Odpowiedzialna praca

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
jagienka
zaufany użytkownik

Odpowiedzialna praca

Postautor: jagienka » śr paź 19, 2016 4:37 pm

Szukam kogoś kto choruje na schizo, bierze leki, nie przyznaje się innym do choroby i pracuje jak każdy normalny (najlepiej na cały etat). Mocno pragnę usłyszeć od kogos chorego, że się da!! Że będąc na lekach da się normalnie wszystko w pracy ogarnąć i sobie poradzić. Pragnę takiego potwierdzenia że można dać sobię radę w pracy będąc chorym, bo ja już w jednej robocie poległam i aktualnie moja samoocena jest opłakana. Niech się ktoś odezwie Będę wdzięczna za każde słowo otuchy

Eden
zaufany użytkownik

Postautor: Eden » śr paź 19, 2016 6:20 pm

[color=#FFFFFF].[/color]
Ostatnio zmieniony sob gru 10, 2016 8:14 pm przez Eden, łącznie zmieniany 1 raz.
[size=85][color=#4080BF]Jestem też na:[/color] [url=https://twoja-psychiatria.pl]twoja-psychiatria.pl[/url][/size]

to_ja
zaufany użytkownik

Re: Odpowiedzialna praca

Postautor: to_ja » śr paź 19, 2016 10:25 pm

Hej. Ja pracuję jak każdy zdrowy, ogarniam wiele rzeczy tyle, ze w zakładzie pracy chronionej. Plus jest taki, że ma sie wiecej urlopu, nie trzeba się ukrywać z chorobą no i przynajmniej w teorii jest to tylko 7 godzin dziennie pracy przy stopniu umiarkowanym. Polecam zakłady pracy chronionej. Czasem dostać się ciężko, zwłaszcza do pracy biurowej, ale się opłaca.

Awatar użytkownika
Larisuna
zaufany użytkownik

Postautor: Larisuna » śr paź 19, 2016 11:23 pm

.
Ostatnio zmieniony pt lut 03, 2017 2:22 am przez Larisuna, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
guile
nadużywający

Postautor: guile » czw paź 20, 2016 11:55 am

Też miałem pracę jako zdrowy, mimo że szef wiedział iż byłem w disneylandzie, i mam stamtąd papiery. Ale musiałem rzucić przez innego chorego, na nerwicę. Nie dało się znieść agresji tamtego prawdziwego świra. To była jedna w której płacono mi uczciwie. W pozostałych na ogół mi nawet nie płacono.
Małym ludziom to bardzo przeszkadza gdy jesteś kimś. A jak nie płyniesz ze śmieciami jak inni, to dopiero Cię będą zwalczali!

Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 46660127

Postautor: Chłopiec Papuśny » czw paź 20, 2016 12:21 pm

Ja pracuje w sklepie spożywczym. Robię na kasie, stres jak cholera, ale się nie poddaję. Biorę dawki podtrzymujące.

Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Postautor: Petruccio » czw paź 20, 2016 12:54 pm

[quote="guile"]mimo że szef wiedział iż byłem w disneylandzie, i mam stamtąd papiery.[/quote]
:D
[img]https://iv.pl/images/67498555685218901458.png[/img]

jagienka
zaufany użytkownik

Postautor: jagienka » czw paź 20, 2016 1:14 pm

[quote="Larisuna"]Ja pracowałam na etacie jak zdrowa osoba przez pięć lat, wykonywałam odpowiedzialną pracę, potem mnie zwolnili w wyniku redukcji etatów. Teraz od trzech lat prowadzę działalność gospodarczą, bez żadnych ulg. Mam tzw. "wolny zawód".

Da się pracować na etat jak zdrowy człowiek, ale trzeba mieć dobrze dobrane leki w odpowiednich (najczęściej małych) dawkach.[/quote]

Dzięki Larisuna podbudowałaś mnie. A to była praca biurowa może? Bo ja się zastanawiam czy w dużej firmie w pracy biurowej bym sobie dala radę. A i jakie leki brałaś że pracowałaś?

Awatar użytkownika
Larisuna
zaufany użytkownik

Postautor: Larisuna » czw paź 20, 2016 4:52 pm

.
Ostatnio zmieniony pt lut 03, 2017 2:21 am przez Larisuna, łącznie zmieniany 1 raz.

jagienka
zaufany użytkownik

Postautor: jagienka » czw paź 20, 2016 5:45 pm

[quote="Larisuna"]Tak praca na etat i obecnie na działalność to praca biurowa jako projektant w biurze projektów.

Kiedy pracowałam na etat brałam Zeldox (miałam na nim problem z porannym wstawaniem, chodziłam o 22 spać wstawałam o 6 rano) plus czasem dodatkowe leki w postaci małej dawki Fluanxolu. Nie powiem kiedy pracowałam na etat było mi bardzo ciężko, ale dałam radę. Obecnie biorę śladową ilość Solianu i czuję się super.[/quote]
Super!! Naprawdę mnie podbudowałaś. Dałaś mi nadzieję, że można i że moja przyszłość to nie renta i niesamodzielność, ale że można sobie poradzić, zarabiać, po prostu żyć. P.S. Ja biorę olanzapinę. A ile tego solianu bierzesz jeśli można wiedzieć bo też sie nad nim zastanawiam

jagienka
zaufany użytkownik

Postautor: jagienka » czw paź 20, 2016 6:14 pm

[quote="typasek"]Hej. Ja pracuję jak każdy zdrowy, ogarniam wiele rzeczy tyle, ze w zakładzie pracy chronionej. Plus jest taki, że ma sie wiecej urlopu, nie trzeba się ukrywać z chorobą no i przynajmniej w teorii jest to tylko 7 godzin dziennie pracy przy stopniu umiarkowanym. Polecam zakłady pracy chronionej. Czasem dostać się ciężko, zwłaszcza do pracy biurowej, ale się opłaca.[/quote] To fajnie typasek. Nie wiem czemu ale myślałam, że pracujesz w normalnym zakładzie a nie pracy chronionej. Zmieniłaś robotę?

Melisa
zaufany użytkownik

Postautor: Melisa » czw paź 20, 2016 7:08 pm

Cześć Jagienka! Może mój przypadek Cię podbuduje, ponieważ jestem po 2 ciężkich psychozach a od kilkunastu lat pracuję na stanowisku z wymaganym wyższym wykształceniem (na otwartym rynku).

Różnie bywało ale ogólnie daję radę. Ostatnio z ciekawości wysłałam swoje CV ubiegając się o dodatkową pracę, chciałam sprawdzić czy w ogóle będą chcieli ze mną rozmawiać ... no i od pewnego czasu wykonuję jeszcze tę dodatkową pracę.

Moja lekarka jest tym nieco zaniepokojona , czy aby to nie jest zbyt duże obciążenie, bo wtedy psychoza może wrócić i szkoda byłoby tak długiej remisji (11 lat). Ale mnie się zdaje że wszystko jest pod kontrolą; kwestia dobrej organizacji pracy, znalezienia czasu na krótki choćby relaks, pozytywne nastawienie.

Tak jak Ty jestem na olanzapinie 7,5mg. Kiedyś jeszcze brałam antydepresanty, leki na sen, ale od kilku lat już ich nie potrzebuję.

Życzę powodzenia! Wiara i waleczne usposobienie bardzo pomagają w życiu...
Melisa

to_ja
zaufany użytkownik

Postautor: to_ja » czw paź 20, 2016 8:47 pm

[quote="jagienka"][quote="typasek"]Hej. Ja pracuję jak każdy zdrowy, ogarniam wiele rzeczy tyle, ze w zakładzie pracy chronionej. Plus jest taki, że ma sie wiecej urlopu, nie trzeba się ukrywać z chorobą no i przynajmniej w teorii jest to tylko 7 godzin dziennie pracy przy stopniu umiarkowanym. Polecam zakłady pracy chronionej. Czasem dostać się ciężko, zwłaszcza do pracy biurowej, ale się opłaca.[/quote] To fajnie typasek. Nie wiem czemu ale myślałam, że pracujesz w normalnym zakładzie a nie pracy chronionej. Zmieniłaś robotę?[/quote]
nie, nie zmieniłam. Od początku pracuję w zakładzie pracy chronionej.

Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Postautor: Walet Pikowy » pt paź 21, 2016 2:26 am

Melisa dużo pracując łatwo o wypalenie i przemęczenie czynniki wpływające na powstanie nawet takiej choroby jak depresja.

Moim zdaniem praca i dom i pasja,to względna równowaga czyli pogodzenie tych trzech rzeczy.Otóż na pracy nie można tracić dużo energii,pracować więcej niż etat.Pasja to taki nasz azyl,bezpieczne miejsce gdzie możemy odpocząć od pracy i rodziny,aby się nie wypalić w pracy.Rodzina też jest ważna,aby się nie skupiać tak na swoim świecie wewnętrznym.Każda skrajność ,to niestety pózniejsze wypalenie w końcu.

Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Postautor: Walet Pikowy » pt paź 21, 2016 2:54 am

Ja mam pracę,w zdrowych godzinach,też rodzinę ja i pies niestety, kobiety nie lubią mnie i nie chcą,która by ze mną wytrzymała?.Myślę wrócić do swojej ,któreś z pasji np rysunku lub szachów i powinno być git,bo czuję wypalanie się w życiu.

Awatar użytkownika
guile
nadużywający

Postautor: guile » pt paź 21, 2016 7:35 am

Wysiłek fizyczny spala hormon stresu, kortezon, jeżeli się nie mylę. Ja się najlepiej czułem gdy pakowałem, ale to fest pakowałem, aż zimno mi było nawet w środku lata.
Małym ludziom to bardzo przeszkadza gdy jesteś kimś. A jak nie płyniesz ze śmieciami jak inni, to dopiero Cię będą zwalczali!

Melisa
zaufany użytkownik

Postautor: Melisa » pt paź 21, 2016 7:35 pm

[quote="Tup"]Melisa dużo pracując łatwo o wypalenie i przemęczenie czynniki wpływające na powstanie nawet takiej choroby jak depresja.

Moim zdaniem praca i dom i pasja,to względna równowaga czyli pogodzenie tych trzech rzeczy.Otóż na pracy nie można tracić dużo energii,pracować więcej niż etat.Pasja to taki nasz azyl,bezpieczne miejsce gdzie możemy odpocząć od pracy i rodziny,aby się nie wypalić w pracy.Rodzina też jest ważna,aby się nie skupiać tak na swoim świecie wewnętrznym.Każda skrajność ,to niestety pózniejsze wypalenie w końcu.[/quote]

Dziękuję Tup za mądre słowa. Masz wiele racji, ale tak się składa, że to właśnie ta dodatkowa praca jest moją pasją.
Melisa

Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Postautor: Walet Pikowy » sob paź 22, 2016 8:53 am

Jak pasja,to ok.

jagienka
zaufany użytkownik

Postautor: jagienka » pn paź 24, 2016 9:55 pm

[quote="Melisa"]Cześć Jagienka! Może mój przypadek Cię podbuduje, ponieważ jestem po 2 ciężkich psychozach a od kilkunastu lat pracuję na stanowisku z wymaganym wyższym wykształceniem (na otwartym rynku).

Różnie bywało ale ogólnie daję radę. Ostatnio z ciekawości wysłałam swoje CV ubiegając się o dodatkową pracę, chciałam sprawdzić czy w ogóle będą chcieli ze mną rozmawiać ... no i od pewnego czasu wykonuję jeszcze tę dodatkową pracę.

Moja lekarka jest tym nieco zaniepokojona , czy aby to nie jest zbyt duże obciążenie, bo wtedy psychoza może wrócić i szkoda byłoby tak długiej remisji (11 lat). Ale mnie się zdaje że wszystko jest pod kontrolą; kwestia dobrej organizacji pracy, znalezienia czasu na krótki choćby relaks, pozytywne nastawienie.

Tak jak Ty jestem na olanzapinie 7,5mg. Kiedyś jeszcze brałam antydepresanty, leki na sen, ale od kilku lat już ich nie potrzebuję.

Życzę powodzenia! Wiara i waleczne usposobienie bardzo pomagają w życiu...[/quote]
Melisa dziękuję!! Mega mnie podbudowałaś!! Pomyślałam sobie że tym razem się nie poddam i spróbuje pracy na pełen etat a jak mnie zwolnią to mnie zwolnią pal licho:)

Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Postautor: Walet Pikowy » wt paź 25, 2016 10:42 am

Nie rozumiem podejścia.Brać coś ponad nasze siły,by udowodnić komuś lub sobie,że jestem lepszy,dam radę z wszystkim.Zdanie moje przyjaciółki nie ma co się porównywać z lepszymi.Każdy chciałby wszystko od razu i jeszcze bez dużego wysiłku.Jak życie zdegraduje,to nie wskoczysz na fotel dyrektora raczej podnosząc się z dna.Chodzi by odnalezc się w jakieś pracy i ją wykonywać,nie każdy nadaję się do wszystkiego lub danego zawodu.Jak się już znajdzie taką pracę w której będzie się czuło,że obowiązki są opanowane,to trzeba niekiedy się jej trzymać.Można ryzykować,ale nie każdy ma takie samo ryzyko.Kawaler mieszkający u rodziców będzie miał mniejsze niż mąż,który ma rodzinę.Kwestie dojrzałości,odpowiedzialności są w czynach,nie w tym jaką rolę do końca pełnimy w życiu i od wieku nie są zależne.

Wróć do „praca”