugi raz się pewnie nie ożenię ), bezżenny, bezdzietny. Sam jestem sobie winie.[/quote]
No tak, ale z drugiej strony, jeżeli żona nie będzie wierna i rozsądna wcześniej i nie zrozumie, że nie możesz dla niej sprzedać wszystkich innych i poświęcić całego świata, to jaką masz pewność, że potem na starość nie zdradzi?
Albo powie: "Ty sprzedałeś swoich krewnych ze strachu albo dla nagrody, to teraz ja cie sprzedam. Byłbyś roztropny i umiał pogodzić wszystkie sprawy z miłości, to byś miał i to i tamto i wierną żonę na starość i szanujące Cię dzieci i wnuki"
Albo baba potrafi powiedzieć tak: "Ja się modliłam o dobrego potulnego męża, to go mam. On się nie modlił o dobrą żonę, to ma, jak ma".
I w ten sposób i tak wyjdzie tylko na jej. Jej interes będzie się tylko liczył.
-
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
[quote=Digital post_id=589625 time=1572987738 user_id=9645]
Dobrym początkiem jest szczera i przemyślana spowiedź, gwarantuję, że poczujesz ulgę. Zacznij od porządnego rachunku sumienia.[/quote]
Nie chodze do kosciola a u spowiedzi bylem ostatnio 2 lata temu podczas epizodu maniakalnego.
-
- zaufany użytkownik
[quote=cezary123 post_id=589636 time=1572993012 user_id=5244][quote=redaktor post_id=589566 time=1572965008 user_id=5057]
Sam pewnie na starość wyląduję samotnie ( już drugi raz się pewnie nie ożenię ), bezżenny, bezdzietny. Sam jestem sobie winie.[/quote]
No tak, ale z drugiej strony, jeżeli żona nie będzie wierna i rozsądna wcześniej i nie zrozumie, że nie możesz dla niej sprzedać wszystkich innych i poświęcić całego świata, to jaką masz pewność, że potem na starość nie zdradzi?
Albo powie: "Ty sprzedałeś swoich krewnych ze strachu albo dla nagrody, to teraz ja cie sprzedam. Byłbyś roztropny i umiał pogodzić wszystkie sprawy z miłości, to byś miał i to i tamto i wierną żonę na starość i szanujące Cię dzieci i wnuki"
Albo baba potrafi powiedzieć tak: "Ja się modliłam o dobrego potulnego męża, to go mam. On się nie modlił o dobrą żonę, to ma, jak ma".:mrgreen:
I w ten sposób i tak wyjdzie tylko na jej. Jej interes będzie się tylko liczył.[/quote]
Przerażasz mnie użytkowniku cezary123. W sensie swoją przytłaczającą mądrością, coraz częściej zauważam to. Chyba jesteś bardzo młodym człowiekiem, a mówisz o rzeczach tylko starcowi znanych. Jeżeli sam doszedłeś do podobnych wniosków to jestem pełen podziwu dla geniuszu. Są to niezwykle trudne sprawy życiowe i rozeznanie w podobnym temacie, wydaje mi się, może mieć tylko ktoś z ogromnym bagażem doświadczeń. Co stoi w zupełnej sprzeczności z tym co wcześniej pisałeś o sobie. W tych kilku zdaniach zawarta jest objawiona prawda.
-
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
[quote=Digital post_id=589719 time=1573069145 user_id=9645]
Są to niezwykle trudne sprawy życiowe i rozeznanie w podobnym temacie, wydaje mi się, może mieć tylko ktoś z ogromnym bagażem doświadczeń.[/quote]
Wystarczy kilka chwil, sytuacji, ale prawdziwych, do bólu, żeby wszystko zrozumieć.
A poza tym przecież żyję w środowisku, są krewni, sąsiedzi, szczęścia, nieszczęścia, rozkosze, tragedie. Widziałem dosyć.
-
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
A co do lenistwa... czy jeszcze kiedykolwiek będę nie za darmo pracował zgodnie ze swoim wykształceniem ?. Chyba raczej nie. Trzeba było skończyć szkołę policealną, zdobyć dyplom technika, mieć fach w ręku i olać studia. Bym przynajmniej dobrze zarabiał. I wiele kobiet by mnie chciało.
A jak to u Was było z wyborem wykształcenia ?.
Podyktowało go wam lenistwo ?.
-
- zaufany użytkownik