[quote="Newt"]Schizo, akurat w sataniźmie ateistyczny jest tylko odłam laveyański, który zresztą jest tylko filozofią życiową a nie religią. W sataniźmie teistycznym jest Bóg itd.[/quote]
Wiem, przecież założyłam kiedyś nawet temat o satanizmie i większość z nich jest ateistyczna.
[quote="Church of Satan"]Kościół ten został założony 30 kwietnia 1966 roku przez Antona Szandora LaVeya. Kościół Szatana jest pierwszą organizacją w historii, która akceptuje prawdziwą naturę człowieka - jako cielesnego zwierzęcia żyjącego we wszechświecie, który jest przesiąknięty "Ciemną Siłą" nazywaną przez Nas - SZATAN. (...) Dziś Kościół Szatana ma na celu kontynuowanie założeń utworzonych przez Antona LaVeya na podstawie Jego twórczości. (...)[u]Jest wiele osób, które chcą wprowadzić Cię w błąd, mówiąc że "Bóg" istnieje. Ci ludzie są kłamcami! Bogiem jesteś Ty sam i to Siebie powinieneś czcić! Nie daj się zwieść innym, którzy chcą głównie na tym zarobić. Religia istnieje przez Kościół i duchownych, którzy dzięki szerzeniu tych bzdur mogą się utrzymać.[/u] [/quote]
[quote="Satanorium"]Jednym zdaniem można powiedzieć, że to hedonistyczna filozofia plus obrzędy czarnej magii. LaVey do swojej religii nie wprowadził wiary w osobowego Szatana, jak mogłaby sugerować jej nazwa. Szatan to symbol i nie czci się jego, lecz jego własności, a o jakie własności chodzi, zostało to zawarte w "9 Twierdzeniach Satanizmu". (...)[/quote]