zdradź nam jakie masz hobby, pasję, zainteresowania...

miejsce na dowolną inną dyskusję nie dotyczącą schizofrenii

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Re: zdradź nam jakie masz hobby, pasję, zainteresowania...

Postautor: Antonio Kontrabas » ndz maja 22, 2011 11:39 pm

[quote="VoyageR"][quote="AntonPawlowicz"]CRolePlayinggame :D oraz oczywiscie MassiveMulteeplayerOnlineRPG, tylko gdzie wziac czas na to wszystko :roll:[/quote]

to gry komputerowe?

typu strzelanka ?

ja mam kolegę który jest ojcem kilkorga dzieci a siedzi z dwoma synami i godzinami gra w Warcraft'a

jego żonie się to oczywiście nie podoba :D

ja zawsze wolałem gry strategiczne i symulatory[/quote]

RPG to nie strzelanki FPP lub TPP w prostym rozumieniu tego gatunku, to gry jedyne w swoim rodzaju, gdzie masz do czynienia z wirtualnym zyciem - bohater zyje, uczy sie i rozwija swoje umiejetnosci, dalej to juz fabula, przygoda, gra jak kazda. To samo tez przez internet z tysiacami realnie zywych graczy.

Awatar użytkownika
VoyageR
zaufany użytkownik

Postautor: VoyageR » wt maja 24, 2011 9:09 pm

czyli coś takiego jak SIMSy ?
jak mówią - tęsknie za ciszą...

jak milczą - boje się tego...

Awatar użytkownika
JestemZerem
bywalec

Postautor: JestemZerem » śr maja 25, 2011 7:55 am

Simsy to symulator zycia. W rpg glowny bohater ma do wykonywania misje, czesto jedna - glowna ktora wykonuje przez cala gre. Takie domino, zaczynasz od pkt a i idziesz do pkt z. Bohater zdobywa doswiadczenie przez co ma wiecej mozliwosci itd. Polecam gre gothic. Ps. Pozwolilem sobie odpowiedziec za kolege, jednak mozliwe, ze on to zrobi lepiej :)
[i]To co teraz jest normalne, dziś byłoby nie do zaakceptowania gdyby od początku człowiek myślał inaczej, bo to on narzuca myślenie przyszłym pokoleniom[/i]

[i]Denerwują mnie ludzie którzy mnie nie rozumieją, dlatego będąc sam nie ma kto mnie nie rozumieć[/i]

RoBug
bywalec

Postautor: RoBug » śr maja 25, 2011 1:10 pm

http://pl.wikipedia.org/wiki/Komputerowa_gra_fabularna

tak powinno byc najlatwiej

Awatar użytkownika
VoyageR
zaufany użytkownik

Postautor: VoyageR » czw maja 26, 2011 10:29 pm

zdecydowanie to mi pomogło zrozumieć,

no cóż ja jeszcze jestem z czasów Atari i Commodore

a na PC był Wolfenstein :)

Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Postautor: Antonio Kontrabas » pt maja 27, 2011 1:16 am

Dziekuje kolegom za wpisy, nic dodac :) Powiem tylko, iz gry te zapoczatkowaly nowa ere, gier tetniacych zyciem, faktycznym wirtualnym zyciem i obecnie elementy roleplaying zauwazalne sa we wszystkich prawie gatunkach, nawet w wyscigach samochodowych, skokach narciarskich czy wspomnianych simsach, jakby absurdalne to nie bylo :) Faktycznie Gothic jest wart polecenia, szczegolnie Gothic 2 - ruszy na kazdym sprzecie, a koszt gry nie przekracza obecnie 20zl w reedycji, albo od 5-9 w wydaniu gazetowym. A z najnowszych, najznakomitrzym przykladem gry RPG jest oczywiscie, juz w chwili obecnej slawny na calym swiecie i przekraczajacy 60000 sprzedanych kopii od 17 maja jedynie w Polsce, slawetny Wiedzmin 2. Co prawda do pogrania w te gre potrzeba nie byle sprzetu, jednak ten kto posiada odpowiednie parametry komputera przezyje doswiadczenie naprawde nieporownywalne z niczym stworzonym przez czlowieka do tej pory. Powaznie, czegos takiego jeszcze nie bylo i to nie wylacznie pod wzgledem wyswietlanej na ekranie monitora grafiki bijacej na glowe obecnie i tak monstrualnie wysoki swiatowy poziom. Wystarczy powiedziec, ze gra ma blisko 16 zupelnie roznych zakonczen, a kazdy wybor, mozliwy zreszta co krok, skutkuje powaznymi zmianami w otaczajacym nas i glownego bohatera wirtualnym swiecie i ma wplyw na dziesiatki kolejnych zdarzen oraz wirtualnych istnien :) . Slowem kosmos do potegi entej :D

Mariii
zaufany użytkownik

Postautor: Mariii » pt maja 27, 2011 1:39 am

Jeśli chodzi o gry komputerowe, kiedyś byłam uzależniona od jednej MMORPG (http://pl.shaiya.aeriagames.com/). Oczywiście po stronie zła ;p

Grałam też w Simsy, Rollercoaster, Hospital itp.

Teraz nie mam na to czasu :( Gram jedynie na http://www.kurnik.pl/ ;)

Eksperymentuję w kuchni, według własnego pomysłu, testowanego na biednych domownikach.

Podróżuję, chodzę, patrzę, zwiedzam, podziwiam i pstrykam fotki.

Poznaję ludzi, jestem ciekawa świata.

Organizuję spotkania i eventy, które często wydają się być niemożliwe.

Czytam (Levy, Musso, Sparks, ostatnio Kępiński)

Słucham (Adams, PIN)

Sportuję się :wink: (kajak jednoosobowy, siatkówka, tenis stołowy, badmington, billard, dart, rower)

Karaoke ;)
[b][i]Wasz świat nic mi nie dał, nic nie może mi zabrać[/i][/b]

Awatar użytkownika
lemro
zaufany użytkownik

Postautor: lemro » pt maja 27, 2011 10:17 am

Witam, moją pasją było chodzenie po górach polskich takich jak Tatry, beskidy i słowackie Tatry któe też są bardzo piękne, polecam również Słwacki Raj. Teraz ze względu brania bardzo mocnych leków nie jestem w stanie poddawać sie piękna gór. Lubie też oglądnąć dobry film i posłuchać dobrej muzyki. Pozdr.

W gry komputerowe które opisujecie wyżej uwielbia grać mój syn, mnie one nigdy nie interesowały.
Wystarczy tylko się uśmiechnąć, by ukryć zranioną duszę i nikt nawet nie zauważy, jak bardzo cierpisz....

Awatar użytkownika
VoyageR
zaufany użytkownik

Postautor: VoyageR » pt maja 27, 2011 2:09 pm

może już czas się przyznać... :D

moja wielka pasja jest genealogia...

uwielbiam "grzebać" w przeszłości mojej rodziny i rodzin powiązanych, odnajdywać watki rodzinne do teraz nieznane, informacje o których nikt nie wspominał...

czy ktoś z Was próbował tego ?

Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Postautor: Antonio Kontrabas » pt maja 27, 2011 11:31 pm

Shaya jest gra calkiem swieza, aczkolwiek nie wybitna. Z najnowszych mmo polecam Mythosa, latwe, ladne, mile i przyjemne, a i calkiem darmowe:

http://www.mythos-europe.com/pl/index.html

To tez jest kozackie i z najwyzszej polki:

http://www.runesofmagic.com/pl/index.html

Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Postautor: Antonio Kontrabas » pt maja 27, 2011 11:33 pm

[quote="VoyageR"]może już czas się przyznać... :D

moja wielka pasja jest genealogia...

uwielbiam "grzebać" w przeszłości mojej rodziny i rodzin powiązanych, odnajdywać watki rodzinne do teraz nieznane, informacje o których nikt nie wspominał...

czy ktoś z Was próbował tego ?[/quote]

Ale skad czerpiesz potrzebne do tego informacje?

______X
bywalec

Postautor: ______X » pt maja 27, 2011 11:36 pm

.,
Ostatnio zmieniony ndz cze 10, 2012 6:31 pm przez ______X, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Postautor: Antonio Kontrabas » sob maja 28, 2011 12:07 am

Gdzies w internecie sie spotkalem, ze jakis odlam masonerii za "symboliczna ofiare" udostepni bardzo szczegolowe informacje dotyczace twoich przodkow. Zakladam, ze bylo by cos w stylu detektywistycznego rozgrzebywania przeszlosci przodkow na indywidualne zlecenie, tylko powstaje pytanie, na ile przedstwaione informacje byly by wiarygodne i jaka istnieje mozliwosc ich weryfikacji i czy faktycznie byli by to moi przodkowie.

Mariii
zaufany użytkownik

Postautor: Mariii » sob maja 28, 2011 12:41 am

[quote="AntonPawlowicz"]Shaya jest gra calkiem swieza[/quote]

rozumiem, że masz na myśli polską wersję!?

Byłam wkręcona w tę grę w 2007 roku, zarywałam noce przez strefę czasową, bo grałam z Anglikami i innymi strefami czasowymi...
Ostatnio zmieniony ndz maja 29, 2011 12:47 am przez Mariii, łącznie zmieniany 1 raz.
[b][i]Wasz świat nic mi nie dał, nic nie może mi zabrać[/i][/b]

Awatar użytkownika
VoyageR
zaufany użytkownik

Postautor: VoyageR » sob maja 28, 2011 12:44 am

nie korzystam z żadnych programów do tworzenia drzew genealogicznych oraz nie korzystam z pomocy "masonerii" :D

Od kilku lat z przerwami na chorowanie szukam w internecie, archiwach państwowych i prywatnych, korespondując z rożnymi instytucjami na całym świecie. Wiele archiwum jest zdigitalizowanych, na pewno należy zacząć od sporządzenia spisu tego co wiemy, spisu posiadanych dokumentów, zdjęć ( oglądajcie zdjęcia tez od tylu są tam czasami cenne informacje!!) i pozyskania możliwie najwięcej aktów urodzeń i zgonów swojej rodziny. Takie informacje pomogą zacząć prowadzić poszukiwania.

Ja dzięki takim poszukiwaniom nawiązałem kontakty z dalekimi i bliższymi kuzynami na całym świecie, dotarłem do zdjęć jeszcze z przed wojny na których jest np mój ojciec...

jeżeli ktoś jest zainteresowany mogę pomoc i skierować na właściwa drogę poszukiwań...

nie dajcie się nabrać na rożne strony czy programy genealogiczne - są ukierunkowane na wyciągniecie od was kasy a nic nie uzyskacie

Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Postautor: Antonio Kontrabas » sob maja 28, 2011 12:51 am

[quote="mariii"][quote="AntonPawlowicz"]Shaya jest gra calkiem swieza[/quote]

rozumiem, że masz na myśli polską wersję!?

Byłam wkręcona w tę grę w 2007 roku, zarywałam noce przez strefę czasową, bo grałam z Anglikami...[/quote]

Aha moze i racja :) cos mi podejrzanie grafika wygladala :lol: .

Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Postautor: Antonio Kontrabas » sob maja 28, 2011 12:52 am

[quote="VoyageR"]nie korzystam z żadnych programów do tworzenia drzew genealogicznych oraz nie korzystam z pomocy "masonerii" :D

Od kilku lat z przerwami na chorowanie szukam w internecie, archiwach państwowych i prywatnych, korespondując z rożnymi instytucjami na całym świecie. Wiele archiwum jest zdigitalizowanych, na pewno należy zacząć od sporządzenia spisu tego co wiemy, spisu posiadanych dokumentów, zdjęć ( oglądajcie zdjęcia tez od tylu są tam czasami cenne informacje!!) i pozyskania możliwie najwięcej aktów urodzeń i zgonów swojej rodziny. Takie informacje pomogą zacząć prowadzić poszukiwania.

Ja dzięki takim poszukiwaniom nawiązałem kontakty z dalekimi i bliższymi kuzynami na całym świecie, dotarłem do zdjęć jeszcze z przed wojny na których jest np mój ojciec...

jeżeli ktoś jest zainteresowany mogę pomoc i skierować na właściwa drogę poszukiwań...

nie dajcie się nabrać na rożne strony czy programy genealogiczne - są ukierunkowane na wyciągniecie od was kasy a nic nie uzyskacie[/quote]

Ciekawe i z pewnoscia zajawkowe, trzeba by nad tym porozmyslac.

Awatar użytkownika
VoyageR
zaufany użytkownik

Postautor: VoyageR » sob maja 28, 2011 12:55 am

... i na pewno bardzo wciągające :D

Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Postautor: mei » sob maja 28, 2011 1:04 am

.
Ostatnio zmieniony pt lut 07, 2014 3:06 pm przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
[i]Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.[/i]

Jared Leto, 13.04.2014.

Awatar użytkownika
JestemZerem
bywalec

Postautor: JestemZerem » sob maja 28, 2011 1:06 am

[quote="AntonPawlowicz"]
To tez jest kozackie i z najwyzszej polki:

http://www.runesofmagic.com/pl/index.html[/quote]

tfu ! Nie zabierajcie sie za to. Gra niby darmowa , wciaga niesamowicie i faktycznie , nie trzeba wydawac pieniedzy do pewnego czasu, potem praktycznie rozwój postaci jest niemozliwy bez placenia, najbardziej niesprawiedliwa gra w jaka grałem !
[i]To co teraz jest normalne, dziś byłoby nie do zaakceptowania gdyby od początku człowiek myślał inaczej, bo to on narzuca myślenie przyszłym pokoleniom[/i]

[i]Denerwują mnie ludzie którzy mnie nie rozumieją, dlatego będąc sam nie ma kto mnie nie rozumieć[/i]

Wróć do „inne”