Postautor: Józef80 » pt sty 13, 2023 10:20 am
[quote=kotek post_id=688484 time=1673557240 user_id=7890]
[b]Według "psychiki" wielką głupotą jest stwierdzenie, że tylko niektórzy ludzie będą zbawieni (a nie wszyscy, jacy się kiedykolwiek poczęli)![/b] [u]Jawi się to "jej" jako najbardziej doniosła herezja w dziejach Stworzenia![/u] Według "psychiki" SKRYPTURALIŚCI czy "ostatni sprawiedliwi" (jak np. Yos czy Henryk Kubik) są najgorsi w swojej herezji. Nomen omen - "ostatni sprawiedliwi", którzy nie wierzą w uniwersalne zbawienie, według "psychiki" powinni być tymi osobami, które powinny poczekać najdłużej na pełnię zbawienia ze względu na [i]antymiłościowe[/i] poglądy i doktryny, które wyznawali i które uznawali za prawdę od Absolutu. Według "psychiki" duchowo są oni niczym Putin czy Neron.
Według "psychiki" grzechy przeciwko [b]dobroci[/b] (a nie przeciwko "matematycznej" prawdzie, że jest tylko jeden byt boski) są najgorsze - np. torturowanie, mordowanie, gnębienie, okaleczanie. "Psychika" może wręcz "myśleć", że nieuniwersalistyczne i surowe wyznania (zwłaszcza pośród monoteistycznych czy abrahamowych, oczywiście!) głoszą nie ateizm, a nawet antymoralność, coś, co ma wartość MINUS nieskończoność, a nie zero czy, tym bardziej, plus nieskończoność.
Zło nie jest boskie, zło nie jest osobowe, zło nie odczuwa. Męczarnia, grzech, unicestwienie czującej istoty, tragedie to jego przykłady. Według "psychiki" wiary abrahamowe zwykle głoszą absolutny triumf zła (i, co za tym idzie, absolutną porażkę dobra).
Moje "koincydencje" mogły mnie dodatkowo nakierować na tematykę monoteizmu i religii abrahamowych, bardzo "koincydentna" jest np. moja historia i sprawa koranistycznej witryny Yosa www.thetruthisfromgod.com. Według "psychiki" mnóstwo ludzi wierzy w jedyność Boga, ale raczej niewielu wierzy w Jego dobroć, wspaniałomyślność i wielkoduszność.
Strony, takie jak www.thetruthisfromgod.com, www.quranicwarners.org, www.zbawienie.com, www.johnthebaptist.us bardzo mnie niepokoją i "psychika" nie chciałaby, aby prezentowana przez nie eschatologia była prawdziwa! Według "psychiki" WSZYSTKIE [i]pisma semickie[/i] NIE SĄ objawieniem od Jedynego, lecz są albo wymysłem człowieka, albo genialnym podstępem jednego lub większej liczby duchów nieczystych!
Przez wiarę w piekło czy anihilację ludzie mogą być zrażeni do Boga, do monoteizmu jako takiego i odrzucać wiarę w monoteizm, życie bez końca, moralność, mogą np. nie widzieć sensu zachowywania czystości seksualnej i np. współżyć nie w małżeństwie, co niekiedy kończy się poczęciem człowieka w niegodziwych okolicznościach. Małżeństwo i akt małżeński jawią się "psychice" może wręcz jako jedyne obowiązujące "rytuały" i "sakramenty", te rzeczy są związane z poczęciem się nowej osoby.
[/quote]
@Kotek, szukasz poprostu ulgi i miotasz się w wszelkich kierunkach w poszukiwaniu własnej "prawdy", tylko przy okazji publicznie mieszasz z błotem chrześcijan. Niby rozważasz wszystko tylko dlaczego publicznie?
Powiem Ci prawdę o Tobie, po przeczytaniu Twoich wątków, trudno być obojętnym i jeszcze trudniej czuć pozytywne nastawienie do Ciebie. Już Ci sugerowano że forumowicze nie chcą tych wszystkich wywodów i uwierz mi że trzeba być chorym by to czytać.
Oczywiście robisz to celowo i dla tego przestałem Cię lubieć :cry:
Smutne to ale jesteś toksyczny i przepełniony chorymi opsesjami, zapewne boisz się tego czego wiesz co Cię za to spotka, nie wierzę że tego nie jesteś w stanie pojąć.
Wiec też że nie będę więcej czytać Twoich postów, bo to zwykła trucizna nasycona zepsuciem i podlinkowana najbardziej sekciarskim tekstem jaki w życiu widziałem.
Bardzo Ci współczuje i powodzenia. :angelic-blueglow: :eusa-violin:
Czemu ty się, zła godzino,
z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś - a więc musisz minąć.
(Wisława Szymborska)