Odpowiedzialna praca
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
-
- zaufany użytkownik
Odpowiedzialna praca
-
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
Re: Odpowiedzialna praca
-
- zaufany użytkownik
Ostatnio zmieniony pt lut 03, 2017 2:22 am przez Larisuna, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- nadużywający
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 46660127
-
- zaufany użytkownik
[quote="guile"]mimo że szef wiedział iż byłem w disneylandzie, i mam stamtąd papiery.[/quote]

-
- zaufany użytkownik
[quote="Larisuna"]Ja pracowałam na etacie jak zdrowa osoba przez pięć lat, wykonywałam odpowiedzialną pracę, potem mnie zwolnili w wyniku redukcji etatów. Teraz od trzech lat prowadzę działalność gospodarczą, bez żadnych ulg. Mam tzw. "wolny zawód".
Da się pracować na etat jak zdrowy człowiek, ale trzeba mieć dobrze dobrane leki w odpowiednich (najczęściej małych) dawkach.[/quote]
Dzięki Larisuna podbudowałaś mnie. A to była praca biurowa może? Bo ja się zastanawiam czy w dużej firmie w pracy biurowej bym sobie dala radę. A i jakie leki brałaś że pracowałaś?
-
- zaufany użytkownik
Ostatnio zmieniony pt lut 03, 2017 2:21 am przez Larisuna, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- zaufany użytkownik
Super!! Naprawdę mnie podbudowałaś. Dałaś mi nadzieję, że można i że moja przyszłość to nie renta i niesamodzielność, ale że można sobie poradzić, zarabiać, po prostu żyć. P.S. Ja biorę olanzapinę. A ile tego solianu bierzesz jeśli można wiedzieć bo też sie nad nim zastanawiam[quote="Larisuna"]Tak praca na etat i obecnie na działalność to praca biurowa jako projektant w biurze projektów.
Kiedy pracowałam na etat brałam Zeldox (miałam na nim problem z porannym wstawaniem, chodziłam o 22 spać wstawałam o 6 rano) plus czasem dodatkowe leki w postaci małej dawki Fluanxolu. Nie powiem kiedy pracowałam na etat było mi bardzo ciężko, ale dałam radę. Obecnie biorę śladową ilość Solianu i czuję się super.[/quote]
-
- zaufany użytkownik
To fajnie typasek. Nie wiem czemu ale myślałam, że pracujesz w normalnym zakładzie a nie pracy chronionej. Zmieniłaś robotę?[quote="typasek"]Hej. Ja pracuję jak każdy zdrowy, ogarniam wiele rzeczy tyle, ze w zakładzie pracy chronionej. Plus jest taki, że ma sie wiecej urlopu, nie trzeba się ukrywać z chorobą no i przynajmniej w teorii jest to tylko 7 godzin dziennie pracy przy stopniu umiarkowanym. Polecam zakłady pracy chronionej. Czasem dostać się ciężko, zwłaszcza do pracy biurowej, ale się opłaca.[/quote]
-
- zaufany użytkownik
Różnie bywało ale ogólnie daję radę. Ostatnio z ciekawości wysłałam swoje CV ubiegając się o dodatkową pracę, chciałam sprawdzić czy w ogóle będą chcieli ze mną rozmawiać ... no i od pewnego czasu wykonuję jeszcze tę dodatkową pracę.
Moja lekarka jest tym nieco zaniepokojona , czy aby to nie jest zbyt duże obciążenie, bo wtedy psychoza może wrócić i szkoda byłoby tak długiej remisji (11 lat). Ale mnie się zdaje że wszystko jest pod kontrolą; kwestia dobrej organizacji pracy, znalezienia czasu na krótki choćby relaks, pozytywne nastawienie.
Tak jak Ty jestem na olanzapinie 7,5mg. Kiedyś jeszcze brałam antydepresanty, leki na sen, ale od kilku lat już ich nie potrzebuję.
Życzę powodzenia! Wiara i waleczne usposobienie bardzo pomagają w życiu...
-
- zaufany użytkownik
[quote="jagienka"]To fajnie typasek. Nie wiem czemu ale myślałam, że pracujesz w normalnym zakładzie a nie pracy chronionej. Zmieniłaś robotę?[quote="typasek"]Hej. Ja pracuję jak każdy zdrowy, ogarniam wiele rzeczy tyle, ze w zakładzie pracy chronionej. Plus jest taki, że ma sie wiecej urlopu, nie trzeba się ukrywać z chorobą no i przynajmniej w teorii jest to tylko 7 godzin dziennie pracy przy stopniu umiarkowanym. Polecam zakłady pracy chronionej. Czasem dostać się ciężko, zwłaszcza do pracy biurowej, ale się opłaca.[/quote] [/quote]
nie, nie zmieniłam. Od początku pracuję w zakładzie pracy chronionej.
-
- zaufany użytkownik
Moim zdaniem praca i dom i pasja,to względna równowaga czyli pogodzenie tych trzech rzeczy.Otóż na pracy nie można tracić dużo energii,pracować więcej niż etat.Pasja to taki nasz azyl,bezpieczne miejsce gdzie możemy odpocząć od pracy i rodziny,aby się nie wypalić w pracy.Rodzina też jest ważna,aby się nie skupiać tak na swoim świecie wewnętrznym.Każda skrajność ,to niestety pózniejsze wypalenie w końcu.
-
- zaufany użytkownik
-
- nadużywający
-
- zaufany użytkownik
[quote="Tup"]Melisa dużo pracując łatwo o wypalenie i przemęczenie czynniki wpływające na powstanie nawet takiej choroby jak depresja.
Moim zdaniem praca i dom i pasja,to względna równowaga czyli pogodzenie tych trzech rzeczy.Otóż na pracy nie można tracić dużo energii,pracować więcej niż etat.Pasja to taki nasz azyl,bezpieczne miejsce gdzie możemy odpocząć od pracy i rodziny,aby się nie wypalić w pracy.Rodzina też jest ważna,aby się nie skupiać tak na swoim świecie wewnętrznym.Każda skrajność ,to niestety pózniejsze wypalenie w końcu.[/quote]
Dziękuję Tup za mądre słowa. Masz wiele racji, ale tak się składa, że to właśnie ta dodatkowa praca jest moją pasją.
-
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
Melisa dziękuję!! Mega mnie podbudowałaś!! Pomyślałam sobie że tym razem się nie poddam i spróbuje pracy na pełen etat a jak mnie zwolnią to mnie zwolnią pal licho:)[quote="Melisa"]Cześć Jagienka! Może mój przypadek Cię podbuduje, ponieważ jestem po 2 ciężkich psychozach a od kilkunastu lat pracuję na stanowisku z wymaganym wyższym wykształceniem (na otwartym rynku).
Różnie bywało ale ogólnie daję radę. Ostatnio z ciekawości wysłałam swoje CV ubiegając się o dodatkową pracę, chciałam sprawdzić czy w ogóle będą chcieli ze mną rozmawiać ... no i od pewnego czasu wykonuję jeszcze tę dodatkową pracę.
Moja lekarka jest tym nieco zaniepokojona , czy aby to nie jest zbyt duże obciążenie, bo wtedy psychoza może wrócić i szkoda byłoby tak długiej remisji (11 lat). Ale mnie się zdaje że wszystko jest pod kontrolą; kwestia dobrej organizacji pracy, znalezienia czasu na krótki choćby relaks, pozytywne nastawienie.
Tak jak Ty jestem na olanzapinie 7,5mg. Kiedyś jeszcze brałam antydepresanty, leki na sen, ale od kilku lat już ich nie potrzebuję.
Życzę powodzenia! Wiara i waleczne usposobienie bardzo pomagają w życiu...[/quote]
-
- zaufany użytkownik