Czym jest Niebo? Czym jest Piekło?

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Re: Czym jest Niebo? Czym jest Piekło?

Postautor: Catastrophique » pt mar 01, 2019 8:22 pm

[quote=F20 post_id=568964 time=1551459120 user_id=6922]
Należy wziąć pod uwagę, że Eistein miał oznaki paranoi przedśmiertnej. Fizyk widzi prawa fizyki, a nie "kłania się bogu słońcu" bo nie wie czym jest słońce.
[/quote]

Kto stwierdził to u Einsteina? I co taki wniosek ma wspólnego z paranoją? Wiele osób zdrowo myślących podziela to zdanie. Fizyk poza fizyką powinien być w miarę, chociaż, obiektywny. Fizyka nie wyklucza wiary, tak poza tym.
[i]Życie jest przygodą dla odważnych albo niczym.[/i] |"I do not fear for You are with me" | Semper in altum

cezary123
zaufany użytkownik

Postautor: cezary123 » pt mar 01, 2019 10:07 pm

"Tak będzie z nami. Jezusa zmartwychwstanie ukazuje nasze zmartwychwstanie. W momencie naszej śmierci znajdziemy się w ciele uwielbionym natychmiast u Boga. W naszej materialności uduchowionej. Bo jesteśmy ludźmi. Nie aniołami, nie duchami. Nawet nie duszami. Jesteśmy ludźmi. Składamy się z duszy i ciała. W momencie śmierci nasze ciało materialne zostaje uduchowione. I w takiej postaci będziemy żyli na wieki.

My się tam będziemy rozpoznawali. Choć w swojej najpiękniejszej postaci z wszystkich możliwych wersji, jakie są nam dane tu na ziemi.

Staruszki z powykręcanymi od reumatyzmu rękami, palcami będą pięknymi dziewczętami. Takimi, jakimi były tu na ziemi. Starcy poruszający się z pomocą balkoników będą przystojnymi młodymi ludźmi, takimi jakimi tu byli na ziemi.

A obecnie? Gdzie są nasi zmarli? Są w Bogu, ale i z nami. Są przy nas ci, którzy nas kochają, których my kochamy. Oni są w niebie. A Niebo jest Bogiem. Bóg jest wszędzie. I przy nas.

A więc my w niebie nie będziemy stali w jednym rządku z rękami złożonymi i śpiewali bez końca: "Święty, święty, święty Pan Bóg zastępów, pełne są niebiosa i ziemia chwały Twojej". To jest karykatura nieba. A prawda jest taka, że my będziemy żyli życiem Bożym. Z Bogiem - Stwórcą, który jest w ciągłym ruchu, w ciągłym stwarzaniu (...)

Niebo - gdzie będziemy żyli wiecznie. I wiecznie będziemy szczęśliwi. Nie tylko my sami. Tam będą nasze psy, koty, tam będą mrówki, pszczoły - w ich ciele uwielbionym, albo inaczej mówiąc: w ich uduchowionej materii. Bo przecież one mają też rozum, wolę, uczucie - one też mają duszę. Tam będą wszystkie zwierzęta. Nie tylko. Tam będą wszystkie lasy, krzewy i trawy, kwiaty, rośliny. Bo przecież one też mają swój rozum i swoją wolę, swoje uczucia - swoją duszę. Nie koniec na tym. Tam będzie cała tak zwana przyroda martwa, czyli będą i woda, i powietrze, i ziemia - bo one też mają swoją wolę, swój rozum, swoją duszę.

Jak to będzie wyglądało? Nie wiemy. Ale jakoś to będzie cudownie wyglądało. Chociaż to jest dla nas na razie nie do ogarnięcia. Że będą dinozaury razem z motylami. Jak to będzie żyło wspólnie ze sobą - cudownie, tego sobie nie potrafimy wyobrazić, ale tak już jest i tak będzie".

https://m.deon.pl/religia/duchowosc-i-wiara/zycie-i-wiara/art,3294,jak-wyobrazic-sobie-niebo-zacznij-od-tego-kroku.html

I takie masło maślane. Będziemy tym czym jesteśmy, bo staliśmy się ludźmi. Tyle, że po śmierci przestaliśmy być tym, czym się staliśmy. Nieważne czy staliśmy się ludźmi, mrówkami czy dinozaurami czy innym fragmentem wystroju świata.

Skąd to wieczne przeznaczenie i przyporządkowanie do formy "materii uduchowionej"?

Kamień pozostanie kamieniem, trójkąt trójkątem, kwadrat kwadratem. Ten sam, czy taki sam, nieważne.

Myślałem, że niebo to będzie zbiór wszechmożliwości, skoro Niebo to Bóg, a Bóg jest wszędzie, a w dodatku ciągle wszystko stwarza.

Widocznie ta tajemnica jest nie do przeskoczenia dla teologów - jak pogodzić przemijanie form z ich stworzenien najpierw.

I drugi problem - dlaczego każdy byt ma być na wieki zaklęty w swoją postać. Coś, co było obok nas mrówką a nigdy nami, i w niebie nigdy nie ożyje człowiekiem. Nam to się wydaje zabawne? A skąd wiemy jak to może być? Nienarodzone dzieci ludzkie, embriony też występowały równolegle z uduchowionymi myślicielami śniącymi o powrocie do młodości w swoim gatunku.

cezary123
zaufany użytkownik

Postautor: cezary123 » pt mar 01, 2019 10:22 pm

Ale przynajmniej dowiedziałem się, że pierwsi chrześcijanie nie kojarzyli Jezusa z krucyfiksem, a z żywym pasterzem owieczek.

Krzyż bez zwłok rozpowszechnił Rzym, potem ze zwłokami w szatach królewskich, potem realistyczny ukrzyżowany człowiek w okresie Renesansu, a krzyż Chrystusa taki, jaki znamy dzisiaj, dopiero w czasach św. Franciszka z Asyżu.

I że Chrystus po zmartwychwstaniu w ciele uwielbionym bardzo wypiękniał.

Osobiście w wieczności chciałbym mieć możliwość swobodnej przemiany swojej formy, szczególnie kiedy gatunek ludzki z planety Ziemia stanie się zamierzchłą przeszłością ewolucji materii.

Z sentymentu mógłbym przywdziewać ciało ludzkie, ale nie dłużej niż na chwilkę, może od czasu do czasu na okres jednego szczęśliwego pokolenia w dawnym stadzie ludzkim :D

cezary123
zaufany użytkownik

Postautor: cezary123 » pt mar 01, 2019 10:27 pm

A potem hop-siup z powrotem do nieba z nadzieją życia wiecznego i spotkania bliskich zmarłych i materii uduchowionej.

Tyle to i teraz dzieje się.

Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Postautor: unreal » pt mar 01, 2019 10:33 pm

[quote=Catastrophique post_id=568956 time=1551453883 user_id=6997]

"Większość fizyków to ateiści."

Skąd te dane? Podobno nawet sam Einstein powiedział: "im bardziej zagłębiam się w naukę, tym bardziej wierzę w Boga".
[/quote]

"To oczywiście kłamstwo, co czytałaś o mojej religijności; kłamstwo, które jest raz po raz powtarzane. Nie wierzę w osobowego Boga i zawsze otwarcie się do tego przyznawałem. Gdybym jednak musiał znaleźć w sobie coś, co miałoby aspekt religijny, to byłaby to bezgraniczna fascynacja strukturą świata, jaką ukazuje nam nauka."

A. Einstein

"Naszą wybraną grupą większych naukowców byli członkowie National Academy of Sciences. Niewiara w Boga i

nieśmiertelność wśród naukowców nauk biologicznych była odpowiednio 65,2% i 69,0%, a wśród naukowców nauk fizycznych odpowiednio 79,0% i 76,3%. Naukowcy biologowie mieli najniższy wskaźnik wiary (5,5% w Boga, 7,1% w nieśmiertelność), fizycy i astronomowie nieco wyżej (7,5% w Boga, 7,5 % w nieśmiertelność.)"

Academy of Sciences zrzesza około 2000 członków, ok. 200 nagrodzonych Noblem.

https://www.nature.com/nature/journal/v394/n6691/pdf/394313a0.pdf
LaDopamina

cezary123
zaufany użytkownik

Postautor: cezary123 » pt mar 01, 2019 10:54 pm

No to pozostaje ta nieszczęsna reinkarnacja albo wędrówka dusz :mrgreen:

cezary123
zaufany użytkownik

Postautor: cezary123 » pt mar 01, 2019 11:00 pm

Ale ja nie wierzę w nie. Będą na coś dowody, to będę w stanie uznać to za rzeczywistość i nie potrzebuję do tego wiary :)

Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Postautor: Catastrophique » pt mar 01, 2019 11:02 pm

[quote=unreal post_id=568983 time=1551468802 user_id=7539]
[quote=Catastrophique post_id=568956 time=1551453883 user_id=6997]

"Większość fizyków to ateiści."

Skąd te dane? Podobno nawet sam Einstein powiedział: "im bardziej zagłębiam się w naukę, tym bardziej wierzę w Boga".
[/quote]

"To oczywiście kłamstwo, co czytałaś o mojej religijności; kłamstwo, które jest raz po raz powtarzane. Nie wierzę w osobowego Boga i zawsze otwarcie się do tego przyznawałem. Gdybym jednak musiał znaleźć w sobie coś, co miałoby aspekt religijny, to byłaby to bezgraniczna fascynacja strukturą świata, jaką ukazuje nam nauka."

A. Einstein

"Naszą wybraną grupą większych naukowców byli członkowie National Academy of Sciences. Niewiara w Boga i

nieśmiertelność wśród naukowców nauk biologicznych była odpowiednio 65,2% i 69,0%, a wśród naukowców nauk fizycznych odpowiednio 79,0% i 76,3%. Naukowcy biologowie mieli najniższy wskaźnik wiary (5,5% w Boga, 7,1% w nieśmiertelność), fizycy i astronomowie nieco wyżej (7,5% w Boga, 7,5 % w nieśmiertelność.)"

Academy of Sciences zrzesza około 2000 członków, ok. 200 nagrodzonych Noblem.

https://www.nature.com/nature/journal/v394/n6691/pdf/394313a0.pdf
[/quote]

Co do Einsteina, on (podobno) zmienił niewiarę na wiarę pod koniec swojego życia. Ten cytat jest zapewne z wcześniejszego okresu. Nie mam co do tego pewności, bo różne źródła mowią co innego. Wiele osób podaje jego cytaty "proBoże" i zupełnie przeciwne też. Trudno się połapać.

Co do National Academy of Sciences, mi chodziło ogólnie, o wszystkich naukowców. Swoją drogą, sporo tracą, no ale to ich wybór. No i są to badania z końca lat dziewiećdziesiątych, niezbyt aktualne.

Wielu naukowych Noblistów wierzyło w Boga. Wybacz mi brak potwierdzających cytatów, ale czytałem to w książce, której już nie mam w posiadaniu i nie pamiętam też jej tytułu.
[i]Życie jest przygodą dla odważnych albo niczym.[/i] |"I do not fear for You are with me" | Semper in altum

Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Postautor: Catastrophique » pt mar 01, 2019 11:05 pm

Zresztą, kwestia wiary jest mocno indywidualna. Czy Einstein jest jakąś jedynie miarodajną wyrocznią?

cezary123
zaufany użytkownik

Postautor: cezary123 » sob mar 02, 2019 12:24 am

"Warto tutaj przytoczyć słowa Alberta Einsteina: „Nie wiem, jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na maczugi”…

http://www.konflikty.pl/historia/druga-wojna-swiatowa/zrzucenie-bomb-atomowych-na-hiroszime-i-nagasaki-6-9-sierpnia-1945-r/

To ja martwię się, jak pokłócę z bliskimi, obrażę kogoś czy nadepnę kotu na ogon i mam potem zamknięte niebo czystego umysłu, spokoju, nadziei i przebaczenia, a wielcy tego świata mają na sumieniu takie okropieństwa?

A przywódcy religii to samo. I oni wszyscy uważają, że pójdą do nieba? Tworzą już nawet sobie tam miejsca chodząc do kościoła i dając na tacę.

To ja byłbym od razu automatycznie świętym bez żadnych wątpliwości Stwórcy, a wcale nie uważam, że mi się wszystko udało bezgrzesznie.

Coś mi się zdaje, że niebiańskie progi punktowe są ustalone zbyt nisko. Kryteria powinny być dużo ostrzejsze, żeby nikt się nie łudził.

Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Postautor: Catastrophique » sob mar 02, 2019 12:27 am

Za bardzo wszystko rozkminiasz, Cezary.

Awatar użytkownika
Maksymiliana
moderator
moderator

Postautor: Maksymiliana » sob mar 02, 2019 1:15 am

trochę :(
Mój blog: [b][url]http://www.nocnylampion.wordpress.com[/url][/b]

[i]Dzisiaj gdy przymkniesz oczy na szarym pamięci tle, pośród wyblakłych przeźroczy zobaczysz właśnie mnie.[/i]

cezary123
zaufany użytkownik

Postautor: cezary123 » sob mar 02, 2019 12:48 pm

Od kryteriów dostępu zależy też jakość Nieba. Rdzenni Amerykanie uważali, że wystarczy im Kraina Wiecznych Łowów czyli zwykły ziemski ekosystem z dawnym łańcuchem pokarmowym i sterowaniem instynktami wytworzonymi na pewnym etapie ewolucji.

Katolicy dzisiaj też porównują Niebo do wielkiej uczty, do wesela, godów itd. Oczywiście ssaków naczelnych.

Czy to wystarczy na całą wieczność?

Przecież nawet sam Stwórca zaledwie w 15 miliardów lat tak przekształca Wszechświat, tak zmienia ekosystemy, wycofuje się z jednych gatunków, tworzy nowe, zmienia klimat, skład chemiczny atmosfer planet, wypala gwiazdy, na ich popiołach wszczyna reakcje biochemiczne tworzące życie itd.

Poszukuje, tworzy, żeby się nic nie znudziło.

Widocznie jeszcze cokolwiek nie jest na tyle doskonałe, żeby go nie dręczyło sumienie, że jest już dobrze i nikt nie cierpi. On też nie chce mieć nic na sumieniu, a coraz gorzej i więcej historii się wlecze :mrgreen:

cezary123
zaufany użytkownik

Postautor: cezary123 » sob mar 02, 2019 12:59 pm

Nie, tak naprawdę dla mnie niebo to święty spokój. Jak nikt nie ma do mnie pretensji, żalów, ja też, nie ma poczucia winy ani poczucia krzywdy, nie jestem nikomu nic winny, nie ma długów, stare zatargi wygasają, możliwość nowych konfliktów mądrze zablokowana, mam zdrowie, czysty, jasny umysł i mogę sobie trwać i rozwijać się nikomu nie włażąc w drogę ani nie pozwalając na włażenie mi w drogę. I ten stan równowagi i harmonii zabezpieczony jest dobrze przed wywróceniem i rozchwianiem znowu. :)

cezary123
zaufany użytkownik

Postautor: cezary123 » sob mar 02, 2019 1:02 pm

A jak ktoś wie, ile trudu wymaga dojście do takiej równowagi i jak szybko ona może być zburzona, choćby na pozór drobiazgiem, decyzją banalną, ale o dalekosiężnych skutkach, to wtedy zrozumie niebo.

Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Postautor: unreal » sob mar 02, 2019 2:12 pm

[quote=Catastrophique post_id=568993 time=1551470568 user_id=6997]
Co do National Academy of Sciences, mi chodziło ogólnie, o wszystkich naukowców. Swoją drogą, sporo tracą, no ale to ich wybór. No i są to badania z końca lat dziewiećdziesiątych, niezbyt aktualne.[/quote]

Badania na członkach American Association for the Advancement of Science, która powszechną organizacją amerykańskich naukowców i ma obecnie ponad 120 tys. członków.[img]http://assets.pewresearch.org/wp-content/uploads/sites/11/2009/11/Scientists-and-Belief-1.gif[/img]

W Boga wierzy 33 %, 18 % nie wierzy w Boga, tylko w siłę wyższą, 41 % nie wierzy ani w jedno, ani w drugie.

Badanie z 2009 r., próbka reprezentatywna.

http://www.pewforum.org/2009/11/05/scientists-and-belief/

National Academy of Sciences to grono najbardziej elitarne, zrzesza naukowców o najwybitniejszych osiągnięciach, i reprezentują najniższy wskaźnik wiary w Boga.
LaDopamina

Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Postautor: unreal » sob mar 02, 2019 2:19 pm

[quote=Catastrophique post_id=568994 time=1551470724 user_id=6997]
Czy Einstein jest jakąś jedynie miarodajną wyrocznią?[/quote]

Nie jest, Ty powołałeś się na cytat Einsteina.
LaDopamina

Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Postautor: Catastrophique » sob mar 02, 2019 6:03 pm

Nadal to tylko amerykanie. Co do Einsteina, tak, jak pomyslalem o nauce, byl on moim pierwszym skojarzeniem.

Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Postautor: unreal » sob mar 02, 2019 6:59 pm

[quote=Catastrophique post_id=569059 time=1551539028 user_id=6997]
Nadal to tylko amerykanie.[/quote]

A kogo się spodziewałeś? Pakistańczyków?

USA są krajem z największym dorobkiem naukowym i największą liczbą noblistów z dziedziny nauki.

Może Ty dla odmiany podaj dane dowodzące, że naukowcy są wierzący.
LaDopamina

Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Postautor: Tal » sob mar 02, 2019 8:31 pm

Spośród opinii różnych fizyków na temat Boga najbardziej podoba mi się stwierdzenie Wernera Heisenberga: [i]„Pierwszy łyk ze szklanki nauk przyrodniczych zmieni ciebie w ateistę, zaś na dnie szklanki czeka na ciebie Bóg.”[/i] Wielu fizyków komentuje to w podobny sposób.

[url]https://jezuszbawiapulawy.pl/znani-o-bogu/naukowcy/[/url]

[url]https://znanichrzescijanie.wordpress.com/2014/04/13/argumenty-za-wiara40-tworcy-wspolczesnej-nauki-byli-chrzescijanami/[/url]
[size=90][i]"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara."[/i] (1 J 5,4)[/size]

Wróć do „przeżycia religijne”