apostazja

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
Awatar użytkownika
Ja Ja 39 M
bywalec

Re: apostazja

Postautor: Ja Ja 39 M » wt lut 08, 2022 9:43 am

chłopaki spokojnie. nie chodzę do kościoła od wielu lat, jednak wiem czym jest wiara, nie chodziło mi by kogoś obrazić, że jest zagubiony, kto jest zagubiony sam jestem(byłem) ten odnajduję prawdziwą drogę, może i Wam potrzebne to jest, ja nie oceniam, i chodzi o to, że może znajdziecie, to czego szukacie, bez Boga czy kościoła, nie mówię, nie Wiem że wiara polega na tym, że jak wierzysz w Jezusa, On wierzy w Ciebie, a nawet jak nie wierzysz On w Ciebie wierzy, jednak jak nie masz odpowiednich , środków, do realizacji, szukasz, podobnych zdarzeń jak apostazja, czy chrzest, nie lepiej zaakceptować swój własny świat taki jaki jest, i budować nowe, na prawdziwych wartościach, jak macie wątpliwości, że Jezus jest w kościele, czy umarł na Krzyżu, lub jak piszecie nie macie, to jesteście naprawdę, niesamowici. Czasami idziemy z biegiem zdarzeń, a czasami idziemy przeciwko, tylko po co komu to wszystko na przeciwko, czy to nie jest spadek, świadomości własnej?? i przeciwstawianie się, tysiącom jak nie milionom lat tradycji Ziemi czy historii kościoła, i samego Jezusa, czego się szuka teraz, tak naprawdę? Wiecie, czego szukacie? Wiecie jak kocha Jezus, swoich przyjaciół ,braci siostry i owieczki, wiecie, że na Ziemi, istnieje Wielkie połączenie, wszystkich istot, wiecie jak funkcjonuję wasze Ciało. ? Czy zauważacie w tym piękno, komórki, którym główną podstawą jest Krzyż Pański? ja się nie wychwalam ani nie wywyższam, ani nie obrażam, ja staram się zrozumieć. nie wszystko wiem, ale mam ducha i jestem natchniony duchem świętym, i wiem co mówię zawszę i robię, nawet jak to boryka się z wiedzą, i ewolucją. no tak domyślam się, że mnie nie znacie, ja też Was za bardzo nie znam, niosę pokój i światło, póki co.... wiecie co chłopaki, dyskusje są różne, każdy ma swoje zdanie, nie próbujmy może jak ja to zrobiłem przyznaję się, powiedzieć wszystko z góry, ale góra patrzy..... na kościół, ludzi, ducha, wolna wola powiem Ci jest, i przykazania i Biblia jest prawdziwa, w kościele byłem dawno temu, czasami może gdzieś po drodze w ten poniedziałek, wtorek... tylko jak już podjęliście taką decyzję, proszę nie czujcie się lepsi w życiu..... bądźmy prawdziwi. a Znajdziemy drogę do Królestwa :) ( Nawet mi to wyszło) :doh:
O Szczęściu - Władysław Tatarkiewicz.... :dance:

cezary123
zaufany użytkownik

Postautor: cezary123 » wt lut 08, 2022 9:46 am

[quote=Józef80 post_id=660165 time=1644301662 user_id=10325]

Wierzący niech sobie wierzą ale niech nie nawracają. Potraficie tak?
[/quote]

To tak jakby geny sobie mieliły pierwiastki chemiczne ze środowiska, ale nie rozmnażały się i nie powielały życia. Albo producenci produkowali, ale nikt tego nie sprzedawał. Pewnie były takie formy w ewolucji, ale wyginęły. Przetrwały tylko te, które reagowały ze środowiskiem i zasobami w ekosystemie...

:)

Awatar użytkownika
karuna
zaufany użytkownik

Postautor: karuna » wt lut 08, 2022 9:54 am

Ja powiem tak, za dużo jakby zamieszania z apostazją jest.
[i]wdech i wydech

trwanie poza czasem

zima to zmiana[/i]

Awatar użytkownika
Ja Ja 39 M
bywalec

Postautor: Ja Ja 39 M » wt lut 08, 2022 10:02 am

[quote=cezary123 post_id=660169 time=1644302814 user_id=5244]
[quote=Józef80 post_id=660165 time=1644301662 user_id=10325]

Wierzący niech sobie wierzą ale niech nie nawracają. Potraficie tak?
[/quote]

To tak jakby geny sobie mieliły pierwiastki chemiczne ze środowiska, ale nie rozmnażały się i nie powielały życia. Albo producenci produkowali, ale nikt tego nie sprzedawał. Pewnie były takie formy w ewolucji, ale wyginęły. Przetrwały tylko te, które reagowały ze środowiskiem i zasobami w ekosystemie...

:)
[/quote]

Cezary ja jestem wierzący, ale nie wychwalam swojej wiary, jestem zbyt skromny, mówię tylko co czuję. :) z uśmiechem...

Awatar użytkownika
Józef80
zaufany użytkownik

Postautor: Józef80 » wt lut 08, 2022 10:51 am

My nie wierzący też mówimy co czujemy. To działa na identycznej zasadzie. Różnica jest tylko taka, że wierzący zasłaniają się uczuciami religijnymi, tak jak by my nie wierzący nie mielibyśmy uczuć...
Czemu ty się, zła godzino,

z niepotrzebnym mieszasz lękiem?

Jesteś - a więc musisz minąć.

(Wisława Szymborska)

Awatar użytkownika
Ja Ja 39 M
bywalec

Postautor: Ja Ja 39 M » wt lut 08, 2022 10:59 am

Józef, to jest błędne. nikt tak naprawdę nie przekonuję się, do wiary w uczucia, wiara i niewiara, nie polegają na przekonywaniu siebie, a jak już to w konstruktywnej dyskusji, to że czujesz się urażony, to wina tego, który Cię uraził, postaraj się zrozumieć winę. to poziomy świadomości Dr Hawkinga, o których pisałem dzisiaj w jednym z postów, świadomość jest kluczem, łączy zranionych, nie potrzebnie nazywa się i broni , przed kościołem, jak i nie broni się, najistotniejsza jest ta wiara, i nie mówię tutaj z poziomu religijnego ale duchowego, jak masz wiedzę na poziom religijny to się cieszę, znaczy że jesteś w kościele, jak nie masz, może nie jesteś, ale nie rozróżniajmy kościoła, od wiary, i zranionych uczuć, czy gdziekolwiek uczuć, jak globalnie kościół obraża uczucia, niewierzących, to jest w błędzie, ja jednak wiem, i oglądałem dużo filmików, gdzie jest konstruktywna rozmowa między wierzącymi i niewierzącymi, na poziomie światowym nawet, na uniwersytetach przez najlepszych wykładowców, i księży wierzących i niewierzących....

Awatar użytkownika
Józef80
zaufany użytkownik

Postautor: Józef80 » wt lut 08, 2022 11:14 am

[quote="Ja Ja 39 M" post_id=660184 time=1644307196 user_id=10106]
Józef, to jest błędne. nikt tak naprawdę nie przekonuję się, do wiary w uczucia, wiara i niewiara, nie polegają na przekonywaniu siebie, a jak już to w konstruktywnej dyskusji, to że czujesz się urażony, to wina tego, który Cię uraził, postaraj się zrozumieć winę. to poziomy świadomości Dr Hawkinga, o których pisałem dzisiaj w jednym z postów, świadomość jest kluczem, łączy zranionych, nie potrzebnie nazywa się i broni , przed kościołem, jak i nie broni się, najistotniejsza jest ta wiara, i nie mówię tutaj z poziomu religijnego ale duchowego, jak masz wiedzę na poziom religijny to się cieszę, znaczy że jesteś w kościele, jak nie masz, może nie jesteś, ale nie rozróżniajmy kościoła, od wiary, i zranionych uczuć, czy gdziekolwiek uczuć, jak globalnie kościół obraża uczucia, niewierzących, to jest w błędzie, ja jednak wiem, i oglądałem dużo filmików, gdzie jest konstruktywna rozmowa między wierzącymi i niewierzącymi, na poziomie światowym nawet, na uniwersytetach przez najlepszych wykładowców, i księży wierzących i niewierzących....
[/quote]

Ależ ja się nie obrażam, jedynie asortywnie wyrażam swoje zdanie. Owszem w życiu realnym odcinam się od wiary i tych co ją głoszą, ale tylko dla tego że nie mamy wspólnego tematu, nie mamy takich samych uczuć.

Mimo to rozumiem wierzących, ale wierzący rzadko rozumieją mnie, bo sama wiarą każe im nawracać a ja wtedy muszę się sprzeciwiać i bronić. Muszę poprostu, więc wolę z góry także CH ludzi omijać. Podobnie jest z treściami, odcinam je bo są dla mnie poprostu idiotyczne.

(Wisława Szymborska)

Awatar użytkownika
Ja Ja 39 M
bywalec

Postautor: Ja Ja 39 M » wt lut 08, 2022 11:27 am

Józef, a dlaczego musisz, czyżbyś w coś wierzył ? Droczę się, ogólnie dobrze, że wyrażasz swoje zdanie, na tym to polega, myślę, że nikt a szczególnie wierzący nie zabrali Ci tej możliwości, wierzący nawet nie wiesz jak bardzo również się bronią, i bronią wiary w Jezusa Chrystusa, to wszystko ma dwa końce, rewers i riwers. Nawracanie jest instytucją kościoła, i ludzi w nim uczestniczących, ja mówię o Duchowości Wszelkiego Rodzaju, połączonym również z rozumieniem Wiary Wierzących dla mnie także niewierzących... :) Jestem takim wyjątkiem. :) z czego się nomen omen cieszę... bo jestem na samym środku, raz czasami w górę czasami w dół, ale ogólnie moim głównym uczuciem jest równowaga, spokój, radość i miłość, Oświecenie, Kilka Objawień, najwyższy poziom świadomości, w Punktach Hawkinga. Wypracowany przez długie lata.... Życzę wszystkim tego samego, bo to ekstaza, pełnia, i wszystko co jest w obecnym świecie, tym jak i ponad tym...... jak to mówią w Księża jak i W niebie tak i na Ziemi... :angelic-flying:

Awatar użytkownika
Ja Ja 39 M
bywalec

Postautor: Ja Ja 39 M » wt lut 08, 2022 11:31 am

nawracanie jest instytucją kościoła i ludzi w nim uczestniczących, jak i samych Księży, mają ku temu w większości powód, ludzie któźi nie wierzą, oczekują od nich kompletniej wiedzy, a chodzi o to, że System Kościoła opiera się na Wierze, i dlatego ciężko jest o porozumienie, wiara ma wiele oblicz....... :angelic-flying:

Awatar użytkownika
Józef80
zaufany użytkownik

Postautor: Józef80 » wt lut 08, 2022 11:40 am

[quote="Ja Ja 39 M" post_id=660188 time=1644309085 user_id=10106]
nawracanie jest instytucją kościoła i ludzi w nim uczestniczących, jak i samych Księży, mają ku temu w większości powód, ludzie któźi nie wierzą, oczekują od nich kompletniej wiedzy, a chodzi o to, że System Kościoła opiera się na Wierze, i dlatego ciężko jest o porozumienie, wiara ma wiele oblicz....... :angelic-flying:
[/quote]

Pokazujesz jedynie swój fanatyzm i nic więcej. To jedynie potwierdza moje słowa - trzeba takich omijać szerokim łukiem, bo czują w sobie misje zbawiania świata. Problem tylko w tym, że opieracie wszystko wyłącznie na wierze. Nie mając przy tym rzadnego sensownego argumentu. Podać przykład? Świat powstał w 6 dni. Świat liczy niecałe 6000 lat od jego powstania ( patrz kalendarz żydowski, który odlicza od dnia stworzenia świata).

Nonsens :eusa-violin:

(Wisława Szymborska)

Awatar użytkownika
Ja Ja 39 M
bywalec

Postautor: Ja Ja 39 M » wt lut 08, 2022 12:00 pm

Józef80, posłuchaj muzyczki..... https://www.youtube.com/watch?v=NMMrRK0_dUA

Awatar użytkownika
Józef80
zaufany użytkownik

Postautor: Józef80 » wt lut 08, 2022 12:05 pm

[quote="Ja Ja 39 M" post_id=660191 time=1644310846 user_id=10106]
Józef80, posłuchaj muzyczki..... https://www.youtube.com/watch?v=NMMrRK0_dUA
[/quote]

Muzyka łagodzi obyczaje :angelic-green:

Oczywiście to że piszę że należy kogoś unikać to była jedynie metafora, tu na forum nikogo nie unikam i wszystkich lubię i traktuję jak rodzinę.

Posłucham ale jak bede wracał do domu z pracy.

(Wisława Szymborska)

Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 46660127

Postautor: Chłopiec Papuśny » wt lut 08, 2022 7:57 pm

[quote="Ja Ja 39 M" post_id=660188 time=1644309085 user_id=10106]
[/quote]

Za kołnierzem również.

shadowman
bywalec

Postautor: shadowman » śr mar 02, 2022 12:59 am

Chyba już się wypowiadałem nt apostazji, ale lubię się powtarzać, hahah. Więc dokonałem tego aktu w 2015r, chociaż teraz tego żałuję, bo oznacza to jakby mnie interesowały ich statystyki.
Władza absolutna państwa będzie funkcją absolutnej swobody każdej jednostkowej woli.

Chad
bywalec

Postautor: Chad » czw mar 31, 2022 5:18 pm

Czy wy sie nie uczycie na moich bledach?

Awatar użytkownika
Józef80
zaufany użytkownik

Postautor: Józef80 » czw mar 31, 2022 5:22 pm

[quote="In the dark" post_id=664419 time=1648736314 user_id=10419]
Czy wy sie nie uczycie na moich bledach?
[/quote]

Piszesz zbytnio ogólnikowo. Co masz na myśli?

(Wisława Szymborska)

Chad
bywalec

Postautor: Chad » czw mar 31, 2022 6:22 pm

:shhh:

Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

Postautor: Jaskolka » pt kwie 01, 2022 4:47 am

Do tego jak siebie rozumiemy, jak powinniśmy rozumieć pasuje mi obrazek , który spróbuję wstawić,

[bbvideo]https://imgur.com/a/rDeqtoY[/bbvideo]
Szeptem pisane do mojego ucha : Słowo Boże

Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Postautor: amigo » sob kwie 30, 2022 9:54 pm

^^

Szkoda, że mało ludzi tak się nazwajem traktuję. :(

Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik