Dla osób, które są zdrowe i są w związkach z chorymi :)

Uwaga: Ten dział jest widoczny w całym internecie. Ogłoszenia niewidoczne dla googla proszę umieszczać w podobnym dziale w "dla zarejestrowanych".

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: zamieszczone tu ogłoszenia są widoczne w całym internecie.
PewneInfo
zarejestrowany użytkownik

Dla osób, które są zdrowe i są w związkach z chorymi :)

Postautor: PewneInfo » pn paź 17, 2022 7:09 pm

Hej.

Jestem z Krakowa. Chciałbym pogadać z kimś kto jest w związku z osobą chorą na schizofrenie. Nie ważne jaka postac. Mój związek trwa już ponad rok. Bez wątpienia kocham moją dziewczynę. Przeczytałem wszystko co dostępne na temat schizofreni, różnych psychoz itp. Oczywiście nigdy nie zrozumie chorego, ale jestem osobą bardzo empatyczną i cierpię niesamowicie. Już pomijam, że obecnie ma głosy i nie chce nikomu (nawet lekarzowi!) o nich powiedzieć. Ale moje cierpienie się zupełnie nie liczy. Wiem, że jest w okresie psychozy doskonale. Na początku w remisji dziewczyna do rany przyłóż. Dzisiaj jest tykającą bombą. Mającą w... no właśnie to co ja przechodzę. Widzę, że już zaczyna kłamać, że niby czuję się dobrze. Powód? Prozaiczny. Szpital. Za nic tam nie chce trafić.

Są osoby z tych okolic z którymi mogę się spotkać? Nie. Nie tylko zdrowi, tak brzmi niby temat, ale remisja w moim odczuciu to też zdrowie i cieszyć się z tego należy. Jeśli nie ma tu osób z tych okolic to mam kilka pytań. Może mi ktoś odpowiedzieć.

1. Jak mam się zachować jak pracuję i nie zawsze mogę sobie pogadać (szef by mi łeb urwał za branie non stop przerwy), a ona tylko, że: "To o której pogadamy?" itp. Na odpowiedź nie wiem zaraz się obraża i wyrzuca mi, że specjalnie nie chce z nią gadać.

2. Odkąd jej stan zdrowia się pogorszył to niestety rozmowy nie są, delikatnie to ujmując składne. Często jestem w rozjazdach i gadamy na kamerze. Co robić (czytaj identycznie jak w punkcie 1).

3. Jak rozmawiac z nią i czy powinienem poinformować rodzinę o tych głosach? Jedno jest pewne, że sama tego nie powie, ale szantażuje mnie, że jak to zrobię jej np. siostrze to mocno się zawiedzie (Mogłaby mnie rzucić? :()

W ogóle to witam państwa na forum. :)

Pikolo
zaufany użytkownik

Re: Dla osób, które są zdrowe i są w związkach z chorymi :)

Postautor: Pikolo » pn paź 17, 2022 9:35 pm

Czy ona zdaje sobie sprawe z tego, że jest chora?

Jeżeli wie ze głosy to objaw wytwórczy choroby i doskonale to rozumie to jeszcze pół biedy. Gorzej jak zaczyna wierzyć głosom i słuchać tego co jej każą.

Szpital psychiatryczny to bardzo nieprzyjemne miejsce i ciężko z tamtad wyjść chyba, że na własne żądanie. Nic dziwnego, że nie chce tam trafić.

Jaki typ schizofreni ona ma to tez ważne. Czy przyjmuje leki ? Najlepiej porozmawiaj z nią szczerze schizofrenicy w większości to tacysami normalni ludzie jak inni. Głosy nie zaburzyły jej przecież funkcji poznawczych i myślenia. Jak subtelnie jej powiesz, że nie możesz ciagle w pracy odbierać telefonu to powinna zrozumieć. Przecież możesz codziennie po pracy dzwonić albo rozmawiać.

Trochę ja rozumiem traktuje ciebie jako bardzo bliska osobę. Nie łatwo jest się z kimś podzielić informacja o chorobie, zwłaszcza psychicznej, tym bardziej, że stara się to ukryć a nie afiszować?

Jak ty bliskiej osobie powiesz, że masz problem to czy oczekujesz, że powie twojej rodzinie ?

Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Postautor: Amannn » pn paź 17, 2022 9:54 pm

Sokrates też miał głosy i się nie przejmował. Nie brał leków. Żył pełnią życia.

PewneInfo

Postautor: PewneInfo » pn paź 17, 2022 10:52 pm

[quote=Pikolo post_id=678128 time=1666031738 user_id=4929]
Czy ona zdaje sobie sprawe z tego, że jest chora?

Jaki typ schizofreni ona ma to tez ważne. Czy przyjmuje leki ?
[/quote]

Sprawęsobie zdaję. W końcu choruje od 2014 roku i już coś wie. Jak mówisz to są w remisji normalne osoby. Jes to schizofrenia rezydualna. Mogłem pomylić wymowę. W każdym razie lekarz mi wytłumaczył, że te głosy już będą z nią do końca życia i trzeba terapii żeby się z nimi oswoić. Czy to prawda, że ten typ schizofrenii jest jednym z gorszych? :( Leki bierze. Tylko zastanawia mnie fakt czemu w iniekcjach co dwa tygodnie i jeszcze do tego dużą dawkę kwetiapiny. Chyba z reguly leki domięśniowe są po to żeby nie brać doustnych:/

[quote=Pikolo post_id=678128 time=1666031738 user_id=4929]
Jak ty bliskiej osobie powiesz, że masz problem to czy oczekujesz, że powie twojej rodzinie ?
[/quote]

A po co mam czegokolwiek oczekiwać? Nie rozumiem. No może oczekuje najgorszego zawsze. Wtedy przynajmniej się nie rozczaruje. Ale nie o mnie tu mowa.

Głosy to poważna sprawa. Ja rozumiem, że szpital nie fajna rzecz. Sam byłem 3 msc na gastroenterologii. Więc wiem jak pobyt się ciągnie itp. Ale czy tu jest inne wyjście skoro te głosy namawiają do złego. Postaw się w mojej sytuacji i co byś zrobiła? Poświęcam tyle czasu ile mogę a nawet więcej. Wszystko dla niej. Więc wiem co to poświęcenie:) Ale pomimo brania tak dużych dawek i te głosy z myślami s. :( Ma wizytę i już zapowiedziała, że nigdy na pewno nie powie o głosach swojemu lekarzowi (to już kolejny, którego zmienia). Wierzę, że nie ma chemii na linii pacjent a lekarz. Ale lekarze psychiatrzy też powinni mieć jakieś przesłanki czy pacjent aby na pewno jest w takim stanie jakim mówi (czyli mówi, że dobrym - a jest odwrotnie, a tego nie powie).

Dzięki Wam za odpowiedzi.

Pikolo
zaufany użytkownik

Postautor: Pikolo » wt paź 18, 2022 9:07 am

Ciężko jest porównywać szpitala psychiatryczny z jakimkolwiek innym szpitalem. Natomiast lekarze psychiatrzy w większości też znacznie, odbiegają od zwykłych lekarzy. Nie zawsze pomoc jakiej od nich oczekujesz jest satysfakcjonująca dla samego pacjeta.

Jeżeli nie stwarza sobie ani innym ludziom w otoczeniu zagrożenia to interwencja lekarza psychiatry moze byc niekonieczna. Powinna, spróbować sie wyciszyć i nauczyć całkowicie ignorować głosy.

Zastanawia mnie tylko jakie działanie maja mieć jej leki skoro dalej słyszy głosy.

Poczytaj tutaj wątki o szpitalach psychiatrycznych, domyślisz się czemu ma do nich taki uraz.

Moze objawy o których mówi, były z nia zawsze a tylko teraz się tobie przyznała?

PewneInfo

Postautor: PewneInfo » ndz paź 23, 2022 11:27 pm

[quote=Pikolo post_id=678150 time=1666073266 user_id=4929]
Zastanawia mnie tylko jakie działanie maja mieć jej leki skoro dalej słyszy głosy.[/quote]

No właśnie też mnie to zastanawia bardzo? Pytałem o to, ale ona nie potrafi odpowiedzieć. Mówi że po prostu trzeba brać... Jak do tego jeszcze można podejść lub wytłumaczyć?

[quote=Pikolo post_id=678150 time=1666073266 user_id=4929]
Poczytaj tutaj wątki o szpitalach psychiatrycznych, domyślisz się czemu ma do nich taki uraz. [/quote]

Tak, ale to samo ja mogę powiedzieć kiedy leżałem na onkologii. Też ludzie nie dawali rady. Szpital to szpital i cierpienie to cierpienie. Nie ma się co licytować.

Pikolo
zaufany użytkownik

Postautor: Pikolo » pn paź 24, 2022 1:52 pm

"Jak do tego jeszcze można podejść lub wytłumaczyć?"

Zapytaj lekarza, choć on też zapewne nie wie. Najlepiej to zapytac producentów leków. Twoja koleżanka to mądra kobieta skoro tak długo zyje i radzi sobie z glosami.

Ja się nie licytuje, tylko wyobraz sobie że leżysz w szpitalu bez klamek w koło sami chorzy ludzie. Nikt ciebie nie może odwiedzić bo tak teraz jest przez pandemie. Lekarz i personel ciebie olewają bo jesteś wariat. A jak coś zaczniesz skarżyć to ciebie takimi lekami naszprycuje ze odechce się tobie dyskusji :). Czesto nie możesz wyjsc nawet na korytarzu, powiedzmy że pozwolą tobie co 3-4 h pospacerować 15-30min. Wiec całe dnie spędzasz w pokoju szpitalnym.

Ogulnie ja bym to porównał bardziej do więzienia niż szpitala :D zapewne sa tu ludzie co przyznają mi rację. Wiec nie licytuje się tylko pokazuje tobie że to nie to samo.

Awatar użytkownika
Moniko02
zaufany użytkownik
Status: niezdolna do pracy
Gadu-Gadu: 47147715

Postautor: Moniko02 » śr lis 02, 2022 12:22 am

@Pewneinfo to jesteś ze Zgierza czy z Krakowa? Ja często bywam w Krakowie co kilka miesięcy i możnabybyło się spotkać. Gdzie poznałeś swoją dziewczynę? Ciężko jest jej pewnie Ciebie zrozumieć. U mnie w związku jest pdoobnie, ale Adrian stara się zrozumieć i czyta dużo książek na temat schizofrenii i itep. Ja też nie chcę iść do szpitala. Może wyślij swoją dziewczynę na terapię i do psychiatry?

1. Postaraj się wziąć sprawę w swoje ręce. Powiedz jej jasno, że pracujesz i nie masz już tyle czasu. A jak masz to kontaktuj się z nią, ona naprawdę potrzebuje twojej pomocy

2. ja bym wzięła urlop i spędzała więcej czasu z nią i obserwowała częstotliwość głosów i myśli. Potem ewentualnie dalsze leczenie. Dziewczyna sobie sama z tym nie poradzi :(

3. Moim zdaniem powinieneś postawić sprawę jasno. to jest zagrożenie życia, przecież chcesz dla niej dobrze tak?

Daj znać jak rezultaty.

Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Postautor: Amannn » śr lis 02, 2022 1:38 am

Poradzi sobie jak nawiąże kontakt z wewnętrznymi przewodnikami. Tak jak zrobił sławny psychiatra Jung.

Awatar użytkownika
Trickster
bywalec

Postautor: Trickster » śr lis 02, 2022 1:45 am

[quote=Amannn post_id=680062 time=1667342292 user_id=10077]
Poradzi sobie jak nawiąże kontakt z wewnętrznymi przewodnikami. Tak jak zrobił sławny psychiatra Jung.
[/quote]

tak i przywiąże się do drzewa konopnym sznurem, tak mówi profesor psychiatrii amanik :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
[b][i]Aaaah, the chaos god speak clearly now! It is as though a thousand mouths cry out in pain! Chaos has come to judge you! Chaos consume you! Do you hear the voices too?[/i][/b]

Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Postautor: Amannn » śr lis 02, 2022 1:54 am

Wiesz co to proces indywiduacji?

Awatar użytkownika
milusia12
zaufany użytkownik

Postautor: milusia12 » śr lis 02, 2022 8:40 am

Ludzie się nie znoszą!. - takie czasy jeden drugiemu coś wytknie, trzymamy się nawzajem w niewoli.

Może czas oczyścić przestrzeń ?

By zacząć się akceptować wzajemnie szanować a nie wiecznie kto kogo bardziej i w jaki sposób ma wykorzystać !.

Awatar użytkownika
milusia12
zaufany użytkownik

Postautor: milusia12 » śr lis 02, 2022 8:47 am

Mam namyśli jest jeden Bóg, tak samo jedno życie, a ludzie marnują na bzdety, zasadne aczkolwiek psujące wartości życia.

Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Postautor: Amannn » czw lis 03, 2022 3:10 am

[quote=milusia12 post_id=680078 time=1667367609 user_id=10388]
Ludzie się nie znoszą!. - takie czasy jeden drugiemu coś wytknie, trzymamy się nawzajem w niewoli.

Może czas oczyścić przestrzeń ?

By zacząć się akceptować wzajemnie szanować a nie wiecznie kto kogo bardziej i w jaki sposób ma wykorzystać !.
[/quote]

Tak do tego dążymy dążąc do banu trikstera i katastrofy

Wróć do „szukam znajomości”