Takie stany jak nie dbanie o swój wygląd spanie w jeansach bo ledwo się człowiek doczołga do łóżka totalne nic nierobienie bo się źle czujemy, niewyspane noce, niekąpanie się się przez dłuższy czas bo nawet ręki ci się nie chce podnieść, niedbanie o porządek w domu, niemycie naczyń w kuchni proste czynności z którymi przynajmniej ja mam problem pomyśleć a co dopiero zrobić. Ja to zauważam dopiero wtedy jak mam kilka razy w roku wspaniałe dni jakbym nie czuł choroby. Wtedy wszystko mi się chce i nie sprawia to dla mnie żadnego problemu. Po pierwsze to jest bariera psychiczna i fizyczna. Nikt tego nie zrozumie chyba że sam doświadcza. Moi dawni znajomi spotykając mnie na ulicy pierwsze co pytają czy mam pracę bo wiedzą że jestem na rencie. Dla nich to jesteśmy leniami i obibokami. Ja nie nazwałbym nikogo tak spośród Was bo wiem sam przechodzę przez to. Także nie róbcie sobie wyrzutów sumienia.
Lenistwo
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
-
- bywalec
- Status: rencista
Re: Lenistwo
Takie stany jak nie dbanie o swój wygląd spanie w jeansach bo ledwo się człowiek doczołga do łóżka totalne nic nierobienie bo się źle czujemy, niewyspane noce, niekąpanie się się przez dłuższy czas bo nawet ręki ci się nie chce podnieść, niedbanie o porządek w domu, niemycie naczyń w kuchni proste czynności z którymi przynajmniej ja mam problem pomyśleć a co dopiero zrobić. Ja to zauważam dopiero wtedy jak mam kilka razy w roku wspaniałe dni jakbym nie czuł choroby. Wtedy wszystko mi się chce i nie sprawia to dla mnie żadnego problemu. Po pierwsze to jest bariera psychiczna i fizyczna. Nikt tego nie zrozumie chyba że sam doświadcza. Moi dawni znajomi spotykając mnie na ulicy pierwsze co pytają czy mam pracę bo wiedzą że jestem na rencie. Dla nich to jesteśmy leniami i obibokami. Ja nie nazwałbym nikogo tak spośród Was bo wiem sam przechodzę przez to. Także nie róbcie sobie wyrzutów sumienia.
-
- bywalec
-
- bywalec
- Status: Student
Erling Braut Håland to będzie bardzo dobry piłkarz! New æra of evolusjon? Hjernescan! Min real navn er død råtten drømmer! Morbus mortalis + amentia!
-
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
Z natury gie mnie obchodzi, czym mam posprzątane w pokoju, czy nie... Teraz nie czuję winy, że nie pracuję, bo koronawirus (zresztą nawet wcześniej nie czułem). Nie lubię chodzić w maseczce (niewygodne), "poważnie boję się zakażenia" (nie tylko SARS-CoV-2). Mieszkam na wsi i nie mogę prowadzić samochodu, nawet nie próbowałem robić prawa jazdy.
Obecnie ostatni raz brałem prysznic około 4 tygodnie temu. Nie czuję jakiejś potrzeby bezpośrednich kontaktów z innymi ludźmi (z wyjątkiem intymnych, romantycznych, ale takie religia katolicka uważa za coś "gorszego" od celibatu).
W domu praktycznie nic nie robię. Czasem może obiorę ziemniaki czy odkurzę. Mam "lęk" przed zakażeniem i to także w pracach w domu i w gospodarstwie "przeszkadza". Teraz z moimi "natręctwami" dotyczącymi możliwości zakażenia może nawet do szkoły czy na studia nie mógłbym normalnie chodzić??
-
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
Z jednej strony obecnie czuję się osłabiony i nieprzystosowany do realiów (mam anhedonię i mało rzeczy mi się chce, muszę się zmuszać do czynności), ale z drugiej mam poczucie niespełnienia zawodowego, rodzinnego i życiowego.
Chciałbym to zmienić (serio), półtora roku temu rzuciłem drugie studia (żadnych nie ukończyłem, przydałoby się iść do pracy, ale ten covid, widziałem, że szukają do ochrony ludzi (choć to ponad 20 km od miejsca zamieszkania, na strefie ekonomicznej, w mojej miejscowości nie ma za bardzo fabryk), ale trzeba mieć orzeczenie o niepełnosprawności. Nie wiem też, jak wyglądałoby branie Solianu, jakbym pracował na 3 zmiany. Pewnie mógłbym mieć orzeczenie, przewijały się o tym rozmowy z poprzednim lekarzem psychiatrą, ale wcześniej nie chciałem takiego orzeczenia na uczelnię (jak podejmowałem drugie studia, za pierwszym razem nie wiedziałem, że mam schizofrenię).
Nie chcę, żeby to zabrzmiało jak próba usprawiedliwiania siebie, ale pewnie tak brzmi. Jak w dobie covid wygląda cała sprawa z pośredniakiem? (widziałem, że pracują tylko wewnętrznie) Mama mówi, że muszę się wzmocnić, ale kiedy to nastąpi? Zależy to ode mnie, chciałbym mieć tą remisję choroby, ale mi się to nie udaje. Następną wizytę nie wiem kiedy będę miał (muszę się postarać, aby była w kwietniu, albo pod koniec marca) i co robić?
-
- zaufany użytkownik
Bede szukal za jakis czas na serio pracy.
-
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
-
- bywalec
-
- zaufany użytkownik