Prowadzenie Działalności Gospodarczej (firmy) przez osobę chorą psychicznie F.20

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Awatar użytkownika
Piotrmanowy-Nick
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: Usunięte

Prowadzenie Działalności Gospodarczej (firmy) przez osobę chorą psychicznie F.20

Postautor: Piotrmanowy-Nick » ndz wrz 16, 2018 2:10 am

Jak wiadomo, prowadzenie działaności, wiążę się z silnym stresem. Stres jest niewskazany w przypadku schizofreni. Co sądzicie o wpływie porywania się na biznesy, na zdrowie osoby chorującej na schizofrenię?
[i]Najbardziej niezrozumiałe jest to, że w ogóle cokolwiek daje się zrozumieć[/i] - Albert Einstein w odniesieniu do Wszechświata

Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Re: Prowadzenie Działalności Gospodarczej (firmy) przez osobę chorą psychicznie F.20

Postautor: Catastrophique » ndz wrz 16, 2018 11:37 am

Stres jest nie do unikniecia w zyciu. Zwlaszcza gdy ktos chce zyc jak zdrowy.

Jesli ktos ma pomysl na swoj biznes, powinien sprobowac.
[i]Życie jest przygodą dla odważnych albo niczym.[/i] |"I do not fear for You are with me" | Semper in altum

Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Re: Prowadzenie Działalności Gospodarczej (firmy) przez osobę chorą psychicznie F.20

Postautor: hvp2 » ndz wrz 16, 2018 11:39 am

Czasem większym stresem dla osoby z F20 może być praca w korporacji niż własna działalność gospodarcza.

W tym drugim przypadku człowiek przynajmniej wie że pracuje dla samego siebie, a nie dla grupy jakichś np. akcjonariuszy.

Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Postautor: unreal » ndz wrz 16, 2018 12:56 pm

Jak się będziesz źle czuł i nie będziesz pracował, to nawet na zus nie zarobisz.

W razie odklejania się od rzeczywistości możesz popełnić różne głupstwa, wtedy trzeba jak najszybciej iść do szpitala i udawać niepoczytalność, wtedy ewentualny sąd będzie łaskawszy.
LaDopamina

chora głowa chce
bywalec

Postautor: chora głowa chce » ndz wrz 16, 2018 1:06 pm

[quote=Piotr827 post_id=553653 time=1537053023 user_id=7458]
Jak wiadomo, prowadzenie działaności, wiążę się z silnym stresem. Stres jest niewskazany w przypadku schizofreni. Co sądzicie o wpływie porywania się na biznesy, na zdrowie osoby chorującej na schizofrenię?
[/quote]

jak jesteś chory to masz wymówki.
haker dz3w0 - ending story true.

Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Postautor: Ralf » sob cze 08, 2019 5:05 pm

Ja swego czasu chciałem otworzyć sklep z grami na dzielni. Nawet poczyniłem pewne już kroki w tym temacie czyli zaczałem zgłebiać informacje z zakresu prawa, pomysłu, tego typu biznesu ze specjalistami dzieki kursowi który był dofinansowany z UE (kiedys o tym pisałem). Zgłębiałem też "analizę konkurencji" w postaci obczajenia jakie są punkty w najblizszej i dalszej okolicy w podobnej tematyce. Sam wiele lat dawno temu z takiego punktu korzystałem.

Na mysleniu i zrobieniu powyzszego tylko sie skonczyło.

Po pewnym czasie taki punkt w mojej okolicy powstał co ciekawe i już funkcjonuje lata.
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"

"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"

Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Postautor: Digital » sob cze 08, 2019 5:29 pm

Ktoś wykorzystał lukę takie są prawa rynku kto pierwszy ten lepszy. Wydaje mi się, że to zbyt duża odpowiedzialność, zbyt duży stres jakikolwiek własny interes.

Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Postautor: Ralf » sob cze 08, 2019 5:43 pm

Digital ja do podobnego wniosku doszedłem. Sam bym nie dał rady ogarnąć wszystkiego poza tym miałem za mało wiedzy, kompetencji by wszystko załatwić; papiery, formalności. Ale pomysł uwazam ze był ciekawy. W Warszawie istnieją lata takie punkty które zajmuja sie usługami gier video (skup, sprzedaz, wymiana).
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"

"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"

redaktor
zaufany użytkownik

Postautor: redaktor » wt wrz 03, 2019 7:07 pm

Można prowadzić. Tyle, że trzeba ustanowić pełnomocnika, który by człowiekowi pomagał prowadzić firmę i chronił firmę przed skutkami np. naszej manii.

Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Postautor: Digital » śr wrz 04, 2019 10:59 am

Uchroni przed naszą manią, a kto uchroni przed jego lepkimi łapkami? Nie porywałbym się na takie przedsięwzięcia, mało to człowiek stresu ma w życiu żeby jeszcze sobie komplikować do reszty.

rozszczepionyumysl
zaufany użytkownik

Postautor: rozszczepionyumysl » wt mar 23, 2021 2:48 pm

Kiedyś, dawno temu miałem pomysł na biznes, ale obecnie jest on nierealny do spełnienia, poza tym wcześniej chyba też nie bardzo był (bo nie miałem wkładu na to, a dofinansowań też tylu nie było z UP), jak nie było światłowodów w blokach na moim osiedlu, to myślałem, żeby być dostawcą neta i TV, ale to za wysokie progi dla mnie były. Teraz sieć światłowodowa w mojej miejscowości się rozszerza (w blokach i chyba 3 wsiach ma to jedna firma, a inna robi w domkach, nawet w jednej zadupiowej wiosce zrobili, która nie jest przy krajówce).

Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Postautor: Piotrek007 » wt mar 23, 2021 4:35 pm

Obecnie nie trzeba rejestrować działalności gospodarczej jeżeli miesięczny zysk nie przekracza 1400zł.Dzięki temu można spróbować coś działać na własną rękę pomijając ryzyko i koszty związane z rejestracją własnej firmy.Dobre to jest jeśli chce się np. spróbować handlu poprzez internet i jeśli pomysł wypali a dochody okażą się większe to wtedy można zarejestrować działalność mając już jakieś doświadczenie odnośnie opłacalności.

cezary123
zaufany użytkownik

Postautor: cezary123 » ndz cze 13, 2021 11:16 pm

PFRON dofinansowuje składki społeczne ZUS osobom prowadzącym własną działalność. Ile, to zależy od stopnia niepełnosprawności.

Warto spróbować, jak ktoś ma pomysł, przynajmniej zacząć przez 2 lata, kiedy jest mały ZUS.

"Wysokość refundacji

Fundusz refunduje osobie niepełnosprawnej prowadzącej działalność gospodarczą składkę emerytalną i rentową. Wysokość refundacji jest uzależniona od stopnia niepełnosprawności i wynosi:

100% kwoty obowiązkowych składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe – gdy podsiadasz znaczny stopień niepełnosprawności;

60 % kwoty obowiązkowych składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe – gdy podsiadasz umiarkowany stopień niepełnosprawności;

30% kwoty obowiązkowych składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe – gdy podsiadasz lekki stopień niepełnosprawności.

W 2021 r. minimalne kwoty składek wyliczone na podstawie art. 18 ust. 8 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych wynoszą:

615,93 zł – na ubezpieczenie emerytalne

252,43 zł – na ubezpieczenie rentowe

a w pierwszych dwóch latach prowadzenia działalności zgodnie art. 18a ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych:

163,97 zł - na ubezpieczenie emerytalne

67,20 zł - na ubezpieczenie rentowe

Poniższe tabele przedstawiają kwoty refundacji składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe za ww. okres, wyliczone od powyższych składek, z uwzględnieniem stopnia niepełnosprawności Beneficjentów.

ZUS przez pierwsze 2 lata działalności (podstawą wymiaru składek jest 30% kwoty minimalnego wynagrodzenia)".

https://www.pfron.org.pl/osoby-niepelnosprawne/dofinansowanie-dzialalnosci-gospodarczej/refundacja-skladek-zus/wysokosc-refundacji-skladek-zus/

Wróć do „praca”