Motywacja by rano wstać z łóżka

Uwaga: Ten dział jest widoczny w całym internecie. Ogłoszenia niewidoczne dla googla proszę umieszczać w podobnym dziale w "dla zarejestrowanych".

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: zamieszczone tu ogłoszenia są widoczne w całym internecie.
Aga_aga
zarejestrowany użytkownik

Motywacja by rano wstać z łóżka

Postautor: Aga_aga » śr lip 18, 2018 3:37 pm

Hej Kochani, od 6lat choruję, większość tego czasu wiodło mi się dobrze. Około 3 lata temu odstawiłam leki. Pół roku temu znowu znalazłam się w szpitalu, narobiłam wstydu sobie i kłopotów całej mojej rodzinie. Nikogo nie chciałam słuchać, to ja byłam najważniejsza i wszechwiedząca. Dopiero po szpitalnym leczeniu trochę zaczęło do mnie docierać, jak krzywdzę moja najbliższą rodzinę... Później był brak snu i depresja. Żadne leki nie pomagały... Teraz po kilku miesiącach jest odrobinę lepiej, ale nie wróciłam do pracy, gdyż z rana ciągle cierpię na brak energii... Odkryłam, że mam też problemy z tarczycą. Postanowiłam do Was napisać by znaleźć jakichś przyjaciół, ludzi którzy mają podobne problemy z którymi wspólnie moglibyśmy się motywować do wstawania z łóżka... Dziś kiedy moje dzieci są na wakacjach wstałam dopiero w samo południe, nie spałam, ale leżałam bez celu przez kilka godzin... Jak Wy sobie radzicie z rannym wstawaniem? Jak się motywujecie? Jest ktoś w podobnej sytuacji, jak ja? Serdecznie pozdrawiam, Aga

F20
bywalec
Status: Elektrotechnik
Gadu-Gadu: 63718896

Re: Motywacja by rano wstać z łóżka

Postautor: F20 » śr lip 18, 2018 3:59 pm

Ja wstaję na siłę, ale chodzę do pracy z kocem izotermicznym i mam suchy prowiant i napoje i telefon. W zasadzie jestem w stanie wszędzie się położyć. To mi psychicznie pomaga pokonywać dłuższe dystanse. Jeszcze się nie przewróciłem, ale ta myśl że jak zasłabnę to mam się gdzie położyć i coś wypić mi wystarcza do motywacji i zrywania się z łóżka i chodzenia nawet cały dzień. Zauważyłem że im dłużej jestem w domu tym gorzej jest z trzymaniem pionu po wyjściu. Dlatego ćwiczę fizycznie i nie robię sobie dłuższych urlopów niż kilka dni.

Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Postautor: hvp2 » śr lip 18, 2018 4:01 pm

Mnie motywuje do wstawania to że z każdym dniem jestem bliżej starości, niedołęstwa i śmierci!!!

Skoro tak to staram się dzień każdy jakoś wykorzystać, jakoś wypełnić, by go nie stracić całkowicie bezowocnie, by nie przepadł zupełnie bez jakiegokolwiek śladu .

Awatar użytkownika
dzwonkowy
zaufany użytkownik
Status: schizofrenik - rezydent

Postautor: dzwonkowy » śr lip 18, 2018 4:43 pm

Ja mam Cel, na którym mi bardzo zależy.

Wstaję z łóżka po to, żeby z kolejnym dniem bardziej się do niego zbliżyć.

Poza tym wstaję, bo jestem głodny i chce mi się siku. :lol:
Każdy dźwiga własny schiz.

Aga_aga
zarejestrowany użytkownik

Postautor: Aga_aga » śr lip 18, 2018 4:57 pm

:-) fajne sposoby... Są tu jakieś osoby które niedawno przeszły psychozę a teraz się wygrzebują? Ściskam mocno, A.

Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Postautor: Walet Pikowy » śr lip 18, 2018 5:52 pm

Lepiej mieć jedną godzinę wstawania.Łatwo to rozregulować gdy zaczniemy wstawać po 10h snu.Praca to 100% dyscypliny lub szkoła,a pózniej może zacząć się problem,bo leki jednak wydłużają nam sen i musimy się zmuszać go skracać.Nie wiem czasem pies pomaga,a czasem jakiś sport z rana.Inne sposoby to jakaś aktywność z rana.Mogą to być zakupy.Pilnować też snu by był jak najbardziej regenerujący,starać się spać bez mocnej chemii na noc,bo to uzależnia i powoduje duże zmęczenie rano.

Awatar użytkownika
imon
zaufany użytkownik

Postautor: imon » śr lip 18, 2018 6:26 pm

ja tam jakoś szczególnie nie przykładam uwagi do tego czy mam jakąś motywację żeby wstać... szczerze to ostatnio przed zaśnięciem sobie rozmyślam... nad niczym innym jak nad śmiercią, że tak powiem poznaję się z nią... wierzę, że idąc tym tropem pewnego dnia mogę uzyskać siły i motywację do tego aby w końcu powiedzieć mojemu życiu dość... przybliżam się coraz częściej do prawdy, że życie jest mi nie potrzebne... no ja bynajmniej nie mam takiej potrzeby żeby żyć... gdyby w głowie był przycisk odpowiedzialny za śmierć i nie trzeba było się kaleczyć to ja dawno miałbym naciśnięty taki przycisk....

Co prawda nie jestem typem samobójcy... ale przyznam Wam się, że uważam, że śmierć to nic takiego... jakbym dajmy na to dowiedział się że umrę tak sam z siebie to radość nie była by inna niżeli wygrana w totolotka

Generalnie nie wiem na co mi jeszcze to życie...

Najgorsze są głosy.... ja zawsze z nimi rozmawiam.... nie potrafię siedzieć cicho... jakbym mógł to bym je opluł i nigdy więcej nie zobaczył... a co rano gdy wstaje i widzę te mordy głosów to mi morale opadają... dla mnie to są ludzie, którzy powinni być ukarani więzieniem... irytuje mnie to, że potrafią następnego dnia się pojawić i zachowywać jak gdyby nigdy nic....

Ostatnio wstaje jakoś koło 10 bo czekam na listonosza... motywuje mnie do tego to, że może dostanę pismo z Holandii w którym ostatecznie przyznają mi rente....

Po prostu jak mylę o śmierci to ogarnia mnie spokój, który pozawala mi na to aby niczym tak szczególnie się nie przejmować...

Awatar użytkownika
kuubaw
zaufany użytkownik

Postautor: kuubaw » śr lip 18, 2018 7:00 pm

Najlepiej odmówić sobie picia kawy z rana ,to już całkiem nie wstaniemy :lol:

Awatar użytkownika
Pamal
zaufany użytkownik

Postautor: Pamal » śr lip 18, 2018 8:57 pm

Może ta audycja pomoże

https://www.polskieradio.pl/7/477/Artykul/912858,Brakuje-ci-motywacji-Oszukuj-swoj-mozg

Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Postautor: wowo » śr lip 18, 2018 11:03 pm

Był czas po psychozie że bez tabletek na sen nie zasnąłem. Obecnie już nie biorę, sen jest krótszy i wstaję o 7 rano przyjąć leki, później jeszcze śpię lub nie, to zależy jak spałem w nocy. Ogólnie to miałem z tym problem i mam do tej pory, ale co zrobić? Wystarczy że biorę leki od schizofrenie, dodatkowo na sen nie chcę się truć.

Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Postautor: Piotrek007 » czw lip 19, 2018 9:06 am

Znalazłem coś takiego na youtubie,u mnie się sprawdza choć na dużych dawkach leków aktywność fizyczna może nie wystarczyć.

https://youtu.be/HylsAZtjmFI
"Nie mów mi jak mam żyć

Bo ja dobrze wiem jak i co

Nie pomoże mi już nic

Jak nie pomogę sam sobie."

danielek
zaufany użytkownik
Status: portier

Postautor: danielek » czw lip 19, 2018 9:26 am

[quote=wowo21975 post_id=548557 time=1531944180 user_id=3799]
Był czas po psychozie że bez tabletek na sen nie zasnąłem. Obecnie już nie biorę, sen jest krótszy i wstaję o 7 rano przyjąć leki, później jeszcze śpię lub nie, to zależy jak spałem w nocy. Ogólnie to miałem z tym problem i mam do tej pory, ale co zrobić? Wystarczy że biorę leki od schizofrenie, dodatkowo na sen nie chcę się truć.
[/quote]

Heja.Ja odstawiłem benzodiazepiny ale cieżko spi sie po Fluanxolu.Jutro zwiększam dawkę i jeszcze wtedy na wieczór musze go brać.Pozdrawiam z Bydgoszczy wowo.

Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Postautor: Walet Pikowy » czw lip 19, 2018 11:42 am

Oj ja chciałbym sobie pospać więcej,ale domowniki mnie budzą.Długie spanie uzależnia.Pózniej postepuje lenistwo,bo najbardziej aktywni jesteśmy rano i mamy najwięcej energii.Czasem też zalezy to od osobowości.Jeden będzie lubił ruch,a drugi pół dnia przed komputerem lub tv.

Mnie czasem książki mocno rozleniwiają.Brak motywacji też może się brać z stanów pokrewnych depresji.To nie jest normalne gdy nie chce się wstawać z łóżka ileś tam czasu.To powinniśmy robić z automatu,zwłaszcza,że masz rodzinę,to masz co robić.

Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Postautor: Catastrophique » czw lip 19, 2018 4:31 pm

Wstaję rano, bo nie lubię tracić dnia. Motywuje mnie samo życie, mam tylko jedno i nie chcę je tracić na bezczynność - dodatkowy sen. Mam wyrzuty sumienia gdy pośpię dłużej.
[i]Życie jest przygodą dla odważnych albo niczym.[/i] |"I do not fear for You are with me" | Semper in altum

Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Postautor: hvp2 » czw lip 19, 2018 5:01 pm

[quote=Catastrophique post_id=548604 time=1532007060 user_id=6997]
Wstaję rano, bo nie lubię tracić dnia. Motywuje mnie samo życie, mam tylko jedno i nie chcę je tracić na bezczynność - dodatkowy sen. Mam wyrzuty sumienia gdy pośpię dłużej.
[/quote]

No właśnie!!

Najbardziej oczywista i logiczna motywacja!! :)

Maniek1234
zaufany użytkownik
Status: trener interpersonalny
Gadu-Gadu: 560878

Postautor: Maniek1234 » pn lip 30, 2018 2:23 pm

no a wstac rano zeby szarpac z ziomeczkami w giere to nie jest dobra motywacja ???
jestem urodzonym przywodca

"Kto nie wygra sam ze sobą, ten nie zwycięży nigdy"

bylem juz na piensku siedmiu piekiel ale teraz...chyba sie nawet nie spoce...

Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Postautor: piotrs » pn lip 30, 2018 4:43 pm

czesto 2 kawy z 2 lyzeczek

albo z 3 czasami

motywuje sie z zawsze po nocce 1 dzien mniej do smierci

kiedys zasne i sie poprostu nie obudze

Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Postautor: wowo » pn lip 30, 2018 4:45 pm

Leki to jest to co zmusza mnie do rannego wstawania, chociaż nieraz prześpię.

Awatar użytkownika
lasta
bywalec

Postautor: lasta » czw sie 09, 2018 12:10 pm

ja rano wstaję, bo się wysypiam od 22:00 do około 7 rano, gdybym jeszcze był na wolności to w ogóle chciałbym wstawać, bo mam hobby, które rozwijam (w awatarze adres) i chciałbym z tego żyć, więc mam cel w życiu, żeby wstać, nie mogę pozowlić sobie na marnowanie kolejnego dnia, bo wiem ile tych dni straciłem w przeszłości, a wszystko łatwo i szybko nie przychodzi jak na tę chwilę
Szukam osób do wspólnej znajomości z bliskich mi okolic, również Warszawy

Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Postautor: Walet Pikowy » pn sie 13, 2018 4:20 pm

Mi się rozwalił w upały sen.Muszę przyznać,że nie mam super motywacji wstać rano.A idę spać w środku nocy,lubię tak siedzieć i ciężko pózniej wstać by się wyspać.

Wróć do „szukam znajomości”