Zmiana religii a psychoza
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
-
- zaufany użytkownik
Re: Zmiana religii a psychoza
z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś - a więc musisz minąć.
(Wisława Szymborska)
-
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
[quote=Józef80 post_id=650883 time=1633264598 user_id=10325]Meduzola to ja akurat w tej kwestii uważam odwrotnie i kobiety uważam za rownelub nawet doskonalsze. W ogóle coś mi się na chwilę pomieszało i tego Koranu którego nie akceptuje niedoczytałem, miałem na myśli raczej że najciemniej pod latarnią- zło na pewno Cię daje dobro bo takie oszustwo jest najskuteczniejsze. Dla tego uważam się za dobrego człowieka bez wgłębiania się w pisma proroków, traktuje je tylko jako wskazówki a nie jak jedynie słuszną wyrocznię.[/quote]
Kobiece ciało podoba mi się bardziej niż męskie, niestety, kobiece ciało (gdy ładne) powoduje u mnie nieskromne odczucia
-
- zaufany użytkownik
[quote=Meduzola post_id=650888 time=1633265804 user_id=9051]
Józefie80, ja mam 38 lat ;-) :-) Od kościoła się odwróciłam w okolicy matury, jak koleżanka nie chciała pójść ze mną do kościoła, powiedziała, że szczęścia nie ma, nasze miasto to makieta, i w ogóle dlaczego nie potrafię się określić, czy jestem za aborcją czy nie. A swoją pracę z języka polskiego pt. "Czym jest poezja" rozpoczęłam od słów: "Na początku było słowo, a słowo było u Boga- przekonuje nas św. Jan w swojej Ewangelii..."...[/quote]
Ja rocznik 80 to 41 lat... Mnie nie przyjęli by na teologię bo jestem po szkole specjalnej bez matury. Miałem ukończoną szkołę zawodową ale to za mało.
Przez ten czas czasem mnie przywołuje głos wszechświata, ale wtedy jest to czymś skalane, ma defekt i jest to choć mistyczny stan, to oderwany od rzeczywistości. Idąc w jego stronę, zawsze napotykam na walkę dobra i zła, wybieram dobro i ginę w nim. Umieram duchowo, już tak naprawdę tak wiele razy, że wszystko jest przewidywalne do bólu. Zwłaszcza że w tych stanach zawsze odstawiałem leki i gdy wracałem do leków - mistystyczne stany znikały, rzeczywistośc jest podzielona od tego.
Dla tego nie żałuję że mnie nie przyjęli, też nie załuj że jest jak jest ;-)
Ja też nie potrafię się określić z aborcją, zabijanie jest złe tak samo jak choroba nieuleczalna lub brak miłości. Nie potrafił bym tego chyba zrobić, choć rozumiem decyzję innych.
(Wisława Szymborska)
-
- zaufany użytkownik
Nie neguj "magicznego myślenia", idź pod prąd. Ja tak robię i żyję, i szczęśliwa. No, bynajmniej tak to odczuwam teraz... Chociaż różne refleksje mnie ściągają z powrotem na ziemię. Żelazna rzeczywistość.[quote=Józef80 post_id=650890 time=1633269616 user_id=10325]
Mnie nie przyjęli by na teologię bo jestem po szkole specjalnej bez matury. Miałem ukończoną szkołę zawodową ale to za mało./ Przez ten czas
czasem mnie przywołuje głos wszechświata, ale wtedy jest to czymś skalane, ma defekt i jest to choć mistyczny stan, to oderwany od rzeczywistości. Idąc w jego stronę, zawsze napotykam na walkę dobra i zła, wybieram dobro i ginę w nim. Umieram duchowo, już tak naprawdę tak wiele razy, że wszystko jest przewidywalne do bólu. Zwłaszcza że w tych stanach zawsze odstawiałem leki i gdy wracałem do leków - mistystyczne stany znikały, rzeczywistość jest podzielona od tego.[/quote]
-
- zaufany użytkownik
Cieszę się bardzo, że czujesz się z tym szczęśliwa - to podstawa podstaw.
(Wisława Szymborska)
-
- zaufany użytkownik
Jestem szczęśliwa na przykład, gdy youtube wypluwa piosenki, które kłębią się gdzieś pod moją czachą.
Kasia Kowalska "Ból"
-
- zaufany użytkownik
Seweryn Krajewski "Każdy swoje dziesięć minut ma, by na jawie przeżyć wielki sen. Teraz właśnie los mi szansę dał, czuję, że na całość mogę iść (...)
-
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 46660127
-
- zaufany użytkownik
[quote="Chłopiec Papuśny" post_id=651922 time=1634417246 user_id=8200]
W tym roku Dziady spędzę w Gliwicach.🙂 [/quote]
Dusza przodków jest w rękach Boga, jedyne, co powinniśmy robić, to dbać o ich groby. Oczywiście odwiedzać nie tylko w Dzień Zaduszny... Mickiewicz w "Dziadach" odnosił się co prawda do starych obrzędów Dziadów, ale były to czasy, gdy Polska była już dość długo pod zaborami, więc nadziei szukał w różnych możliwościach. Zmarł w 1855, czyli 63 lata przed odzyskaniem przez Polskę niepodległości, sam urodził się kilka lat po tym, gdy zaborcy zajęli tereny Rzeczpospolitej... W niewoli i ucisku pisze się najlepsze utwory. Ps. "Dziady" obchodzone były głównie na Białorusi i Litwie (tam, skąd Mickiewicz się wywodził). Dziady to uroczystość obchodzona nota bene dwa razy w roku, nie tylko na jesieni, ale i na wiosnę. Jak piliśmy wino w miejskim parku (jeszcze nie było monitoringu), to odlewaliśmy na ziemię kilka kropel... dla skrzatów i krasnali.
-
- bywalec
-
- zaufany użytkownik
[quote=shadowman post_id=657325 time=1641022929 user_id=1918]
Ja "doświadczyłem" Boga dzięki dxm,[/quote]
A ja po grzybach halucynogennych i co...
Później w psychozie byłem apostołem i chciałem zbawić i wyzwolić świat z pod działania Belzebuba.
-
- zaufany użytkownik
[quote=shadowman post_id=657325 time=1641022929 user_id=1918]
Ja "doświadczyłem" Boga dzięki dxm, Prawda jest ponad wszystkimi religiami, Bóg ma z nimi niewiele wspólnego[/quote]
Ale co masz dokładnie na myśli? Co to jest za "prawda"? Doświadczenie Boga a zarazem czegoś ponad wszystkie religie? Hmmm... Mocny ten dxm...
(Wisława Szymborska)
-
- zaufany użytkownik
Wsparcia nie otrzymałem od lekarzy, terapeutów, wiedziałem że potrzeba mi czegoś głębszego z resztą.
Trochę to trwalo ale uważam że mam już to czego szukałem. Dużo przede mną, sporo za mną.
trwanie poza czasem
zima to zmiana
-
- zaufany użytkownik
to HEREZJA SCHIZMA
odstepstwo od wiary za to grozi pielko
jest tylko jedna religia katolicka w JEZUSA i jego
MATKE BOSKA
-
- zaufany użytkownik
Daj sobie spokój.
trwanie poza czasem
zima to zmiana
-
- zaufany użytkownik
W sumie głupio żałować szukania, szkoda tylko czasu było na"terapię". Może inni więcej szczęścia w tym mają, tyle.
trwanie poza czasem
zima to zmiana
-
- zaufany użytkownik
to HEREZJA SCHIZMA
za to idzie sie do piekla
jesli ktos jest urodzony w chrzescijanskiej
tylko wiara w JEZUSA I jego MATKE BOSKA
przeczytajcie o karach dusz czyscowych
marcin nluter za herezja 2 demony wbijaja mu gwozdz w glowe
-