Postautor: Tal » śr sie 08, 2018 9:09 pm
[youtube]JsF1y3ONpqM[/youtube]
Udostępniony powyżej trailer filmu pt. [i]Church: Code of Silence[/i] został wyreżyserowany przez Martin’a Boudot’a i udostępniony francuskiemu społeczeństwu 21 marca 2017 r. W tym samym roku dzięki niniejszej produkcji Martin Boudot znalazł się w gronie finalistów w konkursie Alberta Londresa, który uchodzi za francuski odpowiednik nagrody Pulitzera.
Martin Boudot jest dokumentalistą oraz dziennikarzem śledczym, członkiem agencji telewizyjnej Premières Lignes Télévision specjalizującej się w dziennikarstwie śledczym. Pracował dla magazynu Cash Investigation emitowanego we francuskiej sieci telewizyjnej, który poruszał tematy związane z wykorzystaniem funduszy publicznych, uchylaniem się od opodatkowania, wpływem lobbystów, greenwashingiem, neuromarketingiem, wykorzystywaniem dzieci do pracy itd. Martin Boudot w 2015 roku otrzymał nagrodę za zrealizowanie ciekawego i zarazem ważnego tematu w filmie z 2014 r. pt. [i]Prawdziwa Cena Telefonu Komórkowego[/i]. W 2016 r. dla magazynu Cash Investigation wyreżyserował film pt. [i]Toksyczne Chemikalia, Dzieci w Niebezpieczeństwie[/i]. Ten 33 letni aktywista nie boi się poruszać ważnych tematów, nie obawia się stawiania trudnych pytań, raczej jawi się jako osoba rozumiejąca ideę dziennikarstwa śledczego – rzetelnie ustalić prawdę i wydobyć ją na światło dzienne.
[i]Kościół: Zmowa Milczenia[/i] jest produkcją ukazującą haniebną praktykę kościoła rzymskokatolickiego, który przedkłada podtrzymywanie nienagannego wizerunku instytucji nad obowiązek wyrzekania się złych uczynków i ich potępiania (List do Efezjan 5,11). Film ukazuje zjawisko zwalniania z karnej odpowiedzialności duchownych dopuszczających się aktów pedofilskich wobec małoletnich, poprzez przenoszenie księży do innych placówek na odległych kontynentach w celu uniknięcia skandalu.
Po obejrzeniu filmu odniosłem wrażenie, że zepsucie moralne sprawców tej okrutnej formy przemocy oraz postawa przyzwolenia hierarchii kościoła rzymskokatolickiego na pozostawianie tych ludzi w czynnej służbie, wskazują na pogardę wobec poniższych słów proroka Izajasza:
[b][i]Biada tym, którzy głęboko przed PANEM ukrywają swój zamysł, których czyny są popełnione w ciemności i mówią: Kto nas widzi? Kto o nas wie? Wasze przewrotne myśli są jak glina garncarska. Czyż glina powie o tym, co ją uczynił: Nie uczynił mnie? Czyż to, co ulepione, powie o tym, co je ulepił: Nie miał rozumu?[/i][/b] (Księga Izajasza 29,15-16 Uwspółcześniona Biblia Gdańska)
PS. Chciałbym dodać, że zanim powyższy dokument został usunięty z youtube zdążyłem pobrać go w związku z czym chciałbym zachęcić każdego kto chciałby zapoznać się z nim w całości do kontaktu ze mną poprzez PW w celu otrzymania dostępu do mojego wirtualnego dysku z którego będzie mógł pobrać ten film.
Ostatnio zmieniony pn lis 04, 2019 1:04 am przez Tal, łącznie zmieniany 4 razy.
[size=90][i]"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara."[/i] (1 J 5,4)[/size]