Postautor: kotek » pn lut 17, 2020 9:06 pm
[quote=Catastrophique post_id=596750 time=1581685874 user_id=6997]
[quote=Maksymiliana post_id=596634 time=1581536390 user_id=9036]
[quote=Catastrophique post_id=596626 time=1581534059 user_id=6997]
Według mojej teorii, na podstawie paru książek i własnych przemyśleń oraz doświadczeń, połączymy się w Jedność z Bogiem i innymi, wcześniej zmarłymi. W każdym razie, będziemy szczęśliwi. Piekło to ludzki wymysł aby straszyć i podporządkować sobie ludzi.
[/quote]
Coś może w tym być, jednak trochę kłóci się z Biblijną wersją szatana - drzewo prawdy, czy kuszenie Jezusa na pustyni. Chociaż mogłam coś popieprzyć z faktami odnoszącymi się do właśnie nieba a piekła xd.
[/quote]
Według mnie Biblia to wytwór ludzki, nie boski. Ma mnóstwo niespójności, niekonsekwencji i przedstawia Boga jako mściwego, despotycznego, okrutnego i zakompleksionego pseudo władcę świata. A według mnie, wspomnianego wcześniej doświadczenia i lektur książek - Bóg to Miłość.
Maksi, polecam Ci książkę "Rozmowy z Bogiem" Walsha, odpowie na wiele Twoich pytań.
[/quote]
Ja nie myślę, że Biblia to wytwór ludzki. [b]A co o Koranie?[/b] Mówią (przynajmniej muzułmanie), że w nim nie ma niespójności, ale może zdawać się nawet bardziej niż Biblia (zwłaszcza Pięcioksiąg) przedstawiać Boga jako okrutnego, mściwego i despotycznego. W ostatnich dekadach odkryto wiele ukrytych przez wieki liczbowych, literowych i naukowych cudów w Koranie.