Bóg tylko który Bóg?
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
-
- zaufany użytkownik
Bóg tylko który Bóg?
z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś - a więc musisz minąć.
(Wisława Szymborska)
-
- zaufany użytkownik
Re: Bóg tylko który Bóg?
-
- zaufany użytkownik
[quote="Bright Angel" post_id=657775 time=1641589981 user_id=881]
Jest jeden BÓG, jedna prawdziwa religia. Reszta to zwodzenie szatana. Jakbyś znał się na religioznawstwie, to byś zauważył bardzo dużo cech wspólnych większości religii, nawet w b. odległych regionach na kuli ziemskiej. Oczywiście to nie jest przypadek.[/quote]
Tak, bo wszystkie są powiązane z astrologią i bustwami solarnymi. Tak znam się bardzo dobrze. Każdy uważa że jego bustwo jest jedynie słuszną religią.
(Wisława Szymborska)
-
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
[quote="Bright Angel" post_id=657777 time=1641590351 user_id=881]
Że uważa, to nie oznacza, że tak jest.[/quote]
No właśnie, to że uważasz tak, nie znaczy że tak jest.
(Wisława Szymborska)
-
- zaufany użytkownik
Wiarę w "piekło" "psychika" uznaje za najgorszą herezję ("perfidnie skierowaną przeciwko Dobroci Bożej") i najniebezpieczniejszą, może myśleć, że to przez nauki o wiecznym potępieniu jest tak wielu ateistów, politeistów, reinkarnacjonistów i są wielkie podziały wśród wyznawców religii monoteistycznych i (lub) abrahamowych. Moja "mentalność" myśli, że przez wiarę w wieczne potępienie czy w ogóle w surową karę Bożą "zbzikowałem" tak bardzo (zwłaszcza, jeżeli chodzi o zaburzenia obsesyjno-kompulsywne). Spotkałem się z poglądem, że Biblia uczy, że wszyscy ludzie będą prędzej czy później zbawieni (witryna
-
- zaufany użytkownik
[quote=kotek post_id=657779 time=1641590783 user_id=7890]
Według mojej "psychiki" Bóg jest tylko jeden, unitarny, prosty, "supertranscendentny", absolutnie nieskończony, będący jedyną możliwą i istniejącą bezwarunkową rzeczywistością (ang.[i]unconditional reality[/i] ), będący Absolutnym Dobrem i Absolutnym Pięknem, który stworzył wszystko, co nie jest Nim z niczego, bezwarunkowo dobry (i nie ma żadnego piekła ani bolesnego czyśćca czy anihilacji!).
Wiarę w "piekło" "psychika" uznaje za najgorszą herezję ("perfidnie skierowaną przeciwko Dobroci Bożej") i najniebezpieczniejszą, może myśleć, że to przez nauki o wiecznym potępieniu jest tak wielu ateistów, politeistów, reinkarnacjonistów i są wielkie podziały wśród wyznawców religii monoteistycznych i (lub) abrahamowych. Moja "mentalność" myśli, że przez wiarę w wieczne potępienie czy w ogóle w surową karę Bożą "zbzikowałem" tak bardzo (zwłaszcza, jeżeli chodzi o zaburzenia obsesyjno-kompulsywne). Spotkałem się z poglądem, że Biblia uczy, że wszyscy ludzie będą prędzej czy później zbawieni (witrynawww.tentmaker.org ).[u]Koran[/u] "psychika" uważa za największe kłamstwo Szatana w dziejach ludzkości (dużo jest w nim o surowej karze Bożej dla grzeszników, oryginalny arabski tekst Koranu zawiera mnóstwo, nierzadko naprawdę złożonych, niesamowitych zależności matematycznych czy językowych, może także naukowych, co według "psychiki" jest dowodem na to, że Koran to najdoskonalsze zwiedzenie Złego, mające na celu sprawić, żeby ludzie nie wierzyli w bezwzględną Dobroć Absolutu))...[b][u]Oczywiście nie chcę nikogo gorszyć![/u] [/b] Moja "psychika" ma dość wiary w piekło... "Psychika" uznaje wiarę w piekło za bardzo szkodliwą, zwłaszcza dla zdrowia psychicznego.[/quote]
@Kotek, skoro opierasz się na bibli, to wiec że to taka sama mitologia jak mity greckie, których nikt już nie wyznaję.
Już na początku biblia kłamie co do stworzenia świata i według niej, świat powstał w 6 dni i to zaledwie 7 października 3761 p.n.e - czyli świat ma według bibli 5782/5783 lat.
Wiemy że to kłamstwo.
Skoro kłamstwem jest opisane stworzenie świata przez biblię, a właśnie w tym opisie Bóg powinien podać prawdę by udowodnić siebie samego, to naprawdę mamy wierzyć w prawdziwość pozostałych objawień?
(Wisława Szymborska)
-
- zaufany użytkownik
-
- bywalec
-
- bywalec
Ostatnio zmieniony sob kwie 09, 2022 12:08 pm przez Chad, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
Dlaczego fizyka współczesna nie jest podobna do osiemnastowiecznej? Bo to jest odkrywanie rzeczywistego skomplikowanego świata, który ciągle nas zaskakuje możliwościami i tajemnicami a nie kręcenie się w kółko jak w teologii.
Teoria naukowa, tylko która teoria? Ciągle się coś wyłania nowego
-
- zaufany użytkownik
Bóg pozostał starożytny.
-
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
Kiedyś nawet każde domostwo miało swoje bożęta, zwyczaje i obyczaje i wierzenia.
-
- zaufany użytkownik
[quote=cezary123 post_id=664452 time=1648755289 user_id=5244]
Nie ma Boga ani Buddy.:mrgreen: [/quote]
Bóg teistyczny, to pokłosie wierzeń staroindyjskich najprawdopodobniej, i dotyczy boga spełniającego życzenia, czyli bóstwo, które prosi się o różne zachcianki. To było pierwotnie bóstwo będące kontaktem, czy inaczej pomostem między ludźmi a innymi bóstwami, jakby siłami przyrody i życia.
trwanie poza czasem
zima to zmiana
-
- zaufany użytkownik
[quote=karuna post_id=665228 time=1649491811 user_id=10165]
Bóg teistyczny, to pokłosie wierzeń staroindyjskich[/quote]
Bóg teistyczny dotyczy wiary w Stwórcę i Objawienie, w odróżnieniu od deizmu, gdzie Kosmos jest tylko skonstruowanym mechanicznym zegarem pozostawionym swoim prawom.
W XVII wieku dosyć ciekawie klarowało się to rozróżnienie. Pisarze chrześcijańscy bronili Objawienia i Biblii, a myśliciele oświeceniowi szerzyli deizm, naturalizm i krytykę Kościołów.
Każda religia miała swoją kosmologię, szukaliśmy przyczyny rzeczywistości, świata, w którym zaistnieliśmy, sprawa jest bardziej podstawowa.
-
- bywalec
bo jak nie to mój substytut. po co mam trzić bóstwa i wierzyć że spłacę kredyd na 0%
*
prefix.
-
- bywalec
wiele cudó z tej ksiązki da się przeprowadzić dzisiaj.
zmemowałem nawet tołdiego całą matematyką cytatem z książki.
mam troje dzieci dzięki cytatowi z tej książki
dla mnie to nauka.
*
prefix.
-
- zaufany użytkownik
[quote=cezary123 post_id=665318 time=1649581511 user_id=5244]
Każda religia miała swoją kosmologię, szukaliśmy przyczyny rzeczywistości, świata, w którym zaistnieliśmy, sprawa jest bardziej podstawowa.[/quote]
Ale szukasz początku? Mówi się że go nie ma, a w odniesieniu do świadomości - otóż przyczyną świadomości teraz, jest istnienie jej wcześniej. Takie kontinuum umysłu.
trwanie poza czasem
zima to zmiana